ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Αντιβακτηριδιακές μάσκες του ΙΤΕ Κρήτης ίσως «σκοτώνουν» τον κορονοϊό

Σε εργαστήριο της Σουηδίας βρίσκεται το υλικό με το οποίο η εταιρεία - τεχνοβλαστός του ΙΤΕ Κρήτης- PCN Materials IKΕ, εμπότισε κοινές βαμβακερές μάσκες και αναμένει απάντηση στο ερώτημα αν «σκοτώνει» τον κορονοϊό.

Σε αγώνα δρόμου για τη «γέννηση» δημιουργικών ιδεών που θα εξοπλίζουν την ανθρωπότητα όλο και πιο αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορονοϊού, αποδύονται οι επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη.

Σε εργαστήριο της Σουηδίας βρίσκεται το υλικό με το οποίο η εταιρεία - τεχνοβλαστός του ΙΤΕ Κρήτης- PCN Materials IKΕ, εμπότισε κοινές βαμβακερές μάσκες και αναμένει απάντηση στο ερώτημα αν «σκοτώνει» τον κορονοϊό και αν αυτή η αντιβακτηριδιακή επίστρωση καθιστά τις μάσκες πιο αποτελεσματικές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Κυριακίδης τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, και μια θετική απάντηση στο ερώτημα θα διαμόρφωνε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη, αν το αποτέλεσμα από τη Σουηδία δείξει ότι το υλικό επίστρωσης των μασκών αποτελεί «ασπίδα προστασίας» από τον κορονοϊό, αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για τις μάσκες, αλλά και για επιφάνειες σε χώρους στους οποίους εξετάζονται ή ζουν ασθενείς με κορονοϊό.

«Σε αυτή τη φάση γι' αυτό που είμαστε σίγουροι, είναι ότι η εμποτισμένη μάσκα είναι πιστοποιημένη για συγκεκριμένα βακτήρια όπως η κλεψιέλα, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος κ.ά. Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε αν το υλικό είναι αποτελεσματικό και για την προστασία στον κορονοϊό αλλά και άλλους ιούς».

Ο κ. Ταβερναράκης συμπλήρωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν μια ολοκληρωμένη προστασία.

«Ας μην ξεχνάμε ότι τώρα που μπαίνει ο χειμώνας έχουμε και τις ιώσεις. Ειδικά στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι κοινά με τον κορονοϊό, αντιλαμβανόμαστε σε τι ποσοστό δύναται να επηρεαστεί και μάλιστα αρνητικά το σύστημα υγείας» εξήγησε ο κ. Ταβερναράκης, που συμπλήρωσε ότι για μία ακόμη φορά ήρθε στην επιφάνεια, η δυναμική της έρευνας σε σύγχρονες ανάγκες.

«Με δεδομένη την απάντηση που αναμένουμε από την Σουηδία, με ακρίβεια μπορούμε να πούμε ότι μια θετική απάντηση, θα έδινε στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα ένα δυνατό "όπλο" στη φαρέτρα για τη μάχη με τον κορoνοϊο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΤΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της PCN Materials IKΕ, παρέδωσε τις προηγούμενες ημέρες στον πρόεδρο του ΙΤΕ 500 εμποτισμένες μάσκες, για τους διοικητικούς υπαλλήλους, το προσωπικό και του ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας Κρήτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι επιτρέπεται να κάνουμε μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

Είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας μετά τον εμβολιασμό; Μπορούμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια; Απαντήσεις σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις όσων έχουν κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεότερα δεδομένα για τον αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων στη νόσο COVID-19

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ αναφέρουν ότι η υπερπηκτικότητα της νόσου COVID-19 οφείλεται στην υπερφλεγμονώδη κατάσταση, την «καταιγίδα κυτταροκινών» που επιπλέκει σε πολλές περιπτώσεις τη νόσο και γι’ αυτό την ονομάζουν "ανοσοθρόμβωση".
koronoios, EODY
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρεις στους 4 νοσηλευθέντες ασθενείς Covid-19 έχουν συμπτώματα 6 μήνες μετά

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία (στο 63% των ασθενών, δηλαδή σχεδόν στους δύο στους τρεις), ενώ συχνά επίσης αναφέρονται δυσκολίες στον ύπνο (στο 26% ή σε έναν στους τέσσερις) και άγχος ή κατάθλιψη (στο 23%).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επταπλάσιος κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης Covid-19 για τους υγειονομικούς

Οι άνδρες έχουν σχεδόν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορονοϊό.