Σε μάστιγα με 500 εκατ. νέα κρούσματα ασθενειών έως το 2030 και συνολικό κόστος 300 δισ. δολ. εξελίσσεται η «κουλτούρα του καναπέ». Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), 174 χώρες η μειωμένη σωματική δραστηριότητα πρόκειται να οδηγήσει σε μία νέα «επιδημία» σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η άνοια.
Αυτή η νέα επιβάρυνση από ασθένειες θα προσθέσει 27 δισ. δολ. ετησίως στις ήδη υψηλές παγκόσμιες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα μη μεταδοτικών ασθενειών θα οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση και πάνω από το ένα πέμπτο στην κατάθλιψη.
Τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων που προκαλούνται από τη σωματική αδράνεια θα εμφανιστούν σε χώρες με χαμηλό και ανώτερο μεσαίο εισόδημα αναφέρει η έκθεση. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 70% των προϋπολογισμών για την υγειονομική περίθαλψη θα δαπανηθεί για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από τη σωματική αδράνεια.
Τα επίπεδα σωματικής αδράνειας είναι διπλάσια στις χώρες υψηλού εισοδήματος από ό,τι στα κράτη χαμηλού εισοδήματος και, σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες είναι λιγότερο δραστήριες από τους άνδρες «ιδιαίτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στην Αμερική», προσθέτει ο ΠΟΥ.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο γίνονται λιγότερο δραστήριοι καθώς γερνούν «παρά τα σαφή στοιχεία ότι η δραστηριότητα ωφελεί τους ηλικιωμένους σε σχέση με την πρόληψη των πτώσεων, τη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους και τη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών για τη βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υγείας».
«Υπάρχουν λίγοι τομείς στη δημόσια υγεία - όπως η σωματική δραστηριότητα - όπου τα στοιχεία για την απαιτούμενη δράση είναι τόσο πειστικά, οικονομικά αποδοτικά και πρακτικά», αναφέρει η έκθεση. Η άσκηση μιας ώρας την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη τύπου 2, να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να απαλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.
Αθετημένες υποσχέσεις
Πριν από πέντε χρόνια τέθηκε σε εφαρμογή το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τη Σωματική Δραστηριότητα (GAPPA) του ΠΟΥ με στόχο τη μείωση των επιπέδων σωματικής αδράνειας κατά 15% έως το 2030, αλλά η δράση για την επίτευξη του στόχου ήταν «αργή και άνιση» με αποτέλεσμα να σημειωθεί μικρή πρόοδος.
«Συνέπεια αυτής της "αδράνειας" είναι ότι τα ήδη καταπονημένα συστήματα υγείας επιβαρύνονται με ασθένειες που μπορούν να προληφθούν σήμερα και ακόμη περισσότερο στο μέλλον, ενώ οι κοινότητες δεν επωφελούνται από τα ευρύτερα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που συνδέονται με το να είναι περισσότεροι άνθρωποι πιο δραστήριοι», προσθέτει η έκθεση.
«Η ανομοιόμορφη εφαρμογή σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ και σε επίπεδο εισοδήματος των χωρών έχει ως αποτέλεσμα ανισότητες στην πρόσβαση των ανθρώπων σε ευκαιρίες και περιβάλλοντα που υποστηρίζουν την τακτική και ασφαλή δραστηριοποίηση», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2022 "Επενδύοντας στην ισότητα στην υγεία" υπογράμμισε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εταιρείες στην προώθηση της ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο. Σε μια έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς CEOs δήλωσαν ότι η προώθηση της ισότητας στην υγεία αποτελεί πολύ υψηλή προτεραιότητα για τον οργανισμό τους.