Στη σήμανση μέσω ψηφιακής αποτύπωσης φωτογραφικού υλικού, με στόχο την ανάδειξη θεματικών και πολιτιστικών διαδρομών καθώς και σημείων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης, προχωρά ο Δήμος Χανίων έχοντας λάβει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και παράλληλα έχει πετύχει την χρηματοδότηση της δράσης με πόρους του ΕΣΠΑ. Η δράση αφορά στην φυσική και ψηφιακή σήμανση 115 μνημείων και σημείων ενδιαφέροντος της πόλης των Χανίων, που ομαδοποιούνται σε πέντε θεματικές διαδρομές: Μνημεία της Ιστορίας, Οχυρώσεις, Χώροι πολιτισμού και εκδηλώσεων, Αρχιτεκτονικής - Εκτός των τειχών, Ακτογραμμή-Φύση.Μεταξύ των σημείων που θα αποτυπωθούν ψηφιακά είναι:
Η Δημοτική Αγορά, ο Δημοτικός Κήπος, το Ρολόι του Κήπου, οι Ιταλικοί στρατώνες, το Δικαστικό Μέγαρο, 5 κτίρια που την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας λειτουργούσαν ως Προξενεία και είναι της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας , της Γαλλίας και της Ελλάδας , τα Νεώρια, το Μεγάλο Αρσενάλι, το Φρούριο Φιρκά, Προμαχώνες και Επι -Προμαχώνες, οι Τάφοι των Βενιζέλων, ιστορικές συνοικίες και κτίρια, κατοικίες, μουσεία, η Εβραϊκή Συναγωγή, Ιεροί Ναοί, χώροι ανασκαφών, παλιά χαμάμ, οι δύο μιναρέδες της πόλης, ο Φάρος στο παλιό λιμάνι, το σχολικό συγκρότημα της οδού Κοραή, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, η Οικία Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου και το Ίδρυμα «Βενιζέλος», ο φιλολογικός σύλλογος « Χρυσόστομος», το Πνευματικό Κέντρο της πόλης το Βενιζέλειο Ωδείο καθώς και πλατείες.
Η ιστορία της πόλης στα κινητά κατοίκων και επισκεπτών
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης, «η ψηφιακή αποτύπωση θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο. Τόσο εμείς, όσο και οι επισκέπτες μας όταν βρίσκονται σε αυτά τα σημεία να ξεναγούνται στο χθες και στο σήμερα. Στην ιστορία και το παρελθόν των χώρων αυτών». Σε κάθε σημείο αναφοράς θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες, στις οποίες θα έχουν αποτυπωθεί φωτογραφίες. Μέσω barcode και με το κινητό τους οι επισκέπτες θα μπορούν να σκανάρουν και να βλέπουν όπως ήταν τα συγκεκριμένα μνημεία στο βάθος των χρόνων της ιστορίας και κατά περιόδους και πώς είναι σήμερα. Η διαδικασία της συλλογής του υλικού είναι σε εξέλιξη. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ υπάρχουν περισσότερες από 500 φωτογραφίες που βρίσκονται στην κατοχή συλλεκτών, φωτογραφίες από τα αρχεία του δήμου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ έχουν κληθεί και πολίτες που διαθέτουν τέτοιο υλικό να το προσφέρουν για την υλοποίηση της δράσης. Εκτός από την ψηφιακή ανάλυση και απεικόνιση των φωτογραφιών που θα επιλεγούν, θα δημιουργηθεί και ένα μεγάλο φωτογραφικό λεύκωμα που θα περιέχει παλιές και σπάνιες φωτογραφίες.