Δεν είχε συνέχεια η ανάκαμψη στο ΧΑ, καθώς «βγήκαν» πωλητές σε πολλές μετοχές, με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών τίτλων να διαμορφώνεται στο 1,1 προς 1. Αρκετά ανησυχητική ήταν η εικόνα στις τράπεζες, όπου παρά το ζωηρό ξεκίνημα γρήγορα οι πωλητές επικράτησαν, με αποτέλεσμα όλες οι μετοχές των συστημικών τραπεζών να κλείνουν στα χαμηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -0,45% ενώ οι συναλλαγές συρρικνώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας την απουσία αγοραστών.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη 21 Δεκεμβρίου 2022 - 22 Μαρτίου 2023
Μετά τη δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο εισερχόμαστε και τυπικά στην τελική ευθεία για την κρίσιμη εκλογική μάχη, η οποία μοιραία θα επηρεάσει και το Χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται ανατροπές.
Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την FED, κατά 25 μονάδες βάσης, ήταν το γεγονός της χθεσινής ημέρας ενώ η αναφορά - μήνυμα στις αγορές του Τζ. Πάουελ ότι δεν θα μειωθούν τα επιτόκια φέτος οδήγησε σε μεγάλες απώλειες τη Wall Street. Αρνητική επίδραση είχε και η δήλωση της υπουργού Οικονομικών, Τζ. Γιέλεν, στη Γερουσία ότι δεν εξετάζεται επέκταση της εγγύησης καταθέσεων, που έφερε πιέσεις σε μετοχές κυρίως περιφερειακών τραπεζών (περισσότερο από 15% έχασε η First Republic).
-- Τράπεζες: Με εξαίρεση την μετοχή της Alpha Bank (-0,04%) που έκλεισε με οριακές απώλειες, ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (-1,94%), Eurobank (-1,93%) και Τράπεζα Πειραιώς (-1,53%). Και οι τέσσερις έκλεισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ η ανθεκτικότητα της Alpha αποδίδεται στις υπερβολικές πιέσεις που είχε δεχθεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Το «γύρισμα» των τραπεζικών μετοχών θορύβησε πολλούς και φαίνεται ότι η πίεση συνδέεται με την κατάσταση στις ΗΠΑ. Διότι μπορεί η τρέχουσα τραπεζική κρίση να είναι μικρότερης έντασης και κινδύνου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ και σε πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Τα οποία είναι πιθανό να «χτίζουν» άμυνες περιορίζοντας θέσεις σε ξένες αγορές, όπως είναι η ελληνική. Με λίγα λόγια δεν αποκλείεται να δούμε μια πίεση στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές όχι λόγω ανησυχίας για την κατάστασή τους αλλά εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας.
Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του δείκτη των τραπεζών, 22 Μαρτίου 2023
-- Galaxy Cosmos Mezz – Sunrise Mezz: Η συμπεριφορά των mezzanine φαίνεται ότι επιβεβαιώνει όσους εκτιμούν ότι με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2022 θα έρθει και η πρώτη διανομή κερδών στους κατόχους των δυο mezz. Χθες, τόσο το Galaxy Mezz (+9,18%) όσο και το Sunrise Mezz (+8,73%) έκλεισαν με μεγάλα κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και μάλιστα με σημαντικές ανεκτέλεστες εντολές αγοράς στο κλείσιμο. Για τους πιο προσεκτικούς παρατηρητές όμως μεταξύ των δυο mezz υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: το Galaxy έχει «τρέξει» πολύ γρηγορότερα από το Sunrise. Το Galaxy Cosmos μετά την αρχική «βουτιά» έχει ανακάμψει και σήμερα διαπραγματεύεται στα 0,3926 ευρώ δηλαδή πολύ πάνω από την τιμή εισαγωγής τους στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ (0,27 ευρώ) ενώ το Sunrise διαπραγματεύεται στα 0,1445 ευρώ λίγο πάνω από την τιμή εισαγωγής (0,14 ευρώ). Εκ πρώτη όψεως η διαφορά είναι λίγο περίεργη καθώς τα δυο αυτά εργαλεία έχουν παρόμοια γενική δομή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Σχεδίου Ηρακλή, ενώ αποτιμήθηκαν και τα δύο με την ίδια μεθοδολογία και τα δύο από την Grant Thornton. Ωστόσο, φαίνεται ότι η αγορά βλέπει κάποιες πτυχές που κάνουν διαφορά: την προσδοκώμενη απόδοση των δυο εργαλείων. Αναλυτές εκτιμούν ότι το κουπόνι του Galaxy θα είναι μεγαλύτερο καθώς το χαρτοφυλάκιο του Galaxy είναι μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας, αποδίδοντας μεγαλύτερη απόδοση στους μετόχους. Επιπλέον δεν αποκλείεται κάποιοι πιο σοφιστικέ παίχτες της αγοράς να εκτιμούν τις ιδιαιτερότητες των δυο τιτλοποιήσεων, τη σύνθεση δανείων, τον τύπο δανείων που περιλαμβάνουν και τα οποία ανταποκρίνονται διαφορετικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Το ερώτημα βέβαια που είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί είναι κατά πόσο το μεγάλο discount του Sunrise έναντι του Galaxy είναι «δίκαιο», ή αν θα αποτελέσει εφαλτήριο για ένα μεγαλύτερο upside.
