Μπερδεμένοι και διχασμένοι εμφανίζονται πολλοί αναλυτές στη Wall Street, καθώς κάποια από τα μάκρο στοιχεία δεν υποστηρίζουν το πάρτι στις μετοχές. Το βασικό ερώτημα είναι πού το πάει η αμερικανική οικονομία: μπαίνει σε φάση επιβράδυνσης ή συνεχίζει να αναπτύσσεται; Η απάντηση στο ερώτημα απαντά και στο τι θα γίνει από εδώ και πέρα με τα επιτόκια. Τις προηγούμενες εβδομάδες οι επενδυτές αντέδρασαν σαν η οικονομία των ΗΠΑ να επιβραδύνει και αγόρασαν μαζικά μετοχές προσβλέποντας στο τέλος της ανόδου των επιτοκίων. Ωστόσο τα στοιχεία που ήρθαν την προηγούμενη εβδομάδα από το μέτωπο της απασχόλησης, και την ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας, διέλυσαν τις εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης της οικονομίας. Η αύξηση των θέσεων εργασίας εξέπληξε πολλούς, δεδομένου μάλιστα ότι η μια μετά την άλλη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ανακοινώνουν περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σε ό,τι αφορά την εταιρική κερδοφορία, κάποιοι κλάδοι, με σημαντικότερο την υψηλή τεχνολογία, πιέζονται άλλοι κλάδοι όμως αναπτύσσονται δυναμικά κάτι που φυσικά αποτυπώνεται και στα στοιχεία της απασχόλησης. Με λίγα λόγια έχουμε σοβαρά αντικρουόμενα στοιχεία, που δεν δικαιολογούν την αισιοδοξία ότι πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, προσδοκία που τροφοδότησε τη μεγάλη άνοδο στις μετοχές.
-- Έτσι, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν ότι σύντομα οι προσδοκίες για τα επιτόκια θα διαψευστούν και οι τιμές των μετοχών θα προσγειωθούν. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζουν οι απαισιόδοξοι των αγορών. Διότι οι αισιόδοξοι υπενθυμίζουν την ισχυρή άνοδο στη Wall Street μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed αλλά και μετά τις ανακοινώσεις για την απασχόληση. Αποδίδουν την δυναμική της αγοράς στη μεγάλη ρευστότητα και στην εκτίμηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω τόσο για τις οικονομίες όσο και για τις μετοχές.
-- Στα δικά μας τώρα, παρά τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη της αγοράς και παρά τις πολλές εκτιμήσεις ότι θα δούμε διόρθωση, ο Γενικός Δείκτης αρκέστηκε σε μικρή… χαλάρωση. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το… «κόκκινο» της Ευρώπης, άνοιξε με κέρδη και μάλιστα βρέθηκε μέχρι τις 1.037,66 μονάδες αποκομίζοντας κέρδη κοντά στο +0,40%, για να ακολουθήσει μια σχετικά απότομη πτώση που οδήγησε το ΓΔ μέχρι τις 1.027,39 μονάδες (-0,58%). Η διόρθωση όμως είχε διάρκεια περίπου 2 ωρών και λίγο μετά τις 14.00 ο ΓΔ επανήλθε στο πράσινο, για να κλείσει τελικά με ανεπαίσθητη πτώση -0,04%. Με λίγα λόγια η δυναμική επιμένει, από την άλλη όμως δεν υπάρχει άνοδος χωρίς διορθωτικές κινήσεις.
-- Η συμπεριφορά της αγοράς έχει αρχίσει και αγχώνει πολλούς μικροεπενδυτές που πήραν κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα προσβλέποντας σε διόρθωση.
-- Εξέπληξε για άλλη μια συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης που δεν είχε διάθεση για διόρθωση, παρά το +25% από αρχές του έτους. Πειραιώς (+2,95%) και Eurobank (+1,22%) έσυραν τον χορό, ενώ άλλαξαν χέρια πολλά πακέτα. Στο +1,35% η ΕΤΕ, ενώ μικρές απώλειες (-0,40%) σημείωσε η Alpha. Οι αγορές παίζουν επιθετικά την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο η άνοδος των τραπεζικών μετοχών έχει άλλον κινητήρα: το επιτοκιακό περιβάλλον που οδηγεί σε επίπεδα ρεκόρ την κερδοφορία τους.
Η πορεία του τραπεζικού δείκτη από το 2021 μέχρι σήμερα.
-- Coca Cola HBC: Βαρίδι για άλλη μια συνεδρίαση η μετοχή της. Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. φέτος είναι στο +11,10% ενώ η leader στις κεφαλαιοποιήσεις υποχωρεί -3,05%, ασφαλώς είναι από μόνο του είδηση.
-- Aegean: Φήμες θέλουν γρήγορη αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης από την εταιρεία, η μετοχή της οποίας πραγματικά «πετά» από τον περασμένο Οκτώβριο, αποκομίζοντας κέρδη που φτάνουν το +57%. Τεχνικά ξέφυγε από καιρό και οδεύει για τα υψηλά. Το καλύτερο κλείσιμο ήταν στα 8,60 ευρώ το Μάϊο του 2018. Ωστόσο το πράγμα στράβωσε τον Ιανουάριο του 2020, με τη πανδημία. Να σημειωθεί ότι η εταιρία αναμένει φέτος 9 νέα αεροσκάφη ενώ έχει ήδη παραλάβει άλλα 19.
Η πορεία της μετοχής της Aegean από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι σήμερα.
-- Τέρνα Ενεργειακή: Προβληματίζει ολίγον με τη συμπεριφορά της, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις από πηγές της εταιρείας ότι το deal βαίνει καλώς, στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις κλείνει πτωτικά στις εφτά, με συνολικές απώλειες 9,73%. Από την αρχή του έτους η μετοχή υποχωρεί -7,61%.
-- MIG: Σε ότι αφορά τις περιπλοκές στην υπόθεση υπενθυμίζουμε ότι η Τρ. Πειραιώς έχει την πλειοψηφία των μετοχών ελέγχοντας το 31,7% των μετοχών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς η στρατηγική για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της εταιρείας υποστηρίζεται από τη διοίκηση. Χθες στο ταμπλό άλλαξε χέρια περίπου το 4% της εταιρίας με τη μετοχή «κλειδωμένη» στο +30% με ανεκτέλεστες εντολές αγοράς περίπου 827 χιλιάδων μετοχών.
-- Ευρωσύμβουλοι: Ο Φεβρουάριος άρχισε με ειδικό διαπραγματευτή την Optima στη μετοχή. Χθες η εμπορευσιμότητα ήταν εντυπωσιακή, διακινήθηκαν 2,47% των μετοχών. Η εταιρεία ευνοείται από το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί, ενώ εκτιμάται ότι οι πωλήσεις της την εφετινή χρονιά θα φτάσουν τα 10 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.