ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

«Μαγνήτης» φοιτητών από την Ελλάδα έγινε η Κύπρος μετά το Brexit

Αυξάνονται συνεχώς οι Έλληνες οι οποίοι μετά το Brexit επιλέγουν την Κύπρο για σπουδές και μεταπτυχιακούς τίτλους. Η συνεργασία του Philips University με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώθησε έναν μεγάλο αριθμό - κυρίως Ευρωπαίων - φοιτητών να αναζητήσουν την έναρξη ή την συνέχιση των σπουδών τους σε κάποια από τις χώρες που παραμένουν στην Ε.Ε..H κατηγοριοποίησή τους πλέον ως φοιτητές τρίτων χωρών, ο αποκλεισμός τους από το φοιτητικό δάνειο της ΕΕ, αλλά και το κόστος ζωής στη Βρετανία, έχουν αυξήσει σημαντικά τα ετήσια έξοδα ενός φοιτητή στην Γηραιά Αλβιώνα. Ως γνωστόν μεγάλη κερδισμένη είναι η Ολλανδία, όμως και η Κύπρος είναι από τις ωφελημένες χώρες από το Brexit στον τομέα την εκπαίδευσης. 

Παρά το μικρό μέγεθος της χώρας, η Κύπρος διαθέτει τρία πανεπιστήμια στα 1000 καλύτερα του κόσμου ενώ το αποτύπωμα της στην «βιομηχανία» της εκπαίδευσης αυξάνεται συνεχώς από το 2005, χρονιά που ψηφίστηκε ο νόμος για την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Μεγαλόνησο. 

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 στα 10 (3 δημόσια και 7 ιδιωτικά) κυπριακά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σπούδαζαν 54.235 φοιτητές από τους οποίους μόλις το 43,91% (ή 23.812) ήταν Κύπριοι με τους Ελλαδίτες να ακολουθούν σε κοντινή απόσταση (20.546) καθώς φτάνουν το 37,9% των συνολικών φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται στην νέα ακαδημαϊκή χρονιά να επιτευχθεί η ανατροπή και οι Ελλαδίτες να «πάρουν κεφάλι». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για αναγνώριση πτυχίου από φοιτητές που είχαν σπουδάσει στην Κύπρο, ανήλθαν πέρυσι σε 4.459 (έναντι 3.226 το 2020) καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ (48,3%) των πτυχίων που φθάνουν στον Οργανισμό. Για να υπάρχει μία σύγκριση, από την Βρετανία οι αιτήσεις είναι της τάξης των 1.522 και έμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το 2020. 

Το πανεπιστήμιο Philips

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος του πανεπιστημίου Philips, Φίλιππος Κωνσταντίνου και η Πρυτανεία του πανεπιστημίου  βρέθηκαν στην Αθήνα και παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου με σκοπό να προσελκύσουν Ελλαδίτες φοιτητές. Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2020 στη Λευκωσία σηματοδοτώντας τη μετεξέλιξη του Philip College που μετρά πάνω από σαράντα έτη.

Το Δεκέμβριο του 2021 αναγνωρίστηκε από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμο με τα Ελληνικά ΑΕΙ, με τους τίτλους σπουδών που   απονέμει (πτυχία, μάστερ, διδακτορικά) να τυγχάνουν ίδιας αναγνώρισης στην Ελλάδα όπως ακριβώς και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Το 2022 υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας διάρκειας πέντε ετών με το ΕΚΠΑ για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών έργων  και  δράσεων. 

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αμερικής, αλλά και της Ευρώπης το πανεπιστήμιο Philips υπέγραψε φέτος Μνημόνιο Συνεργασίας με το University at Albany - State University της Νέας Υόρκης με στόχο την ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού μεταξύ των δύο πανεπιστημίων. 

Είναι μέλος του Association of Common Wealth Universities και είναι αναγνωρισμένο επίσης από Διεθνή Επαγγελματικά Σώματα όπως: The Institute of Chartered Accountants in England and Wales, The Chartered Institute of Public Relations, UK, The Chartered Management Institute, UK, The Certified Practicing Accountants (CPA), Aυστραλίας κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο και την Ελλάδα που διαθέτει Πρόγραμμα Συμβουλευτικής στις Εξαρτήσεις παντός είδους με ειδίκευση στην Πρόληψη και Θεραπεία, εναρμονισμένο, έτσι, πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Ακόμη, προγραμματίζει την ανταλλαγή φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών, ενώ σχεδιάζει σημαντικές πολιτιστικές δράσεις με στόχο την εποικοδομητική ανταλλαγή της ιστορίας, της φιλοσοφίας και της κουλτούρας των κοινωνιών. Στόχος του Πανεπιστημίου είναι να γίνει κοιτίδα πολιτισμού για αυτό και δημιούργησε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις καθώς και χώρους αναψυχής και διασκέδασης.

Τα προγράμματα σπουδών

Στα προγράμματα των σπουδών του περιλαμβάνονται το BA σε Λογιστική & Οικονομικά, Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία, Business Studies, Nursing, Computing & Information Technology, Πτυχίο Νομικής, MSc σε Corporate Finance/Corporate Governance, Συμβουλευτική στις Εξαρτήσεις, Master σε Business Administration, PhD σε Business & Management, κ.α.

Στα νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα εντάχθηκαν η Διαχείριση Περιβάλλοντος, η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια καθώς και το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.

Στο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς το πανεπιστήμιο Philips χορηγεί υποτροφίες ίσες με το 50% των διδάκτρων, για τα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών τους, σε όσους φοιτητές γίνουν δεκτοί για σπουδές και σε οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου. Ακόμη, προσφέρει το δικαίωμα συνέχισης της υποτροφίας στα επόμενα έτη, με βάση την επίδοση τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Τροχαία Καβάλας υλοποιεί πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τον ΚΟΚ

Το πρόγραμμα που προετοίμασαν στα στελέχη του τμήματος Τροχαίας, στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τα δικαιώματα των πεζών στους δρόμους αλλά και τη σωστή οδηγική συμπεριφορά που επιβάλλεται να έχουν οι οδηγοί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ψηφιακό μετασχηματισμό η επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα

Τι αναφέρει ο κ. Βασίλης Μανωλίτσης επικεφαλής του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, (Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ.) ενόψει του Ετήσιου Συνεδρίου Επαγγελματικής Κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 15 Νοεμβρίου 2024.
DYPA, DIPA, YPOYRGEIO ERGASIAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Κατάρτιση σε πράσινες δεξιότητες για ιδιωτικούς υπαλλήλους

Οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και, όσοι επιτύχουν, θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ μικτά.