Στην υλοποίηση ενός σημαντικού σχεδίου με πολλαπλά οφέλη, προχώρησε αυτή την εβδομάδα ο δήμος Ωρωπού. Την περασμένη Τρίτη έθεσε σε λειτουργία τις γεωτρήσεις σε δική του ιδιοκτησία και ξεκίνησε την άντληση και ύδρευση πόσιμου νερού για τους δημότες του. Στην ουσία πρόκειται για επανεκκίνηση, αφού και παλαιότερα ο δήμος έπινε το δικό του νερό, όμως πριν μερικά χρόνια ο σταθμός άρχισε να υπολειτουργεί και στο τέλος τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Πλέον οι αντλίες πήραν πάλι μπροστά, σύγχρονες και εξοπλισμένες. Η γεώτρηση γίνεται στην περιοχή της Μαυροσουβάλας, στο βουνό ανάμεσα στο Μαρκόπουλο και την εθνική οδό. Η ύδρευση θα καλύπτει το 80% της επικράτειας του δήμου και η ποιότητα του νερού είναι ελεγμένη, αλλά και δοκιμασμένη, αφού οι κάτοικοι το έπιναν και τα παλιά χρόνια. Υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως για τον δήμο, ο οποίος θα αγοράζει νερό από την ΕΥΔΑΠ μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και των παραθεριστών, αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση και η κατανάλωση. Ωστόσο με προοπτική και αυτή η τρίμηνη αγορά να σταματήσει.
«Ήταν ένα όνειρο ετών, που υλοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ζητήσαμε χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και βάλαμε κι εμείς ως δήμος δικά μας χρήματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης και συνεχίζει: «Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην ύδρευση με τεράστιο όφελος και για τον δήμο και για τους δημότες, αφού θα φανεί στα δημοτικά τέλη. Τους εννέα με δέκα μήνες τον χρόνο θα πίνουμε το δικό μας νερό κι έτσι δεν θα χρειάζεται να πληρώνουμε. Μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα μπορεί η άντληση να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και θ' αγοράζουμε νερό από την ΕΥΔΑΠ. Όμως το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουμε άλλη μια γεώτρηση που θα καλύπτει και τους καλοκαιρινούς μήνες. Επομένως μπορούμε να φτάσουμε το κόστος στο μηδέν».
Σχετικά με την ποιότητα του νερού, ο κ. Γιασημάκης ξεκαθαρίζει: «Το νερό της Μαυροσουβάλας θεωρείται ποιοτικά από τα καλύτερα. Άλλωστε είναι η ίδια ποιότητα από εκεί που πίναμε νερό πριν από χρόνια και δυστυχώς αυτή η δυνατότητα είχε ξεφτίσει». Σε τι μεταφράζεται και τι σημαίνει για τον Ωρωπό αυτό το έργο; Ο δήμαρχος απαντά: «Σημαίνει 1,5 εκατομμύριο ευρώ κέρδος τον χρόνο. Κι αυτό γίνεται μ' ένα έργο κόστους μισού εκατομμυρίου, σαν να λέμε δηλαδή πως κάνουμε απόσβεση μέσα σε τέσσερις μήνες».
Φυσικά, το νερό ο καθένας το χρησιμοποιεί όπως θέλει, όμως για άρδευση και πότισμα, ούτως ή άλλως σε όλη την περιοχή υπάρχουν τα πηγάδια. Απομένουν να ολοκληρωθούν εντός των ημερών και οι εργασίες τσιμεντοποίησης και τοποθέτησης ειδικού μεταλλικού σκέπαστρου προστασίας για τις αντλίες. Παράλληλα γίνονται οι εργασίες διαμόρφωσης του σύγχρονου ηλεκρομηχανολογικού Κέντρου Ελέγχου, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζομένους. Επόμενο στάδιο για τη δημοτική Αρχή είναι η μείωση των εξόδων και για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο δήμαρχος Ωρωπού εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς θα επιτευχθεί αυτό: «Προχωράμε ήδη και στη δημοπράτηση για φωτοβολταϊκό, που θα ρίξει κατακόρυφα το κόστος ρεύματος που χρησιμοποιείται για τη γεώτρηση. Θα τοποθετηθούν και σύγχρονα εργαλεία, όπως είναι οι ''έξυπνοι μετρητές'', θα παρέχεται άμεση ειδοποίηση για πιθανή βλάβη και ο ακριβής εντοπισμός του σημείου, ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα και να μην υπάρχει σπατάλη». Και στο τέλος ο κ. Γιασημάκης προσθέτει: «Μαζί με τη μείωση του κόστους για το ρεύμα, θα εξοικονομήσουμε ως δήμος 2,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023».