Το «βλέμμα» τους στην ακριτική Φλώρινα έχουν στρέψει το τελευταίο διάστημα δύο εταιρείες-κολοσσοί από τη Γερμανία και την Ινδία, επιδιώκοντας στενές συνεργασίες με μια ελληνική επιχείρηση, που μπήκε στην αφετηρία εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα και έφτασε να κατακτήσει πέρυσι την πρωτιά μεταξύ των 10 κορυφαίων εργοστασίων σύνθετων υλικών παγκοσμίως (κατάταξη Composite World Top Shop).
Ο λόγος για την εταιρεία κατασκευής προϊόντων από ανθρακονήματα και υαλονήματα «B&T Composites SA», η οποία ετοιμάζεται να «μπει» και στον χώρο της παραγωγής δεξαμενών υψηλής πίεσης αποθήκευσης υδρογόνου και σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία, έναντι 20 εκατ. τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια.
«Θέλουμε να εδραιώσουμε τη θέση μας στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογραφεί συμφωνητικό για στρατηγική συνεργασία με γερμανικό κολοσσό, που θα αρχίσει να υλοποιείται το 2024 και αφορά την παραγωγή προϊόντων στη Φλώρινα για όλους τους πελάτες της γερμανικής εταιρείας στην Ευρώπη. Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι να διεθνοποιήσουμε περαιτέρω την B&Τ, κάνοντας άνοιγμα στις αραβικές και ασιατικές χώρες. Ο στόχος αυτός θα σχηματοποιηθεί με τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος με ινδική εταιρεία, για τη συγκρότηση του οποίου θα γίνει συνάντηση τον Ιανουάριο στο Ομάν. Το joint venture θα αφορά προϊόντα από ανθρακονήματα για υψηλής πίεσης δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου και άλλων αερίων» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της B&T, ηλεκτρολόγος μηχανικός Βασίλης Τιριακίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.
Οι δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου βρίσκονται και στην «καρδιά» της επένδυσης ύψους 18 εκατ. που σχεδιάζει στη Φλώρινα η B&Τ, ενός πρότζεκτ που έχει ενταχθεί στο πρώτο κύμα του IPCEI (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος) της ΕΕ για το υδρογόνο. «Ήμασταν ανάμεσα στους πρώτους 38 που πήραν έγκριση από την Κομισιόν. Σήμερα βρισκόμαστε στις τελικές συνομιλίες με το υπουργείο Οικονομικών, που ίσως ολοκληρωθούν την άνοιξη, σχετικά με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Εφόσον φτάσουμε μέχρι το τέλος, στόχος είναι να υλοποιήσουμε εντός της επόμενης πενταετίας νέο εργοστάσιο αποκλειστικά για αυτό το προϊόν, δυναμικότητας 6000 δεξαμενών ετησίως» σημειώνει.
Η B&T, οι εξαγωγές της οποίας αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 90% του τζίρου, αναπτύσσει δράση και στον τομέα της φωτονικής, κεφαλαιοποιώντας τους καρπούς της έρευνας, που γίνεται εντός της εταιρείας και μέσω outsourcing σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αθήνα και Ηράκλειο. Επιπλέον, η εταιρεία συμμετέχει σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα έρευνας, όπως το Horizon. «Αναπτύξαμε συστήματα οπτικών ινών που λειτουργούν σαν αισθητήρες, στο πλαίσιο έρευνας που έγινε μέσα στην εταιρεία από διδακτορικούς επιστήμονες. Με την τεχνολογία αυτή μπορούμε να λαμβάνουμε δεδομένα για την κατάσταση της υγείας ενός προϊόντος, αλλά και κρίσιμων υποδομών όπως γέφυρες ή αγωγοί, ενώ έχει εφαρμογές στη γεωργία και την αυτοκινητοβιομηχανία» υπογραμμίζει.
Αν η B&T τρέχει σήμερα «σπριντ», η εκκίνησή της ήταν δύσκολη. Το ΑΦΜ της εκδόθηκε το 2006. Το 2008 μπήκαν οι βάσεις για την πρώτη μονάδα παραγωγής σωλήνων υαλονημάτων στη Φλώρινα, αλλά το πρώτο της προϊόν βγήκε από τη γραμμή το 2009, όταν εκδηλώθηκε η δημοσιονομική κρίση.
