Με χαμηλές προσδοκίες κινούνται τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα, σχετικά με τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργούνται σε αρκετές εταιρείες, αναφορικά με την παράβαση της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στο πλαφόν του μικτού περιθωρίου κέρδους. Παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι στους πολυεθνικούς ομίλους συνεχίζονται, τα ευρήματα δεν φαίνεται να δικαιολογούν πρόστιμα εξίσου υψηλά με αυτά που επιβλήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Ωστόσο, πηγές της αγοράς αξιολογώντας το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες επιβλήθηκε το ανώτατο ύψος των προβλεπομένων προστίμων για παραβάσεις του πλαφόν της κερδοφορίας, μιλώντας προς το BD έλεγαν ότι υπάρχει μία σαφής διάκριση του ελεγκτικού μηχανισμού μεταξύ των πολυεθνικών ομίλων και των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Κι όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «μετά λόγου γνώσεως», οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης αποφεύγουν τον έλεγχο της ελληνικής βιομηχανίας ή εν πάση περιπτώσει είναι πιο επιεικείς ως προς την αξιολόγηση των ευρημάτων τους. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως έχουν σταλεί συγκεκριμένα μηνύματα, μέσα από διάφορα «κανάλια» προς την ελληνική επιχειρηματική ιδιοκτησία, με τα οποία τους έχουν καλέσει να βοηθήσουν την κυβερνητική προσπάθεια στο θέμα της ακρίβειας, είτε συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μόνιμη μείωση τιμών κατά 5%, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρίνεται σκόπιμο και... «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα».
Επίσης, όπως εξηγούν, οι θυγατρικές των πολυεθνικών είναι πιο εύκολος αντίπαλος, δεδομένου ότι πρόκειται για οικονομικά εύρωστες επιχειρήσεις, που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά και συχνά - πιθανόν δικαίως – αίρουν τις αμαρτίες της. «Δεν θα κλάψει κανείς από τα υψηλά πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί», επισημαίνουν συγκεκριμένα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι καμία πολυεθνική δεν έχει «σταθεί απέναντι» σπό την κυβέρνηση στα επιβληθέντα πρόστιμα, όπως έχουν πράξει σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.
«Κάνουν υπομονή! Περιμένουν να περάσει η μπόρα», επισημαίνεται. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές βιομηχανίες, εκτός από το γεγονός ότι βρίσκονται κατά κανόνα σε υποδεέστερη θέση έναντι των πολυεθνικών στην αγορά, οι περισσότερες εξ αυτών έχουν υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα, αλλά και σε κάθε περίπτωση στην επαρχία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό οικοσύστημα της περιοχής.
Πάντως οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι είναι τυχερές όσες εκ των επιχειρήσεων καταναλωτικών προϊόντων στη διάρκεια του 2021 αύξησαν τα περιθώρια της κερδοφορίας τους. Διότι αυτά με τη σχετική ρύθμιση είναι πλέον «κλειδωμένα». Αντιθέτως, όσες επιχειρήσεις για λόγους ανταγωνισμού μείωσαν το μικτό περιθώριο κέρδους το 2021 είναι εξαιρετικά άτυχες, αφού με αυτό περιθώριο συνεχίζουν να πορεύονται. Και θα συνεχίσουν τουλάχιστον ως το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση, η οποία πιθανότατα θα ανανεωθεί ως το τέλος του 2024.