ΓΔ: 1392.24 -0.39% Τζίρος: 24.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:04:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% θα παραμείνουν νερά και αναψυκτικά

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση δεν υπάρχει δημοσιονομικός λόγος για να είναι προσωρινή η μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα μη αλκοολούχα ποτά.

Την μονιμοποίηση ένταξης των μη αλκοολούχων ποτών (αναψυκτικά, αεριούχα ποτά, νερά), στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός λόγος για να είναι προσωρινή η μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα μη αλκοολούχα ποτά».

Πιο συγκεκριμένα τροποποιείται το κεφ. Α' (ως προς τα αγαθά) του Παραρτήματος III του κώδικα ΦΠΑ, ώστε τα μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία (ΔΚ ΕΧ 2202) και τα αεριούχα νερά της ΔΚ 2201 (ΔΚ ΕΧ 2201) να υπάγονται μόνιμα στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%).

Τι προβλέπει η διάταξη

'Αρθρο 5

Μειωμένος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα μη αλκοολούχα ποτά - Αντικατάσταση παρ. 51 Κεφαλαίου Α' «ΑΓΑΘΑ» Παραρτήματος III Κώδικα Φ.Π.Α. και μεταβατική διατήρηση συντελεστών Φ.Π.Α.

1. Η παρ. 51 του Κεφαλαίου Α' «ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α' 248) αντικαθίσταται ως εξής: «51. Μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία (ΔΚ ΕΧ 2202). Αεριούχα νερά της Δ.Κ. 2201 (ΔΚ ΕΧ 2201).».

2. Για το χρονικό διάστημα από την 11η Δεκεμβρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 εφαρμόζεται το Παράρτημα III του Κώδικα Φ.Π.Α., περί υπαγωγής αγαθών και υπηρεσιών στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις περ. α) και δ) της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4690/2020 (Α' 104).».

Στη Βουλή το τελευταίο νομοσχέδιο της χρονιάς

Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα αρχίσει να συζητείται σήμερα Τρίτη στην Ολομέλεια, με προγραμματισμό να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο, το τελευταίο για το 2023, περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΑ), των Ειδικών Υπηρεσιών, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς και διατάξεις του ν. 4872/2021 για την ενίσχυση της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ). Παράλληλα, ρυθμίζονται και ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την τόνωση της ανάπτυξης, τα οποία χαρακτηρίζονται, από την κυβέρνηση, ως επείγοντα.

«Φέρνουμε διατάξεις που θεραπεύουν ή δίνουν λύσεις σε προβλήματα» έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης απέναντι στην κριτική που ασκεί σύσσωμη η αντιπολίτευση για το πολυνομοσχέδιο διότι εισάγει δεκάδες διατάξεις 12 υπουργείων. Στο στάδιο της επεξεργασίας του, στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, υπέρ δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Το καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νέα Αριστερά και η Νίκη. Μπορεί η πανσπερμία διατάξεων να παράγει δυσαρέσκεια και δυσθυμία στην αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποί της να μην υπερψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής, ωστόσο στην ολομέλεια αναμένεται να ψηφιστούν από την αντιπολίτευση αρκετές επιμέρους διατάξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης έχει εξηγήσει πως η κυβέρνηση είχε να επιλέξει είτε να εισάγει τις διατάξεις, ως τροπολογίες, είτε να τις συμπεριλάβει σε ένα νομοσχέδιο. Επέλεξε το δεύτερο, προκειμένου και φορείς να ακουστούν και πιο οργανωμένη να είναι η συζήτηση του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή η κύρωση του Κώδικα ΦΠΑ

Tα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την «άδικη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης», αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη επικαιροποίησης και κωδικοποίησης της νομοθεσίας για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2024

Η προθεσμία παραγραφής γίνεται ακόμα και 15ετής, στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Διατάξεις για τη διατήρηση και αναβίωση ρυθμίσεων οφειλών

Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές.