ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Από 11.000 περίπτερα πριν το 2010 έχουν απομείνει λιγότερα από 5.000

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων αναφέρει πως πρόκειται για πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, κυρίως λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων είναι ο κύριος εκπρόσωπος του κλάδου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση τους σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, «ο κλάδος μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία 13 χρόνια από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που περιήλθε η χώρα. Από 11.000 σημεία που υπήρχαν πριν το 2010 έχουν απομείνει λιγότερα από 5.000, τα οποία βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Στα περίπτερα μας και γύρω απ' αυτά απασχολούνται αρκετές χιλιάδες οικογένειες, αλλά και εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Τα περίπτερα κατά κύριο λόγο, είναι πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, κυρίως λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών, του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού από μεγάλους ομίλους, αλυσίδες μίνι μάρκετ κ.ο.κ. Επιχειρούν πολλές φορές σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ευάλωτα σε ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις με επαγγελματίες χωρίς προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή, ενώ συνεισφέρουν για, τουλάχιστον, 120 έτη στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε κυρίως για ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας τα οποία επικεντρώνονται στα εξής δύο»:

  • Ο τρόπος προσδιορισμού του Μ.Ο. του τζίρου που αφορά τον Κ.Α.Δ. μας ο οποίος είναι ο 47.19.10.02 (εκμετάλλευση περιπτέρου).

Σύμφωνα με την Α.Α.Δ.Ε., αυτός είναι 294.000 ευρώ, κατά τη γνώμη μας εντελώς λανθασμένος, καθώς χρησιμοποιεί τους τζίρους άλλων 12 (δώδεκα) εμπορικών κλάδων με αρχικό τετραψήφιο Κ.Α.Δ. 47.19, άσχετων με εμάς καθώς οι περισσότεροι απ' αυτούς έχουν πολύ μικρότερους τζίρους όπως το (Λιανικό εμπόριο ειδών ερωτικού περιεχομένου και το Λιανικό εμπόριο ειδών δώρων γενικά και λοιπά).

Επίσης, για τον αντικειμενικότερο προσδιορισμό του Μ.Ο. τζίρου του Κ.Α.Δ. μας, θα έπρεπε να συμμετέχουν μειωμένες οι εποχιακές και οι εν μέρει λειτουργούσες επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ο δικός μας Κ.Α.Δ. Θεωρούμε πως ο πραγματικός Μ.Ο. του τζίρου του Κ.Α.Δ. αγγίζει ή και ξεπερνά το διπλάσιο, δηλαδή τις 600.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού του μειωμένου Μ.Ο. είναι να προκύπτει τεράστια φορολογική επιβάρυνση.

  • Ο υπολογισμός του ποσοστού 5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων μας που υπερβαίνουν το Μ.Ο. του τζίρου του Κ.Α.Δ.

Το μέτρο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή καθώς θα κλείσουν άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των ατομικών επιχειρήσεων μας που είναι και η πλειοψηφία. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι περίπου το 80% του τζίρου μας αποτελείται από προϊόντα και υπηρεσίες με πολύ χαμηλό ποσοστό κέρδους όπως (τα καπνικά με 4%, οι κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας 0,80%, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών 3%, οι παρκοκάρτες 2%, ο Τύπος 6%) με Μ.Ο. μικτού κέρδους 4% και καθαρού κέρδους 3%. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζουμε 3%, ενώ θα φορολογηθούμε με 5% επί του τζίρου.

Δηλαδή, ο απόλυτος παραλογισμός! Αν κανείς συνυπολογίσει και το δυσβάσταχτο κόστος του P.O.S. που ανέρχεται στο 0,80%, τότε δύο επιλογές μας μένουν. Ή κλείνουμε άμεσα ή πετάμε όλα τα τοξικά προϊόντα, δηλαδή το 80% του τζίρου μας που αποτελούν και τους περίφημους κράχτες μας και όποιος επιβιώσει...

Απαιτούμε την εξαίρεση του συνολικού τζίρου των προαναφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών με μηδενικό Φ.Π.Α. από τη φορολόγηση του 5%.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι οδηγούμαστε σαν κλάδος σε ξαφνικό θάνατο καθώς η φορολογία αφορά το φορολογικό έτος 2023. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι θα βρεθούμε με επιπλέον χρέη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος εισοδήματος θα υπερδιπλασιαστεί μη δυνάμενοι, πλέον, να τον αποπληρώσουμε.

Εκτός από αυτά τα 2 σημεία που αφορούν ιδιαιτέρως τον κλάδο μας, δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας:

  • Στην εξαρχής παντελή έλλειψη διαλόγου με τους φορείς της αγοράς.
  • Στην οριζόντια φορολόγηση μέσω τεκμηρίων, τα οποία είναι εντελώς άδικα και λειτουργούν υπέρ των ισχυρών, ενώ ταυτόχρονα εξοντώνουν τους αδύναμους.
  • Στον ορισμό ελάχιστου τεκμαρτού στον κατώτατο μεικτό μισθό και όχι επί του καθαρού. Ενώ ζητάμε στο όνομα της ισότιμης μεταχείρισης αφορολόγητο, εκπτώσεις φόρου, επιδόματα και λοιπά.
  • την φορολόγηση των εισοδημάτων του 2023, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να καταλαμβάνονται εξ απροόπτου χωρίς να μπορούν να οργανώσουν και να προγραμματίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
  • Στον δια νόμου αποκλεισμό ζημιών (συνώνυμο του ρίσκου), κάτι που αντιβαίνει στους φυσικούς νόμους του εμπορίου και της αγοράς.
  • Στην αναγκαστική εξώθηση του φορολογουμένου ενώπιον του εφόρου για αμφισβήτηση του τεκμαρτού που του επιβάλλει το κράτος, ενώ το βάρος της περί του αντιθέτου απόδειξης φέρει το ίδιο το κράτος. Ακόμη και για τα αυτονόητα και τα αυταπόδεικτα.

Όσο για την επίκληση από την πλευρά της Κυβέρνησης της διαμόρφωσης φορολογικής συνείδησης με το νέο φορολογικό έκτρωμα, πιστεύουμε ακράδαντα ακριβώς το αντίθετο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα προχωρήσει

Κατά την παρέμβασή του ο κ.Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του υπουργείου, λέγοντας ότι φέτος θα προχωρήσουν μια σειρά από Κώδικες οι οποίοι είτε θα κωδικοποιούν τη νομοθεσία είτε θα προβλέπουν ορισμένες αλλαγές.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις έντεκα παρεμβάσεις στη φορολογία

«Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας κλείνουμε εκκρεμότητες δεκαετιών και κάνουμε σημαντικά βήματα στην ενίσχυση της διαφάνειας ως προς την επαφή και τις συναλλαγές του πολίτη με τις φορολογικές αρχές» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των επαγγελματιών

Για όλους η μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος. Φορολογικός έλεγχος σε όσους δεν θέλουν να φορολογηθούν με τεκμήρια. «Περιορίζουμε τη φοροδιαφυγή με 11 τρόπους», τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. Όλες οι διατάξεις του Σ/Ν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζονται αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θ. Κοντογεώργης τόνισε πως ήδη στη διαβούλευση έχουν κατατεθεί προτάσεις και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει κάποιες αλλαγές, χωρίς να αλλάζει ο πυρήνας του νομοσχεδίου.