Στη θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, θέσης Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα προβλήματα που προκαλούν οι καύσωνες, όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης.
Στην ελληνική πρωτεύουσα, ωστόσο, η έλλειψη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθιστά την πόλη ακόμα πιο ευάλωτη στις αλλαγές του περιβάλλοντος, την ώρα που αλλού στην Ευρώπη σημειώνεται σημαντική πρόοδος επί του θέματος.
Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο λόγω της κακής ποιότητας της ατμόσφαιρας της Αθήνας, που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2). Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση κατά της Ελλάδας μέσα σε λίγους μήνες για το ίδιο θέμα, καθώς τον Δεκέμβριο προηγήθηκε η παραπομπή της χώρας σε δικαστήριο για τους ρύπους στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα, ο δήμος ανακοίνωσε ότι ακολουθεί το παράδειγμα του Μαϊάμι, ορίζοντας την πρώτη Chief Heat Officer στην Ευρώπη, την Ελένη Μυριβήλη, που στο παρελθόν έχει εκτελέσει καθήκοντα αντιδημάρχου και συμβούλου σε θέματα βιωσιμότητας.
Σε δηλώσεις της στο Business Daily, η κ. Μυριβήλη τονίζει ότι σε μεγάλο βαθμό, η δoυλειά της έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση των Αθηναίων –πολιτών, αξιωματούχων, και υπεύθυνων έργων- απέναντι σε θέματα πρασίνου και τις αυξημένες θερμοκρασίες.
«Για παράδειγμα, σήμερα, πολλοί δεν δίνουν καμία αξία στα δέντρα, και απλά τα κόβουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πώς μπορούμε να δώσουμε αξία σε ένα δέντρο με οικονομικά κριτήρια;», διερωτάται η κ. Μυριβήλη. «Χρειάζεται να περάσουμε τις πληροφορίες που έχουμε στους ανθρώπους που σχεδιάζουν τα έργα, ώστε να αλλάξει ο σχεδιασμός με γνώμονα το περιβάλλον και τη θερμότητα», προσθέτει η ίδια.
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, ο δήμος στοχεύει τόσο σε βραχυπρόθεσμα έργα, όπως την προστασία των ευάλωτων ανθρώπων από την αύξηση της θερμοκρασίας, όσο και σε μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως την προώθηση έργων υποδομών που μειώνουν τη χρήση του αυτοκινήτου.
Το νέο σχέδιο για το περιβάλλον
Μέχρι τον Οκτώβριο, επίσης, ο δήμος θα παρουσιάσει το νέο σχέδιό του για το περιβάλλον που θα συμπεριλαμβάνει τους νέους αυστηρότερους στόχους της Ευρώπης για την μείωση των ρύπων. Ήδη από το 2017 η Αθήνα παρουσίασε τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας της για το 2030 μαζί με Σχέδιο Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή, που φέτος επικαιροποιείται.
Τα έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή θωράκιση των σχολείων, των δημοτικών κτιρίων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αθήνας, τον πολλαπλασιασμό της δεντροφύτευσης στο κέντρο και τις 129 γειτονιές της πρωτεύουσας, τη δημιουργία περισσότερων ανοικτών χώρων πρασίνου, όπως είναι τα πάρκα τσέπης, την αναβάθμιση των υφιστάμενων αστικών μας πνευμόνων (Εθνικός Κήπος, Λυκαβηττός, Λόφος Στρέφη, Φιλοπάππου, Ακαδημία Πλάτωνος), αλλά και την αποκατάσταση των σιντριβανιών της πόλης που μειώνουν αισθητά την θερμοκρασία. Παράλληλα, με τη εκτεταμένη χρήση σύγχρονων ειδικών ψυχρών υλικών στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη η θερμική πίεση μειώνεται και η πόλη θωρακίζεται περιβαλλοντικά.
Με τη θεσμοθέτηση της Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης η Αθήνα γίνεται ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας City Champions for Heat Action της Extreme Heat Resilience Alliance. Πρόκειται για μια δράση από το Adilienne Arsht-Rockefeller Foundation Center of Resilience Center (Arsht-Rock), μια παγκόσμια ομάδα δεσμευμένη να παρέχει σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους λύσεις ανθεκτικότητας έως το 2030.