Στα βασικά χαρακτηριστικά και στους στόχους της μεταβατικής ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας (24/1) σε ειδησεογραφικά μέσα (ΣΚΑΪ 100.3 FM και One Channel). Σημειώνεται πως οι σχετικές διατάξεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές, χρονικό διάστημα.
«Υπάρχει ένα αγαθό που είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η διαφύλαξη του χωρικού σχεδιασμού, του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος και υπάρχει και το δικαίωμα -επίσης προστατευόμενο από το Σύνταγμα- για την ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιγράφοντας τη φιλοσοφία της ρύθμισης.
«Στο νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, θέτουμε πολλούς, νέους περιορισμούς και ταυτόχρονα διαφυλάττουμε -κατά το δυνατόν- εύλογα, ιδιοκτησιακά δικαιώματα», πρόσθεσε, σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλεται για ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο αγαθών.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η προσωρινή ρύθμιση θα περιορίσει τις υφιστάμενες δυνατότητες της εκτός σχεδίου δόμησης, δημιουργώντας ασφάλεια δικαίου, καθώς αυτό που συμβαίνει, ιδίως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είναι να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές οι τρέχουσες διατάξεις.
Μέχρι, λοιπόν, να ολοκληρωθεί ο οργανωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός – με τα τοπικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, μία τεράστια πολεοδομική επένδυση/μεταρρύθμιση, που είναι σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα καλύπτει όλη τη χώρα – οι ορθολογικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, έρχονται να δώσουν λύσεις στις νομικές ασάφειες. Στόχος είναι να διασφαλίσουν πως ό,τι οικοδομηθεί στο μεσοδιάστημα θα γίνει με τρόπο αποδεκτό και από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στην κριτική που έχει ασκηθεί στη ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, πριν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας το νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και όπου θα περιγράφεται το σύνολο της πολεοδομικής μεταρρύθμισης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως αρμόδιοι να ερμηνεύσουν το Σύνταγμα είναι η διοίκηση, η Βουλή και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Προσπαθώ να καταλάβω τί είδους διάλογο θα κάνουμε σε αυτήν την κοινωνία, όταν δεν έχουν την υπομονή και την αυτοσυγκράτηση άπαντες, να περιμένουν το νομοσχέδιο να βγει σε διαβούλευση, για να εκφέρουν τις απόψεις τους επί συγκεκριμένων διατάξεων» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, για να προσθέσει: «Μηχανικοί, δήμαρχοι, συμβολαιογράφοι, κ.ά. διαμαρτύρονται για τους νέους περιορισμούς, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε τη δόμηση στο 80% των γηπέδων εκτός σχεδίου. Περιβαλλοντολόγοι διαμαρτύρονται ότι επεκτείνουμε την εκτός σχεδίου δόμηση παντού. Δεν γίνεται να έχουν και οι δύο πλευρές δίκιο. Το αντίθετο συμβαίνει. Προσωπικά λέω, πως έχουν άδικο και οι δύο πλευρές για έναν απλό λόγο, γιατί σπεύδουν να σχολιάσουν κάτι που δεν ξέρουν… Ένα νομοσχέδιο, ιδίως ένα τόσο σύνθετο νομοσχέδιο, πρέπει να το δεις στην ολότητά του και μετά να το σχολιάσεις».
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε πως η εκτός σχεδίου δόμηση υπάρχει από καταβολής του ελληνικού κράτους και - σε αντίθεση με απόψεις που εκφράζονται - δεν έχει κριθεί ποτέ αντισυνταγματική, ως συνολική έννοια. Άλλωστε - όπως υπενθύμισε - το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει βγάλει αρκετές αποφάσεις που αφορούν υποθέσεις αυτής της φύσεως, αλλά πάντα για μεμονωμένες περιπτώσεις, ακυρώνοντας κάποιες οικοδομικές άδειες και όχι κάποιον νόμο που έχει ψηφιστεί και είναι σε ισχύ.