ΓΔ: 1431.19 0.30% Τζίρος: 359.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου, οι χαμένοι του Αυγούστου, οι τράπεζες και η ΜΟΗ

Τα «χαρτιά» του 25άρη και του 40άρη με τη μεγαλύτερη πτώση τον Αύγουστο, οι καταλύτες για την αγορά, οι αποτιμήσεις των τραπεζών, η αντοχή της Motor Oil, η αύξηση της Cenergy και το deal που ανέβασε τη Fourlis.

Κάτι λιγότερο από ένα μήνα έλειψε η στήλη για τις διακοπές του καλοκαιριού και στο διάστημα αυτής της απουσίας δεν υπήρξαν σοβαρές μεταβολές σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αφού μετά το sell off της Δευτέρας 5 Αυγούστου η αγορά κατάφερε να «μαζέψει» απώλειες 90 μονάδων και να κλείσει στις 1.432 μονάδες στο τέλος του μήνα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς ήταν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και η «αποχή» από μετοχές της περιφέρειας. Από την άλλη πλευρά και οι πωλητές δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αφού θέλουν να είναι τοποθετημένοι σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ εντός του Σεπτεμβρίου.

Καταλύτες για την πορεία του χρηματιστηρίου, εκτός από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων (12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ και 18 Σεπτεμβρίου η Fed) θα αποτελέσουν η αξιολόγηση της Moody's στις 13 Σεπτεμβρίου που μας «χρωστά» την επενδυτική βαθμίδα και το placement του ΤΧΣ για το 18% που ελέγχει ακόμη στην Εθνική Τράπεζα. Από το μέτωπο της ΔΕΘ, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης που έχουν διαρρεύσει (λελογισμένες παροχές) δεν μπορούν να επηρεάσουν ιδιαίτερα το ΧΑ, εκτός αν ο πρωθυπουργός κάνει την έκπληξη και ανακοινώσει ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις. Κλειστή σήμερα η Wall Street λόγω εθνικής εορτής στις ΗΠΑ, γεγονός που θα περιορίσει τη συναλλακτική δραστηριότητα του ΧΑ.

-- Οι χαμένοι του Αυγούστου: Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τον Αύγουστο με απώλειες 3,18%, οι θιασώτες της αγοράς που θα «τσεκάρουν» σήμερα το χρηματιστηριακό ταμπλό με αγοραστικές διαθέσεις θα παρατηρήσουν ότι υπάρχουν χαρτιά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση που έκαναν αρκετά σημαντική διορθωτική κίνηση και ίσως να προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου. Στον FTSE-25, Σαράντης και Alpha Bank «έγραψαν» τις μεγαλύτερες καθοδικές μεταβολές, με -9,5% και -9,2%, αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι Motor Oil, Jumbo και Lamda, με μηνιαίες απώλειες 7,7%, 7,6% και 7,5%. Στον Mid Cap, οι δύο μετοχές με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση ήταν η Profile (-8,6%) και η Lavipharm (-7%). Φυσικά δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι μια μετοχή που πιέστηκε αρκετά τον προηγούμενο μήνα θα ανακάμψει τον επόμενο, όμως κοινός παρονομαστής για όλες τις μετοχές που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις τον Αύγουστο είναι ότι έχουν πίσω τους υγιείς εισηγμένες εταιρείες και η πτώση τους μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες.

-- Τράπεζες: Η διορθωτική κίνηση του Αυγούστου για τον κλαδικό δείκτη (-3%, δηλαδή περίπου όσο έχασε και ο Γενικός) «ψαλίδισε» ένα μέρος των κερδών του Ιουλίου (+7,5%), αλλά τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς παραμένουν μεγάλα, κοντά στο 20%. Οι επενδυτές θα κάνουν ξανά τους λογαριασμούς τους αυτόν τον μήνα, κοιτώντας και πάλι τα πολύ καλά αποτελέσματα του α' εξαμήνου και τις αναθεωρημένες προβλέψεις των διοικήσεων για τη φετινή χρήση. Θυμίζουμε ότι η JP Morgan ήταν ο τελευταίος μεγάλος οίκος που δημοσίευσε αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζοντας τους τίτλους της Eurobank και της Πειραιώς. Στους παράγοντες που θα επηρεάσουν προσεχώς την πορεία των τραπεζικών μετοχών συγκαταλέγονται το μεγάλο placement της Εθνικής και οι εξελίξεις που θα διαμορφώσουν το μακροοικονομικό περιβάλλον (αποφάσεις ΕΚΤ για τα επιτόκια, πιθανή αναβάθμιση από Moody's κ.α.).

-- Motor Oil: Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτου φόρου στα διυλιστήρια στις αρχές Ιουνίου οδήγησε σε σημαντική πτώση τη μετοχή από τα 26 στα 20 ευρώ. Στη συνέχεια, ο τίτλος ανέκαμψε έως τα 24 ευρώ αλλά η είδηση για τη διαγραφή της μετοχής από τον δείκτη MSCI Standard Greece προκάλεσε νέο κύμα ρευστοποιήσεων. Στο rebalancing της Παρασκευής, πάντως, η μετοχή έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και παρά τις πιέσεις κατάφερε να κλείσει με άνοδο 1,40% στα 21,7 ευρώ μετά από συναλλαγές 187 εκατ. ευρώ όπου άλλαξαν χέρια 8,6 εκατ. μετοχές. Την  υπεραντίδραση που δημιούργησε η είδηση της διαγραφής από τον δείκτη τη διόρθωσε η ίδια η αγορά, αφού τα μεγέθη της εταιρείας το εξάμηνο ήταν άκρως ικανοποιητικά, με τη διοίκηση να προβλέπει ένα δυνατό finish για το 2024. Όπως είχε γράψει το BD, η εισφορά αλληλεγγύης εκτιμάται από τη διοίκηση κοντά στα 205 εκατ. ευρώ, ποσό που θα επηρεάσει τα κέρδη του 2024.

-- Cenergy: H είδηση για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ πίεσε τη μετοχή, η οποία όμως κατάφερε και ανέκαμψε με 5,5 εκατ. τεμάχια σε τρεις συνεδριάσεις (κλείσιμο Παρασκευής στα 9,7 ευρώ με κέρδη 35% από την αρχή του έτους). Τα λεφτά της αύξησης θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας χερσαίων καλωδίων στις ΗΠΑ -αργότερα ενδεχομένως θα γίνει και μονάδα υποβρυχίων καλωδίων- για να μπορέσει η εταιρεία να καρπωθεί τη μεγάλη ζήτηση τέτοιων προϊόντων λόγω της αναβάθμισης του απαρχαιωμένου δικτύου. Ο φόβος για dilution της μετοχής από την αύξηση επηρεάζει τους μετόχους, αλλά η αγορά μακροπρόθεσμα πριμοδοτοτεί τέτοιες επιλογές που δεν επιβαρύνουν με δανεισμό τον όμιλο. Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο, με θετική αναθεώρηση EBITDA για το σύνολο του έτους μεταξύ 245-265 εκατ. ευρώ.
 
-- Fourlis: Με κέρδη άνω του 7% (κλείσιμο Παρασκευής 4,035 ευρώ)  αντέδρασε η μετοχή μετά την ανακοίνωση της σύναψης συμφωνιών αδειοδότησης (licensing agreements) με τη Foot Locker για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων και του ηλεκτρονικού εμπορίου της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εισηγμένη έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το deal, επισημαίνοντας πως θα δαπανήσει 40 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου στα 100 καταστήματα. Ρίσκο υπάρχει, αλλά δεν είναι και λίγο ένας παγκόσμιος κολοσσός να σου εμπιστεύεται την ανάπτυξη του δικτύου του σε μια «θερμή», από πλευράς ζήτησης, αγορά. Η μετοχή πάντως υποαποδίδει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη από την αρχή του έτους, όπως και το 2023.
 
