Τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία με την αύξηση των κρουσμάτων και την εμφάνιση των μεταλλάξεων στην Ελλάδα προβληματίζει τους επιστήμονες όπως ανέφερε ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής θα συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα των σχολείων. «Θα τεθεί το θέμα των σχολείων στην επιτροπή σήμερα Παρασκευή δίνουμε προτεραιότητα για τα σχολεία, αλλά δεν μπορώ να σας πω, γιατί πρέπει να έχουμε τα πλήρη δεδομένα. Ο κύριος τρόπος αποφυγής της διασποράς των νέων στελεχών είναι η τήρηση των μέτρων. Πρέπει να βρούμε ισορροπία. Και κάποιες δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και να προφυλασσόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε πως «ασφαλώς προβληματίζουν πολύ οι εξελίξεις (αύξηση πίεσης σε νοσοκομεία, αύξηση κρουσμάτων από μεταλλάξεις, αυξημένα κρούσματα). Βέβαια τις προηγούμενες μέρες έγιναν λιγότερα τεστ, άρα αναμένει κανείς μια αύξηση που δεν είναι πραγματική, αλλά μπορεί να είναι και πολύ πραγματική θα το δούμε τις επόμενες μέρες, ας μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα» και πρόσθεσε ότι «θα ήθελα να δω τα πλήρη δεδομένα για να έχω γνώση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυξητική τάση κρουσμάτων, τα χθεσινά δεδομένα είναι περίπου μια εβδομάδα πριν».
Όπως επισήμανε, ο εμβολιασμός των 60 και πάνω θα μειώσει κατά 91% τους θανάτους από COVID και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ, και το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από παρατηρήσεις που έχουν γίνει. «Μέχρι τώρα το 91% των θανάτων αφορά ηλικίας 60+ και το 3/4 των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Θα είναι σημαντικό επίτευγμα να κατορθωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων. Στόχος των εμβολιασμών οι ευπαθείς λόγω ηλικίας και οι ευπαθείς λόγω νοσήματος» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Όσο μεγαλύτερη ηλικία τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα για θανάτους και για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Αυτό ισχύει για όλα τα νοσήματα… Ο κορονοϊός όμως είναι ιδιαίτερος, με πολύ έντονο τρόπο έχει προτίμηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και με πολύ έντονο τρόπο σέβεται τις μικρότερες ηλικίες» συνέχισε.
Όσον αφορά τη διπλή μάσκα ο καθηγητής αποσαφήνισε ότι έχουν προκύψει σαφέστερα ερευνητικά δεδομένα για τη χρήση της, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. «Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να σταθμίσουμε και πώς θα είναι εφικτό... Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βγω και να σας πω τα πιο αυστηρά μέτρα που υπάρχουν» είπε.