ΓΔ: 1403.63 -0.31% Τζίρος: 88.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Τέλος στις μεγάλες αστικές αναπλάσεις, ώρα για πολλά και μικρά έργα

Πώς θα αλλάξει πρόσωπο η Αθήνα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η παραλιακή ζώνη θα δώσει πολύτιμες «ανάσες» στο λεκανοπέδιο, κεντρικό project η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.

Ο μετασχηματισμός της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης με στόχο την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων θα γίνει με εκατοντάδες μικρά έργα και όχι με τις τεράστιες αναπλάσεις του παρελθόντος.

Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά συμπεράσματα του διήμερου συμποσίου "Transforming Athens’ Urban Landscapes" (Μετασχηματίζοντας τα αστικά τοπία της Αθήνας), που έλαβε χώρα στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Με τη συμμετοχή Ελλήνων και διεθνών ειδικών από το χώρο της αρχιτεκτονικής, της αρχιτεκτονικής τοπίου και του αστικού σχεδιασμού, ακαδημαϊκοί ερευνητές και καθηγητές, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, επικεντρώθηκαν στις συζητήσεις στο πώς πραγματοποιούνται οι αλλαγές στα μεγάλα αστικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι ειδικοί μοιράστηκαν τον προβληματισμό τους για το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην κλιματική αλλαγή, στις χωρικές ανισότητες και την έλλειψη χωρικών πόρων. Αυτό που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο είναι ότι οι μεγάλες λύσεις δεν υφίστανται πια και ότι μόνο με πολλά μικρά βήματα μπορούν οι πόλεις να γίνουν βιώσιμες σε στενή συνεργασία με τους πολίτες.

«Σε πόλεις όπως το Παρίσι, υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο και εκατοντάδες μικρά έργα. Μια μεγάλη ανάπλαση δεν υπάρχει, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη δέσμευση για αλλαγή από όλους», τονίζει ο Mark Michaeli καθηγητής της Αειφόρου Πολεοδομίας στη Σχολή Μηχανικών και Σχεδιασμού του TUM. «Αυτό που απαιτείται είναι μια συνεργασία μεταξύ όλων που εμπλέκονται από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και με έναν συντονιστή. Είναι σαν να παίζεις σκάκι σε πολλές σκακιέρες την ίδια στιγμή», αναφέρει ο ίδιος.

Στη Βαρκελώνη, οι τοπικοί παράγοντες στοχεύουν στην αναδιάρθρωση της πόλης προς ένα πιο υγιές, πιο πράσινο, πιο βιώσιμο και ανθεκτικό περιβάλλον μέσα από 650 έργα, προσθέτει ο κ. Michaeli.

Σχετικά με στην Αθήνα, έγινε ειδική αναφορά στα διάφορα μικρά έργα που προχωράνε, όπως η δημιουργία πάρκων τσέπης (pocket parks), και άλλες πρωτοβουλίες για την δημιουργία περισσότερου πράσινου χώρου στην πόλη στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου Αθηναίων για το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα 2021-2030.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο έχει στόχο μέσα στα επόμενα 15 χρόνια οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μειωθούν κατά 61% σε σχέση με το 2018 και, τελικά, να μηδενιστούν έως το 2050. Έτσι η Αθήνα όχι μόνο θα διασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες της, αλλά και θα συμβάλει στον διεθνή στόχο που προκύπτει από τη Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ένα ακόμα παράδειγμα μιας μικρής αλλαγής που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην Αθήνα είναι η σωστή πράσινη αξιοποίηση των πλατειών που βρίσκονται στους νέους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας υπο κατασκευή, τονίζουν οι ειδικοί.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η συζήτηση σχετικά με το ρόλο που μπορούν να παίξουν όλοι οι δήμοι του Λεκανοπεδίου, πέραν από τον δήμο Αθηναίων. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για τον οποίο δεν γίνεται καθόλου συζήτηση είναι οι δυνατότητες που παρέχει η παραλιακή ζώνη της Αθήνας στο να «ανασάνει» ολόκληρη η πόλη, και όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για μια ζώνη που έχει αναδειχθεί ως το «φιλέτο» της πρωτεύουσας, προσελκύοντας τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από επενδυτές του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού, ενώ θα μπορούσε να ενσωματωθεί πιο αποτελεσματικά στην πόλη.

Η Πανίτα Καραμανέα, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα στα 50 χιλιόμετρα της παραλιακής ζώνης που ενώνουν το Φάληρο με το Σούνιο με την υπόλοιπη Αττική. Ένα θετικό παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκαν στο συνέδριο το οποίο ενισχύει τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα, συμβάλλοντας σε μια πιο ολιστική λύση, είναι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.

Tο εμβληματικό αυτό έργο αφορά την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου και περιλαμβάνει τα εξής υποέργα: Μητροπολιτικό Πάρκο, μετατόπιση της λ. Ποσειδώνος, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και φύτευσης σε έκταση 536 στρεμμάτων, κτιριακά έργα επιφανείας 3.957,30 τμ, υπόγειοι χώροι στάθμευσης 30.930 τμ, πεζογέφυρες, λιμενικά έργα (προβλήτες, νησίδες παραλία που συμπληρώνουν την ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο), υδραυλικά - αντιπλημμυρικά και λοιπά υποστηρικτικά έργα στη θάλασσα και στο πάρκο. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της, η κ, Καραμανέα έκανε λόγο για τα κρυμμένα φυσικά χαρακτηριστικά της Αθήνας, όπως τα ρέματα και οι λόφοι, και για την ανάγκη να ενσωματωθούν οι υδρολογικές και οικολογικές της λειτουργίες. «Η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει ξεχάσει το φυσικό τοπίο της. Έχει κρύψει τα φυσικά της χαρακτηριστικά», τονίζει η ίδια.

Το συμπόσιο «Transforming Athens' Urban Landscapes» αποτελεί μέρος μιας σειράς ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημόσιων εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πολυτεχνείο του Μονάχου TUM σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ από το 2021 και έχει καταστεί δυνατή χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz. Η εκδήλωση υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Αθηναίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δούκας: Πιστοί στην δέσμευσή μας, συνεχίζουμε να πρασινίζουμε την Αθήνα

«Από την αρχή του έτους, έχουμε φυτέψει περισσότερα από 3.000 δέντρα ενώ σήμερα πραγματοποιούμε μία συμβολική δενδροφύτευση με επιπλέον 30 δέντρα στο Άλσος Παγκρατίου» ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων.
Haris Doukas PASOK-KINAL-Dimos Athinaion
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Δούκα για «Αθήνα των 15 λεπτών» και οι θεωρίες συνωμοσίας

Ο νέος δήμαρχος υιοθετεί τις διεθνείς πρωτοβουλίες για μείωση των χρόνων μετακίνησης στην πόλη, μετά την αποτυχία του Μεγάλου Περίπατου, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με απίθανες θεωρίες συνωμοσίας.