Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση έργου, που αφορά στην αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού πάρκου της Νάουσας, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει να συμβάλει στην αειφόρο και ορθολογική διαχείριση του πάρκου της πόλης, στην ανάδειξη και προστασία της ιστορικής του ταυτότητας και στην αύξηση της λειτουργικότητας του για αναψυχή.
Ειδικότερα, το έργο της ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού δημοτικού πάρκου της Νάουσας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: Αποκατάσταση, ανακατασκευή και βελτίωση των υφισταμένων δομικών στοιχείων, κατασκευή μοντέρνων δικτύων άρδευσης και αποχέτευσης, διάστρωση των διαδρόμων που θα οριοθετήσουν τις μαλακές από τις σκληρές επιφάνειες του χώρου. Θα φυτευτούν διάφορα είδη φυτών σύμφωνα με ειδικό σχέδιο φύτευσης και θα εγκατασταθεί νέος εξοπλισμός, όπως φωτιστικά σώματα, καθιστικά, δοχεία απορριμμάτων, πέργκολες, όργανα παιδικής χαράς καθώς και πληροφοριακές πινακίδες.
Μια από τις σημαντικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου Νάουσας, είναι η κατασκευή μεταλλικού δίσκου διαμέτρου πέντε μέτρων, στην είσοδο της πλατείας Ειρήνης, που θα είναι διάτρητος σε παντογράφο και κάτω από το μεταλλικό στοιχείο θα φυτευτούν φυτά χαμηλής ανάπτυξης, τα οποία θα ανανεώνονται κατά τακτά διαστήματα. Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν στα γεφύρια και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία του πάρκου.
Επισημαίνεται ότι το δημοτικό πάρκο της Νάουσας «ανακαινίστηκε» τελευταία φορά πριν από 70 χρόνια, ενώ η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει ότι η όποια ανάδειξη και τροποποίησή του, θα διατηρήσει «το νήμα της σύνδεσης του χώρου με το ιστορικό αλλά και το πιο πρόσφατο παρελθόν του, όπως αναδύθηκε και από τον σχεδιασμό του 1959».
Το Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων
Το Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας, αποτελεί έναν ιστορικό τόπο ιδιαίτερης σημασίας (στο πάρκο βρίσκεται το Μνημείο Θυσίας στο χώρο όπου τον Απρίλιο του 1822 συνέβη το αποτρόπαιο γεγονός της σφαγής Ναουσαίων Ηρώων από τους Τούρκους), αλλά και ένα σπάνιο Μνημείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με ιδιαίτερο βοτανολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, το οποίο σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελεί μέρος της Τοπιακής Κληρονομιάς (Landscape Heritage) του δικτύου HEREIN.
«Αντικείμενο της μελέτης που εκπονήσαμε για την ανάπλαση του δημοτικού πάρκου Νάουσας είναι η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού χαρακτήρα, ως μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης, αλλά και ως έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου ιδιαίτερης ιστορικής, οικολογικής και αισθητικής αξίας. Το πάρκο, από το 2021 εντάχθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελώντας το πρώτο πάρκο της Ελλάδας, που έγινε μέλος του ευρωπαϊκού αυτού δικτύου», επισημαίνει ο δήμαρχος της Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, σημειώνοντας ότι η προαναφερόμενη διάκριση «αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς δίνεται η δυνατότητα δικτύωσης του δήμου με τα σημαντικότερα πάρκα στην Ευρώπη, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας».
Επιπλέον, κατά τον ίδιο, η ένταξη του πάρκου στο προαναφερόμενο δίκτυο, δημιουργεί ευκαιρίες τουρισμού υψηλού επιπέδου, καθώς και αξιοποίησης χρηματοδοτικών «εργαλείων» , με σεβασμό στην κληρονομιά και την ταυτότητά του.