«Το 2008-2009 λειτουργούσαν στην περιοχή 13 σταθμοί της ΔΕΗ και αυτοί ήταν ο πρώτος μας στόχος για τη διάθεση των σωλήνων υαλονημάτων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις μονάδες αποθείωσης της εταιρείας. Το 2010 όμως, με την έλευση της κρίσης, οι σχεδιασμοί της ΔΕΗ ανατράπηκαν. Έτσι βρεθήκαμε να έχουμε μια μονάδα παραγωγής σωλήνων από υαλονήματα, χωρίς να υπάρχει αγορά για τα προϊόντα μας! Τότε σκέφτηκα: ή πτωχεύεις ή τρέχεις» διηγείται.
Επέλεξε το τρέξιμο: «Γρήγορα τροποποιήσαμε τη γραμμή, ώστε να παράγει προϊόντα τόσο από υαλονήματα, όσο και από ανθρακονήματα. Τα ανθρακονήματα δεν τα γνώριζαν πολλοί στην Ελλάδα, οπότε αποφάσισα να απευθυνθώ στην ευρωπαϊκή αγορά. Για να πάρω το αεροπλάνο από τη Θεσσαλονίκη και να πάω στη Γερμανία, ώστε να προσπαθήσω να πείσω για τα προϊόντα μας, έφευγα από τη Φλώρινα στις 3-4 τα ξημερώματα. Για 200 χιλιόμετρα οδηγούσα σε παντέρημους δρόμους, όπου δεν έβλεπα άλλον να κινείται, ούτε καν περιπολικό. Το δρομολόγιο αυτό το έκανα άπειρες φορές μέχρι να δω αποτελέσματα».
Από τη Δανία εργασιακοί μετανάστες στη Φλώρινα
Στο μεταξύ, ήταν πλέον 2015 και είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα τα capital controls. Φτάνοντας στις ευρωπαϊκές αγορές και χτυπώντας πόρτες, συναντούσε άλλοτε την αποδοχή και άλλοτε την ειρωνεία, καθώς ήταν ο ιδρυτής μιας ελληνικής εταιρείας προϊόντων αιχμής, σε μια περίοδο που η φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό βρισκόταν στο ναδίρ: «άκουγα διάφορα, όπως "καλά, εσείς δεν έχετε να φάτε, έρχεστε να μας πουλήσετε προϊόντα αιχμής;" ή "πώς θα συναλλασσόμαστε; Σε ευρώ ή δραχμές;"» διηγείται.
Μια από τις ισχυρές εταιρείες στις οποίες είχε τότε απευθυνθεί, στη Δανία, του έκλεισε ασυζητητί την πόρτα. Στα χρόνια που ακολούθησαν όμως, η εταιρεία εκείνη πτώχευσε και οι προϊστάμενοι πωλήσεών της αναζήτησαν εργασία στη Φλώρινα! Έτσι, όταν κάποιος μπαίνει στον ιστοτόπο της B&T, βλέπει ως υπεύθυνους πωλήσεων τρεις Δανούς. Επιπλέον, η σύνδεση αυτή που δημιουργήθηκε με τη Δανία είχε ως αποτέλεσμα η B&T να κάνει τις πρώτες της εξαγωγές στη συγκεκριμένη αγορά και να δημιουργηθεί εκεί η θυγατρική B&T Composites Denmark. Μάλιστα, η δανέζικη εταιρεία που πτώχευσε, κατόρθωσε αργότερα να ξανασταθεί στα πόδια της και χτύπησε την πόρτα της B&T, για να παράξει προϊόντα για λογαριασμό της. Σε αντίθεση με τη Δανία, το άνοιγμα της ελληνικής εταιρείας στη Ρωσία δεν στέφθηκε με επιτυχία. «Δύο χρόνια το πάλευα επενδύοντας χρόνο και χρήμα, αλλά η Ρωσία είναι πολύ δύσκολη αγορά. Τελικά αποχωρήσαμε, πολύ πριν από την κρίση στην Ουκρανία» λέει.
Ποια στοιχεία καθιστούν την B&T ανταγωνιστική διεθνώς; «Το γρήγορο, όχι αναγκαστικά το μεγάλο "ψάρι", παίρνει τις δουλειές» επισημαίνει χαμογελώντας ο Βασίλης Τιριακίδης, κατά τον οποίο το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της εταιρείας είναι η ευελιξία και η ταχύτατη παράδοση, τόσο στις προγραμματισμένες παραγγελίες, όσο και στις έκτακτες. Επιπλέον, τα προϊόντα της εταιρείας είναι ανταγωνιστικά σε τιμές, σε σχέση με τα αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διατηρώντας πολύ υψηλή ποιότητα. Η υψηλή αυτή ποιότητα έκανε άλλωστε την εταιρεία χρόνια συνεργάτιδα του CERN, στον οποίο απλά ...δεν μπαίνεις, αν δεν έχεις να επιδείξεις προϊόν απαράμιλλης ποιότητας._