ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Αυξάνεται το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οριακά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο χρήσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα βρίσκεται η Ελλάδα για το 2022 καθώς αντλεί το 22,6% ενώ η «πρωταθλήτρια» Σουηδία απέχει έτη φωτός με 66%.

Σημαντικό μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τα ποσοστά τους να βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία καθώς η Ευρώπη κινείται δυναμικά στην πράσινη στρατηγική της με ορίζοντα το 2030.

Σύμφωνα με την Eurostat, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση σε επίπεδο ΕΕ έφτασε το 23% το 2022, καταγράφοντας αύξηση 1,1%. Υπενθυμίζουμε πως ο στόχος της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030 έχει ανέβει από το 32% στο 42,5%, ενώ υπάρχουν σκέψεις να ανέβει ο πήχης περαιτέρω στο 45%. Οι χώρες της ΕΕ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους εν όψει του 2030 και την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων που απαιτούν αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ κατά σχεδόν 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το 2022, η Σουηδία προηγείται μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με σχεδόν τα δύο τρίτα (66%) της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η σκανδιναβική χώρα βασίζεται κυρίως σε υδροηλεκτρικά, αιολικά, στερεά και υγρά βιοκαύσιμα, καθώς και σε αντλίες θερμότητας.

Ακολουθεί η Φινλανδία (47,9%), βασιζόμενη επίσης σε υδροηλεκτρικά, αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα, μπροστά από τη Λετονία (43,3%), η οποία εξαρτάται κυρίως από την υδροηλεκτρική ενέργεια, η Δανία (41,6%), και έπεται η Εσθονία (38,5%) που πήρε τις περισσότερες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα.

Η Πορτογαλία (34,7%) το 2022 βασιζόταν σε στερεά βιοκαύσιμα, αιολικά, υδροηλεκτρικά και θερμικές αντλίες, ενώ η Αυστρία (33,8%) χρησιμοποιεί κυρίως υδροηλεκτρικά και στερεά βιοκαύσιμα. Η Ελλάδα αντλεί από ΑΠΕ το 22,6% της ενέργειας, οριακά υψηλότερα από το 2021 (22%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (13,1%), στη Μάλτα (13,4%), στο Βέλγιο (13,8%) και στο Λουξεμβούργο (14,4%). Συνολικά, 17 από τα 27 μέλη της ΕΕ ανέφεραν μερίδια κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 23% το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για την πρώτη μονάδα βιομεθανίου στην Ελλάδα

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 75 μονάδες παραγωγής βιοαερίου και αναμένεται η αναβάθμιση του βιοαερίου, σε βιομεθάνιο για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για την παραγωγή μεθανίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζει τον πήχη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 η ΕΕ

Στο 42,5% θα πρέπει να φτάσει η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ μέχρι 12 μήνες θα είναι η μέγιστη περίοδος για την έγκριση νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει πρόταση για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία και τη Νότια Γερμανία με καλώδιο μέσω Αλβανίας και δυτικών Βαλκανίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκός σχεδιασμός να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για άδειες ΑΠΕ

Θα δημιουργηθούν ζώνες επιτάχυνσης της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου εκεί θα μειωθεί στον ένα χρόνο η προθεσμία για χορήγηση αδειών. Επιταχύνονται επίσης στους 3 μήνες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εγκατάστασεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική για την Ευρώπη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Το έργο που έχει γεωπολιτική σημασία για την Ευρώπη, ενδέχεται να ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της διασύνδεσης των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας.