ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνομιλία στο Παρίσι, με φόντο γαλλικούς αξιωματούχους.

Υπογραφή συμφωνίας για πώληση 100 Rafale από Γαλλία στην Ουκρανία

Ο Μακρόν και ο Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για αγορά 100 γαλλικών Rafale και σύγχρονων αμυντικών συστημάτων από την Ουκρανία, με δεκαετή διάρκεια. Ο Ζελένσκι συναντά σήμερα στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας στο Παρίσι.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, υπέγραψαν κοινή επιστολή στη βάση της γαλλικής αεροπορίας του Βιλακουμπλέ. Με τη συμφωνία αυτή, η Ουκρανία δεσμεύεται να προμηθευτεί 100 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, καθώς και αμυντικά συστήματα νέας γενιάς.

Όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, η συγκεκριμένη συμφωνία έχει δεκαετή ορίζοντα υλοποίησης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Ουκρανός πρόεδρος και το επιτελείο του θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους της στρατιωτικής αεροπορικής βιομηχανίας. Επιπλέον, θα επισκεφθούν το γενικό επιτελείο της πολυεθνικής δύναμης για την Ουκρανία, όπου η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν την ανάπτυξή της για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, σε περίπτωση συμφωνίας για παύση πυρός μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Πρόκειται για την ένατη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στη Γαλλία από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν συναντά Ζελένσκι, Στάρμερ και Μερτς τη Δευτέρα στο Λονδίνο

Ο πρόεδρος Μακρόν θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Λονδίνο για συνομιλίες με Ζελένσκι, Σούνακ και Σολτς σχετικά με την Ουκρανία. Τόνισε πως η στήριξη προς την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή ασφάλεια παραμένουν προτεραιότητα.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν από Κίνα: Διατήρηση στήριξης στην Ουκρανία και πίεση στη Ρωσία

Από το Πεκίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε διατήρηση της στήριξης προς την Ουκρανία, ενίσχυση της πίεσης στη ρωσική οικονομία και στενή συνεργασία Ευρωπαίων–Αμερικανών, εκφράζοντας ανησυχίες για τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες διστακτικοί στις πιέσεις ΗΠΑ για λήξη του πολέμου

Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Μερτς και ο Μακρόν, εκφράζουν δυσπιστία στις αμερικανικές διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρώντας πως ευνοούν τη Ρωσία και ενδέχεται να θίξουν τα ουκρανικά συμφέροντα.