-- Ideal Holdings: Έκτακτη γενική συνέλευση έχει συγκαλέσει η εταιρεία για τις 19 Σεπτεμβρίου. Θα τεθούν προς έγκριση η αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών ύψους 81 εκατ. ευρώ με αύξηση της ονομαστικής αξίας και η παροχή εξουσιοδότησης προς το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τα επόμενα δύο χρόνια. Για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, είναι μια συνέλευση προπομπός εξελίξεων για τον δραστήριο όμιλο που διοικείται από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου. Απώλειες 8% για τη μετοχή από την αρχή του χρόνου αλλά και με επιστροφή κεφαλαίου 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

-- Intralot: Πολύ καλή η συμπεριφορά της μετοχής. Στόχος της διοίκησης μετά τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου και την είσοδο νέων επενδυτών ήταν η ενίσχυση του όγκου συναλλαγών κάτι που το βλέπουμε σε καθημερινή βάση. Στα 1,20 ευρώ ξανά η μετοχή, μια τιμή που θεωρείται «δίκαιη» από τη διοίκηση. Μπόνους η αναβάθμιση της μετοχής στον Mid Cup της FTSE Russel. Σήμερα η ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου όπου αναμένονται με ενδιαφέρον οι προβλέψεις της διοίκησης για το σύνολο του έτους και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διεκδικήσεις νέων συμβολαίων στις ΗΠΑ.

-- Έξοδοι από το ταμπλό: Από σήμερα δύο εταιρείες «αποχαιρετούν» το ΧΑ, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Η Entersoft μετά την επιτυχή δημόσια πρόταση της Unity Holding φεύγει μετά από δικό της αίτημα από το ΧΑ, ενώ η ΚΡΕΚΑ διαγράφεται με απόφαση της Κεφαλαιαγοράς καθώς η μετοχή τελούσε σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν προκύπτει προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης αυτής εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για να εξασφαλίσουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην ΚΡΕΚΑ, ενώ η τελευταία φορά που δημοσίευσε ισολογισμό η εταιρεία από την Καβάλα ήταν το 2021.

-- Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας: Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου ανακοινώνουν σήμερα ο Σαράντης, αύριο ο ΟΠΑΠ και η Trade Estates και την Τετάρτη η Quest. Γενικές συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα από την Τράπεζα Αττικής την Τρίτη για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, την Τετάρτη από Revoil και Moda Bagno, την Πέμπτη από την Προοδευτική και την Παρασκευή από Δομική Κρήτης και Οrilina. Την Παρασκευή θα έχουμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τον οίκο DBRS και την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου. Η DBRS στην προηγούμενη αξιολόγησή της μας είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ Low) με σταθερές προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται αναβάθμιση αυτή την Παρασκευή.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Η προσγείωση στις δημοπρασίες, η Τιτάν και ο MSCI και ο στόχος για ΙΝΛΟΤ

Υποτονική συνεδρίαση με πωλητές στο φινάλε, η Τιτάν πλησιάζει τον MSCI, οι ρευστοποιήσεις στην ΕΤΕ μετά το μέρισμα, το 4 στα 4 από τον ΟΤΕ, η Intralot με στόχο το 1,5 ευρώ και η «μικρή και φθηνή» Austriacard.
MARKET MAKER

Ασταμάτητος ΟΤΕ, η δύναμη της ΕΤΕ και το γκρέμισμα -23% της Μοτοδυναμική

Πώς η αγορά έκλεισε με ανεπαίσθητες απώλειες, παρά το -3,96% της «κομμένης» Εθνικής, οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Πειραιώς, ο ΟΤΕ στο κατώφλι των 15 ευρώ και η εντολή στις δημοπρασίες που βύθισε τη Μοτοδυναμική.
MARKET MAKER

Αγορές στις τράπεζες, οι «κουρασμένοι» της Πειραιώς, ο ΟΤΕ και η Intrakat

Το γύρισμα των τραπεζικών μετοχών στα υψηλά ημέρας, το στήριγμα στον ΓΔ από ΟΤΕ, Εθνική και Coca Cola HBC, οι ψίθυροι στην αγορά για ΑΜΚ της Intrakat, διολίσθησης συνέχεια για την Aegean, οι πωλήσεις στη Lamda και τα καλά αποτελέσματα της Metlen.
MARKET MAKER

Οι τράπεζες πατάνε γκάζι, το σοκ των φόρων φθίνει και επιστροφή στα υψηλά

Οι ξένοι «ποντάρουν» συστηματικά σε τράπεζες, η μετοχή του ΟΤΕ μπαίνει σε τροχιά ανόδου, η SOFTWeb κάνει ντεμπούτο στην ΕΝ.Α., η ΔΕΗ κάλυψε την αποκοπή μερίσματος και οι διακυμάνσεις της ΕΚΤΕΡ.