ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kairos, Zesti, Kafsonas
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Κύμα καύσωνα θα σαρώσει τη χώρα για 10 μέρες, θα φτάσει 40αρια

Οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στο κόκκινο θα βρεθεί ο υδράργυρος τις επόμενες 10 μέρες με ένα κύμα καύσωνα να σαρώνει τη χώρα και να φέρνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο καιρού για το προσεχές Σαββατοκύριακο και Δευτέρα προειδοποιώντας μέχρι κα για 40αρια.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 38–40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας μας έως και τουλάχιστον τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Αιτία για αυτή την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων στη νότια/νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία καθοδικών κινήσεων του ατμοσφαιρικού αέρα και κατά συνέπεια τη θέρμανσή του σε μεγάλο μέρος, κυρίως της Βαλκανικής χερσονήσου. 

Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για την πρόγνωση πολλών ημερών, αναλύεται ένας μεγάλος αριθμός προγνώσεων (80) οι οποίες παρέχονται από δύο μεγάλα διεθνή κέντρα προγνώσεων (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων και Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης).

Τέλος, υψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα στην Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να εντάσσονται στην κατηγορία 0 το Σαββάτο 23/07, στην κατηγορία 1 την Κυριακή 24/07 και τη Δευτέρα 25/07, ενώ αναβάθμιση στην κατηγορία 2 αναμένεται για την Τρίτη 26/07, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών που εφαρμόζει πιλοτικά η μονάδα ΜΕTEO/EAA, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων.

Πέρα από την Ελλάδα, πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν και σε τμήματα της Κροατίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας και Βουλγαρίας όπου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40–41 βαθμούς Κελσίου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kairos, kalokairi, zesti
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υψηλές τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν τον Ιούνιο σε όλη την χώρα

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας.