Ακόμα και στις πτωτικές – διορθωτικές της κινήσεις, η αγορά με τον τρόπο της «φωνάζει» ότι δεν θέλει να πέσει! Χθες, στην ανοδική της κατεύθυνση η αγορά είχε διακινήσει τζίρο περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ κατόπιν, μετά τις 13:00 μ.μ. που έχασε το θετικό πρόσημο εντελώς, έκανε άλλα 46 εκατ. ευρώ για να πάει ο τζίρος στα 86,8 εκατ. ευρώ συνολικά. Όμως, το πτωτικό κομμάτι της συνεδρίασης ήταν υπερδιπλάσιο σε χρόνο από το ανοδικό… Είναι σαφές ότι διάθεση να σηκωθούν κεφάλαια από την αγορά, δεν υπάρχει.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 7 Αυγούστου 2023 - 12 Φεβρουαρίου 2024
-- Αεροδρόμιο: Πολύ ανώμαλη ήταν η «προσγείωση» της μετοχής χθες αρκετά κάτω από τα 9 ευρώ, με απώλειες -3,38% στη σκιά της πολύ θετικής δημοσιότητας που απολαμβάνει η μετοχή και των προσδοκιών που δημιούργησε η μεγάλη υπερκάλυψη. Ποιοι πουλάνε και γιατί δεν αγοράζουν όλοι αυτοί που στήθηκαν να αποκτήσουν μετοχές και δεν τα κατάφεραν; Στη στήλη είχαμε επισημάνει ότι παρά το θετικό ξεκίνημα έβγαιναν πιο πολλοί πωλητές από ό,τι θα περίμενε κανείς. Μια θεωρία λέει ότι πολλοί από τους θεσμικούς που μπήκαν, απέκτησαν τόσο λίγα κομμάτια που για αυτούς δεν έχει νόημα και επιλέγουν να αποχωρήσουν. Μια άλλη θεωρία θέλει κάποιους από τους μεγάλους μετόχους να ρευστοποιούν (οικογένεια Κοπελούζου). Τώρα, όσον αφορά το γιατί δεν αγοράζουν οι ιδιώτες που έκαναν... ουρές για να αποκτήσουν μετοχές μέσω του placement, μια θεωρία υποστηρίζει ότι η υπερκάλυψη ήταν κάπως τραβηγμένη από χρηματιστηριακές, που για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κατανομή στους πελάτες τους δήλωσαν κάτι (πολύ) παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, κάτω από τα 9 ευρώ η μετοχή μάλλον είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε όσους προσβλέπουν σε ένα καλό μέρισμα, παρά το γεγονός ότι το αναπτυξιακό στόρι του ΔΑΑ δεν έχει πολλά να πει. Κατά τα λοιπά, η μετοχή έκανε χθες ξανά τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά με σχεδόν 17 εκατ. ευρώ. Έγιναν 4.861 πράξεις, ενώ διακινήθηκε όγκος 1.879.725 τεμαχίων. Η κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ διαμορφώνεται πλέον στα 2,65 δισ. ευρώ.
Η ενδοσυνεδριακή εικόνα της μετοχής του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, 13 Φεβρουαρίου 2024
-- ΔΕΗ: Για δεύτερη συνεδρίαση έκλεισε κάτω από τα 12 ευρώ (στα 11,80 με οριακή πτώση 0,84%), όμως η είδηση για τη μετοχή βρίσκεται μακριά από το χρηματιστηριακό ταμπλό, σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση που δημοσίευσε χθες η Axia. Πολλοί ίσως θεωρήσουν υπερβολικά τολμηρή την αναθεώρηση της τιμής στόχου που έκανε η χρηματιστηριακή και την ανέβασε στα 22,6 ευρώ, δίνοντας ένα περιθώριο ανόδου που ξεπερνά το 90% από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος. Όμως, δεν παύει να είναι πολύ ενδιαφέρον το σκεπτικό της ανάλυσης: όπως τονίζεται, η αγορά δεν αποτιμά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών την πραγματική αξία της «νέας», πράσινης ΔΕΗ που συγκροτείται αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα, σημειώνεται ότι το 2026 ήδη η περισσότερη ισχύς της ΔΕΗ (52%) θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, με ένα 30% από φυσικό αέριο και τον λιγνίτη να έχει βγει από το ενεργειακό μείγμα. Το «πρασίνισμα» της παραγωγής θα κάνει τη ΔΕΗ πολύ πιο κερδοφόρα, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του 2026 να εκτιμάται ότι θα ανεβούν κατά 53% υψηλότερα από το 2023 για να ανέλθουν σε 2,3 δισ. ευρώ (το 37% των EBITDA θα προέρχονται από τις ΑΠΕ). Αυτή η αναμενόμενη θεαματική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της ΔΕΗ δεν αντανακλάται στο ταμπλό, καθώς, όπως υπολογίζει η Axia η μετοχή διαπραγματεύεται με μια σχέση EV/EBITDA για το 2024 στο 5,8x, που είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Για να το πούμε αλλιώς, η αγορά εξακολουθεί να «βλέπει» και να αποτιμά μια «παλιά» ΔΕΗ που παράγει ρεύμα από λιγνίτη, χωρίς ακόμη να «βλέπει» την πράσινη και πιο κερδοφόρα ΔΕΗ του όχι πολύ μακρινού μέλλοντος. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η τιμή στόχος που δίνει η Axia είναι αρκετά γενναιόδωρη, το σκεπτικό της ανάλυσης δεν είναι εσφαλμένο.
-- ΟΠΑΠ: Στις 16 Ιουνίου 2023 είχε κλείσει στα 16,84 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 16,59 ευρώ, που είναι το υψηλότερο σημείο από τότε. Τα 16,84 ευρώ είναι υψηλά 15ετίας, καθώς πιο πάνω από αυτά είχε να κλείσει από τις 11 Νοεμβρίου 2009! Συντηρητικός τίτλος, που δεν ενδείκνυται για παιχνίδια και αδρεναλίνη, όμως δεν έχει προδώσει ποτέ τους πιστούς του. Άλλωστε, λειτουργεί ως… ομόλογο. Με καλή και σταθερή χρηματιστηριακή συμπεριφορά και γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Στο 7,94% φέτος. Σταθερά στην 4η θέση των αποτιμήσεων με 6,13 δισ. ευρώ.
Η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ, 7 Αυγούστου 2023 - 12 Φεβρουαρίου 2024
-- Helleniq Energy: Προσπάθεια για βελτίωση της εικόνας στο ταμπλό, με νέα υψηλά δύο μηνών. Έκλεισε στα 7,74 ευρώ (+1,18%), έχοντας τα μεγαλύτερα κέρδη στον Large Cap, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο για τον συγκεκριμένο τίτλο.
-- Κρι Κρι: Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά ξανά. Έχει συμπεριφορά πολύ… βαριού blue chip, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν κάνει εξαλλοσύνες, δεν αιφνιδιάζει, ούτε προδίδει όσους την έχουν εμπιστευτεί. Έκλεισε στα 9,94 ευρώ (+0,40%) με την αποτίμηση στα 328 εκατ. ευρώ.
-- ΟΛΠ: Κρατάει τα 25 ευρώ παρά την ήπια διόρθωση του τελευταίου διημέρου. Κρατάει άνοδο 8,41% φέτος. Οι γνώστες, λένε ότι έχει τη μισή κεφαλαιοποίηση από το λιμάνι της Βαλένθια. Και ο νοών, νοείτω.
-- ΕΧΑΕ: Νέο υψηλό 7μήνου, έκλεισε για 8η συνεδρίαση ανοδικά στις εννέα τελευταίες. Ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 5,82 ευρώ (+0,17%), όμως διακίνησε όγκο 293 χιλ. τεμάχια μέσω τζίρου 1,72 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μεγαλύτερος στον Mid Cap. Αποτιμάται στα 351 εκατ. ευρώ. Μπορεί πολλά παραπάνω.
Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, 7 Αυγούστου 2023 - 12 Φεβρουαρίου 2024
-- Real Consulting: Ετοιμάζεται για τη μετάταξη στην Κύρια Αγορά από την Εναλλακτική και φαίνεται πως υπάρχει συντονισμένη… φροντίδα. Με μικρές, μαζεμένες, συνετές κινήσεις κάθε ημέρα, την οδηγούν υψηλότερα. Χθες έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς στα 3,02 ευρώ (+0,67%) δεν είχε ξανακλείσει στην όχι μεγάλη χρηματιστηριακή της διαδρομή. Μάλιστα, στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις έχει μόλις μία πτωτική. Πάντως, είναι αναπτυσσόμενη εταιρεία, με ισχυρούς μετόχους…
-- Πετρόπουλος: Πάνω από τα 10 ευρώ που έκλεισε χθες είχε να κλείσει από τις 19 Ιουλίου του μακρινού 2000, όταν ο Γ.Δ. ευρίσκονταν στις 4.100 μονάδες. Η μετοχή εισήχθη στο Χ.Α. την 1η Δεκεμβρίου 1999, ημέρα που ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 5.653,94 μονάδες! Ήταν τότε που σταδιακά… ξεφούσκωνε το κούφιο ράλι της αγοράς. Τα μεγέθη που ανακοίνωσε η εταιρεία στο 9μηνο του 2023 ήταν πολύ καλά. Η αποτίμηση της Πετρόπουλος είναι στα 71,7 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.