Η συγκριτική πορεία του Galaxy Cosmos Mezz (πράσινο) και του Sunrise Mezz (μπλέ).
-- Μοτοδυναμική: Κέρδη 11,63% το τριήμερο αυτής της εβδομάδας, ξεχωρίζει με έμφαση στη μικρή κεφαλαιοποίηση. Όχι και πολύ μικρή βεβαίως, καθώς αποτιμάται στα 84 εκατ. ευρώ. Καταγράφει κέρδη 37,80% το 2023, έχοντας ανεβάσει και όγκους. Πρόκειται για εταιρεία που ευνοείται από την άνοδο του τουρισμού. Στα 2,88 ευρώ έκλεισε χθες, ενώ στα τέλη του Φεβρουαρίου αναρριχήθηκε στα 3 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Ιούλιο του 2008.
Η πορεία της μετοχής της Μοτοδυναμικής Απρίλιος 2022 - 22 Μαρτίου 2023
-- ΟΛΠ: Τριήμερο ανόδου με απόδοση +4,84%, έκλεισε χθες πάνω από τα 19 ευρώ για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2021, ήτοι δυόμισι χρόνια πίσω. Στα 477 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση. Κρατάει ένα +20,76% φέτος.
-- Austriacard Holdings: Σήμερα αρχίζει η διπλή διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το Χρηματιστήριο Βιέννης, μετά τις διαδικασίες συγχώνευσης με την Inform Λύκος. Στο ταμπλό θα ανέβουν 18.176.934 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστη, ενώ η τιμή εκκίνησης καθορίστηκε σε 13,42 ευρώ ανά μετοχή και είναι βασισμένη στην αποτίμηση που εμπεριέχει η από 15 Δεκεμβρίου 2022 Fairness Opinion της PwC Advisory Services GmbH. Ο κωδικός της μετοχής, τόσο στο Χ.Α. όσο και στη Βιέννη θα είναι «ACAG».
-- Space Hellas: Μπορεί να λέμε συχνά ότι στο ταμπλό του Χ.Α. δεν υπάρχει σημαντική εκπροσώπηση της τεχνολογίας (όπως και άλλων κλάδων), όμως και αυτή που υπάρχει δεν αποδίδει αυτά που μπορεί. Κάποιες από τον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής έδωσαν καλές αποδόσεις τα προηγούμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη όμως, έχει πολύ κακή εικόνα στο ταμπλό, αν και πρόκειται για μια εκ των πλέον εξειδικευμένων και ποιοτικών εταιρειών του χώρου. Με προοδευτική αύξηση εργασιών, την εξαγορά (από κοινού με την Epsilon Net) της πιο εξειδικευμένης εταιρείας πληροφορικής της χώρας (SingularLogic), με πολλαπλά σύνθετα έργα για ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ (δίκτυο Grid Telecom), συμμετέχει σε δεκάδες διαγωνισμούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ έχει χτίσει και σημαντικές συμμαχίες. Ο κύκλος εργασιών το 2020 διαμορφώθηκε στα 80,7 εκατ. ευρώ, το 2021 έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της φτάνοντας στα 103,3 εκατ. ευρώ, ενώ το 9μηνο του 2022 οι πωλήσεις ανήλθαν στα 86,05 εκατ. ευρώ, έναντι έναντι 62,4 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Άρα, πάει για ένα τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ στο σύνολο της περυσινής χρήσης. Όμως, η μετοχή άγεται και φέρεται με αστείους όγκους. Την Τρίτη έκλεισε στο +9,09% με όγκο 1.210 τεμάχια, ενώ χθες υποχώρησε κατά 4,44% με μόλις 179 κομμάτια. Συνολικά, από την αρχή του έτους, έχει διακινήσει μόλις 198.729 τεμάχια! Ξεκίνησε καλά το έτος, κερδίζοντας τον Ιανουάριο 18,52% με καλούς – για τα δεδομένα της – όγκους, όμως έκτοτε απογοητεύει. Χθες έκλεισε στα 6,02 ευρώ, μόλις 1 ευρώ πάνω από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που είναι στα 5 ευρώ, ενώ απέχει σημαντικά από τα 10 ευρώ που είναι τα υψηλά έτους, από τον Απρίλιο του 2022. Η πολύ μικρή εμπορευσιμότητα είναι ο λόγος και της διαγραφής της μετοχής από το δείκτη Mid Cap. Πάντως, ένα πρόβλημα φαίνεται πως είναι η αύξηση του δανεισμού, που οφείλεται στις επιθετικές επενδυτικές κινήσεις που έχει κάνει η εταιρεία. Ο συνολικός μακροπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου στο τέλος 9μήνου 2022 ανέρχονταν σε 35,8 εκατ. ευρώ και ο συνολικός βραχυπρόθεσμος δανεισμός έφτανε τα 43 εκατ. ευρώ.
Η πορεία της μετοχής της Space Νοέμβριος 2021 - 22 Μαρτίου 2023
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.