Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, αναφέρει η Παννατική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών που σημειώνει ότι οι φήμες για απεργία έχουν υπάρξει «από εκείνους που επιδιώκουν τη συνέχιση μίας σειράς στρεβλώσεων που πηγάζουν από παράγοντες με… ισόβιες συνδικαλιστικές ιδιότητες που επιλέγουν ακόμα και τώρα να διχάσουν τον κλάδο και να εκφοβίσουν τους συναδέλφους τους».
Η ανακοίνωση της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) αναφέρει επίσης ότι ο κλάδος βρίσκεται «σε ένα χρονικό σημείο που διεκδικήσεις ετών γίνονται πραγματικότητα, με τις λαϊκές αγορές σύντομα να αλλάζουν μορφή για το καλό της οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής, αλλά και φυσικά της ίδιας της κοινωνίας».
Η ΠΟΣΠΛΑ αναφέρει ότι το νέο σχέδιο νόμου αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο και τις υφιστάμενες μορφές άσκησης οικονομικής δραστηριότητας στον χώρο του υπαίθριου εμπορίου. «Όπως όμως, συμβαίνει σε κάθε σημαντική αλλαγή, έτσι και εδώ βρέθηκαν κάποιοι που ανακάλυψαν… δράκους μέσα στο νομοσχέδιο φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δήθεν στις λαϊκές αγορές θα έρθουν τα καρτέλ να στήσουν πάγκους».
Η ομοσπονδία συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της ότι ο εκσυγχρονισμός των λαϊκών αγορών με όχημα το νέο σχέδιο νόμου, μπορεί να φέρει μια αληθινή επανάσταση στις καταναλωτικές συνήθειες του απλού κόσμου και να συμβάλει στην κατάκτηση ενός διπλού στόχου. Στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην προστασία του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων Ελλήνων. Κι αυτό διότι διορθώνονται διαχρονικές παθογένειες, αποκαθίστανται αδικίες και νοικοκυρεύονται τις λαϊκές αγορές, ένας θεσμός με ιστορική διαδρομή 93 ετών. «Η νέα λαϊκή αγορά που προκύπτει από το νομοσχέδιο-σταθμό είναι το φιλόξενο υπαίθριο πολυκατάστημα που απλώνεται σε όλη την πατρίδα μας και θα υποδέχεται πλέον με υπερσύγχρονους όρους όλους τους Έλληνες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Για το ζήτημα της μοριοδότησης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, είχε τονίσει πως πρέπει οι νέοι και οι νέες, που θέλουν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, να μπορούν αυτό να το κάνουν με διαφάνεια και να έχουν ίσες ευκαιρίες και είχε σημειώσει ότι με το νομοσχέδιο διευρύνονται οι επιλογές για τη μεταβίβαση των αδειών παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών και απλοποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις. «Διευθετείται οριστικά το ζήτημα της θέσης σε όλους τους υφιστάμενους πωλητές όλων των λαϊκών αγορών και επιλύεται το θέμα της συνέχισης λειτουργίας των λαϊκών αγορών, με ελλιπή πράξη ίδρυσης και λειτουργίας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως για την ορθή λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου θα τηρείται και ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Ως ηλεκτρονική βάση, που θα χρησιμοποιηθεί, ορίζεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Π.Α.), το οποίο υλοποιείται από τη γενική διεύθυνση Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εποπτεύεται από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Στο πληροφοριακό σύστημα για το υπαίθριο εμπόριο λειτουργεί ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία διαλειτουργεί με την ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στην οποία ο κάθε δραστηριοποιούμενος στην αγορά πωλητής εισάγει, κατά την περίοδο λειτουργίας της αγοράς, καθημερινά έως τις 8:00 π.μ. τον αριθμό θέσης του, τιμή εκκίνηση και διαθέσιμη ποσότητα ανά προϊόν. Η καταχώρηση αφορά νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα και νωπά είδη αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Η παράλειψη της καταχώρησης επιφέρει πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.