Εν αναμονή της άφιξης των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων συνεδριάζει αυτήν την ώρα Συντονιστικό Όργανο στο δημαρχείο της Λίμνης, στην Εύβοια, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα. «Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος.
Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, όπως και οι πυροσβέστες, στη Λίμνη της Εύβοιας. Τεράστιες εκτιμάται πως είναι η καταστροφή σε περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα. Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχες για να συγκρατήσουν τις φλόγες, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνεχώς άλλαζαν, συνεχώς αυξάνονταν, συνεχώς ξεπερνούσαν τις γραμμές άμυνας. Εκτείνονται από τα χωριά Δρυμώνας και Κουρκούλη ως τους οικισμούς Χρόνια και Σηπιάδα, σε μήκος που σε ευθεία ξεπερνά τα 9 χιλιόμετρα.
«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. «Δεν μπορείς να αποτιμήσεις διαφορετικά τα περισσότερα από 15.000 στρέμματα της καταστροφής» πρόσθεσε. Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννης, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, από την πλευρά του πώς «το μέτωπο είναι τεράστιο» και η περασμένη νύχτα «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής».
Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές καθώς και κάτοικοι της περιοχής, χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της περιφέρειας, όλη τη νύχτα έμοιαζαν να χάνονται στην τεράστια έκταση του μετώπου της φωτιάς. Οι φλόγες μαίνονται σε δύσβατη περιοχή κι επιβαλλόταν συνεχώς ανασύνταξη των δυνάμεων για να μπορέσουν να τιθασεύσουν τον πύρινο γίγαντα.
«Από χθες βράδυ ζητήσαμε ενίσχυση με εναέρια μέσα σε μία προσπάθεια να τιθασεύσουμε στις φλόγες και να περισώσουμε ότι μπορούμε», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός. «Εκκενώθηκαν με ασφάλεια 8 χωριά για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή» και «σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν εκκενώσεις χωριών πιθανόν υπερβολικές, όμως ο βασικός στόχος μας ήταν και είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», εξήγησε.
Περί τα μεσάνυχτα έγιναν εκκενώσεις σε δύο ακόμη χωριά, το Καλαμούδι και το Δρυμώνα, τα οποία απέχουν –σε ευθεία γραμμή– κάπου 9 χιλιόμετρα από την Σηπιάδα, τον οικισμό δυτικά της Λίμνης που ξεπέρασαν με ταχύτητα οι φλόγες για να σταματήσουν στη θάλασσα.
Εκατοντάδες πυροσβέστες που μετακινήθηκαν στην περιοχή ακόμη και από την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα είδαν πολλές φορές τις φλόγες να ξεπερνάνε τις ζώνες άμυνας ακόμη και μέσα στο βουνό, προς το Κουρκούλη είτε προς το Καλαμούδι και οι αντιπυρικές ζώνες που στήθηκαν τις τελευταίες ώρες δεν αρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά.
Μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή ενώ άνθρωποι που μέχρι χθες απολάμβαναν τις παραλίες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο. «Υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος, που μαζί με τον Περιφερειάρχη βρέθηκε στο μέτωπό της φωτιάς ενώ την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος της Λίμνης κ. Λιάσκος τονίζει πως «κάηκαν οι οικισμοί Χρόνια και Σηπιάδα. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Οι καταστροφές που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως της μέρας θα είναι εφιαλτικές».
Συνολικά 185 δωμάτια, 140 στην Αιδηψό και 45 στη Χαλκίδα, δέσμευσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να μπορέσει να μετακινήσει εκεί ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους ούτε να περάσουν την νύχτα αλλού. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χρησιμοποιήθηκαν 55 από τα δωμάτια αυτά· πολλοί προτίμησαν να φιλοξενηθούν, και να περάσουν το βράδυ σε συγγενικά τους πρόσωπα ή κοντά στις περιουσίες τους, περιμένοντας – μάταια – πράσινο φως από τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία, να φτάσουν σε αυτές.
Ανάμεσα σε εκείνους που φιλοξενήθηκαν σε μισθωμένα δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αιδηψού ήταν παραθεριστές από κάμπινγκ των Ροβιών, καθώς, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Μπουρμάς στο ΑΠΕ ΜΠΕ, αντιμετώπισαν «αναπνευστικά προβλήματα και ζήτησαν να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία».
«Η εκκένωση των χωριών ήταν προληπτική. Έγινε με τάξη και έτσι αποφύγαμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που ήταν το βασικό στοιχείο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με την έναρξη της φωτιάς» είχε τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου. Όπως σημείωσε ο κ. Σπανός «υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις και άρχισε η καταμέτρηση, αλλά αποφύγαμε, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα. Για μας η ανθρώπινη ζωή είναι το μείζον».
Σε εξέλιξη και οι φωτιές στη Μεσσηνία
Σε εξέλιξη, με διάσπαρτες εστίες, βρίσκονται τα δύο πύρινα μέτωπα στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στις περιοχές Βασιλίτσι και Βλαχόπουλο, ενώ σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στην περιοχή Καστάνια, της Λακωνίας, επίσης με διάσπαρτες εστίες. Όμως, η εικόνα και των τριών πυρκαγιών είναι καλύτερη, δεδομένης της άπνοιας που επικράτησε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της φωτιάς στο Βασιλίτσι επιχειρούν 74 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα, ενώ ένα ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού από αέρος.
Στην περιοχή Βλαχόπουλο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στην Καστάνια της Λακωνίας επιχειρούν 55 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
Σημειώνεται, ότι και στα τρία πύρινα μέτωπα τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε Ρόδο και Κώ
Υπό έλεγχο τέθηκε χθες βράδυ η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και μετέτρεψε σε αποκαΐδια περίπου 10.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Την νύχτα στην περιοχή του μετώπου παρέμειναν πυροσβέστες και εθελοντές για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, ενώ και σήμερα συνεχίζεται η αυξημένη επιφυλακή σε όλο το νησί, λόγω του υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση νέων πυρκαγιών.
Καλά είναι τα νέα και σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στο νησί της Κω. Από νωρίς το πρωί αντιμετωπίζεται, με ρίψεις νερού από ελικόπτερο και από επίγειες δυνάμεις, εστία που βρίσκεται σε χαράδρα και αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο. «Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στο νησί της Ρόδου» και «η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Κω, βρίσκεται υπό έλεγχο», τόνισε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο «περισσότερο μας απασχόλησε η κατάταξη της Ρόδου στην κατηγορία 5 για τον κίνδυνο πυρκαγιάς». Νωρίτερα ανακοινώθηκε η επιβολή προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε δασικές περιοχές για σήμερα, από τις 14:00 ως τις 06:00 της Πέμπτης για τα νησιά της περιφερειακής ενότητας Ρόδου (Ρόδος, Σύμη, Χάλκη, Τήλος, Καστελλόριζο).
Η απόφαση πάρθηκε επειδή τα νησιά της περιφερειακής ενότητας Ρόδου βρίσκονται στο επίπεδο επικινδυνότητας 5 – το υψηλότερο– ως προς τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.