Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων με την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς φοβούνται οι επιστήμονες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείνουν τάξεις ακόμα και με λιγότερα κρούσματα από το 50%+1 που είναι η οδηγία αυτή την στιγμή, ενώ τονίζουν την ανάγκη των εμβολιασμών για τους ενήλικες.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξέφρασε την εκτίμηση πως με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν αρκετά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η τηλεκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών.
Σύμφωνα με την κα Ψαλτοπούλου, η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και πρόσθεσε ότι καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν.
Για την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ενήλικες, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επικαλέστηκε Αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οι συρροές μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν μικρότερες. «Εμβολιαζόμαστε εμείς οι ενήλικες, προστατεύουμε τα παιδιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως καθώς το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό, ένα παιδί έχει τέτοιο ιικό φορτίο που μπορεί πάρα πολύ καλά να μεταδώσει κορονοϊό στα άτομα του σπιτιού ηλικίας 60-70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους πριν από περίπου 9 μήνες.