ΓΔ: 2368.39 -1.61% Τζίρος: 202.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:05:37
Λειψυδρία και νερό
Φώτο: Shutterstock

Η ξηρασία κρατά κορίτσια εκτός σχολείου: Η ιστορία της 17χρονης Ραμάτι

Η 17χρονη Ραμάτι από τη Μαχαράστρα περπατά ξυπόλητη για νερό, χάνοντας το σχολείο λόγω ξηρασίας. Χιλιάδες κορίτσια στην Ινδία βιώνουν τον ίδιο αποκλεισμό, όπως δείχνει έκθεση της Unesco.

Η 17χρονη Ραμάτι Μάνγκλα από το ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα διανύει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις χωρίς παπούτσια, μεταφέροντας ένα κανάτι στο κεφάλι της, για να προμηθευτεί νερό από απομακρυσμένη πηγή. Η ξηρασία που πλήττει την περιοχή έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις νερού, με αποτέλεσμα σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Νασίκ να αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα πρόσβασης σε αυτό το πολύτιμο αγαθό.

Όταν η Ραμάτι επιστρέφει στο χωριό της, τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει, γεγονός που την αναγκάζει να εγκαταλείψει το σχολείο. Η ίδια διατηρεί τα βιβλία της, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ίσως να μην καταφέρει ποτέ να επιστρέψει στην εκπαίδευση.

Η μειωμένη συχνότητα βροχοπτώσεων έχει ως αποτέλεσμα τα πηγάδια να στερεύουν, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Πολλοί άντρες εγκαταλείπουν τα χωριά τους για να βρουν εργασία, ενώ στα κορίτσια, όπως η Ραμάτι, πέφτει το βάρος της αναζήτησης νερού, περιορίζοντας τον χρόνο που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στη μόρφωση.

Σύμφωνα με έκθεση της Unesco το 2021, η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να οδηγήσει εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου. Αυτή η τάση είναι ήδη ορατή σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας, όπου η μείωση της φοίτησης των κοριτσιών γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά την ξηρή περίοδο.

Πολλές οικογένειες, που παλεύουν για την επιβίωσή τους, επιλέγουν να κρατούν τα κορίτσια στο σπίτι ή να τα παντρεύουν σε νεαρή ηλικία. Τα παιδιά συγκαταλέγονται στα πρώτα θύματα της ξηρασίας, όπως επισημαίνει η Unicef, καθώς συχνά χάνουν το σχολείο για να βοηθήσουν στην εξεύρεση νερού.

Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από φωτογραφίες της Σεφάλι Ραφίκ, η οποία βραβεύτηκε με το Marai Photo Grant 2025, διαγωνισμό για νέους φωτοειδησεογράφους από τη Νότια Ασία. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «η κλιματική αλλαγή» και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απεικονίσουν τις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή και στις κοινότητές τους.

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώνεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη μνήμη του Σαχ Μάραϊ, πρώην επικεφαλής φωτοειδησεογράφου του AFP στην Καμπούλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε επίθεση αυτοκτονίας το 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

India-kyklonas
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Ο πρώτος εργάτης ανασύρθηκε από τη σήραγγα που είχε καταρρεύσει

Η απομάκρυνση των ανδρών προς την επιφάνεια και την ασφάλεια ξεκίνησε πριν από 6 και πλέον ώρες, αφότου οι ομάδες διάσωσης κατέγραψαν σημαντική πρόοδο προκειμένου να μπει ένα τέλος σε ένα μαρτύριο, που ξεκίνησε τη 12η Νοεμβρίου, όταν η σήραγγα κατέρρευσε.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Επαφές σε Νέο Δελχί και Μπανγκαλόρ για άμυνα και τεχνολογία

Ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται αύριο το Νέο Δελχί, όπου θα συναντηθεί με Ινδούς ομολόγους και θα συμμετάσχει στο India-EU Forum για διεθνή και θέματα ασφάλειας, ύστερα από πρόσκληση της ινδικής κυβέρνησης.
σημαία της Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Τρεις αδελφές αυτοκτόνησαν λόγω εθισμού στην κορεατική κουλτούρα

Η αστυνομία της Ινδίας ερευνά την αυτοκτονία τριών αδελφών που είχαν εθιστεί στην κορεατική κουλτούρα, αφού οι γονείς τους κατάσχεσαν τα κινητά τους, γεγονός που επανέφερε το θέμα της εξάρτησης των νέων από τα ηλεκτρονικά.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμη: Έκτακτη ανάγκη λόγω λειψυδρίας - Ολοκληρώθηκε η κήρυξη

Η Σύμη τέθηκε επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Παπασταύρου, καθώς το πρόβλημα παραμένει σοβαρό παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.
Ντμίτρι Πεσκόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πεσκόφ: Η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις έως ότου το Κίεβο λάβει «αποφάσεις»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από το Κίεβο που θα μπορούσαν να τερματίσουν τον πόλεμο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ινδία: Νέα εμπορική συμφωνία, μείωση δασμών και αλλαγή στο πετρέλαιο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με Ινδία: Μείωση δασμών στα ινδικά προϊόντα από 25% σε 18%, η Ινδία θα αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων, σταματώντας τις εισαγωγές από Ρωσία.