Μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουν να έχουν ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες στην κυβέρνηση και ελπίζουν πως ο σχεδιασμός θα τηρηθεί, παρά τις αναμενόμενες προσφυγές κατά τη διαδικασία εξέτασης των προσφορών που υποβλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εμπλέκεται για την ψηφιακή ταυτοποίηση, είναι να έχουν εκδοθεί οι πρώτες ταυτότητες στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου. Επειδή θα υποστηρίζουν το τεχνολογικό πρότυπο eIDAS, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης αλλά και ως «κλειδιά» για συναλλαγές μέσω Διαδικτύου με το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
Ο ανάδοχος του μεγάλου διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ, δεν θα αναλάβει να εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά και σειρά άλλων εντύπως ασφαλείας, από διπλώματα οδήγησης μέχρι ειδικές κάρτες για τους μετανάστες, κ.λπ. Πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για να στηθεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και για την εγκατάσταση των απομακρυσμένων μηχανημάτων έκδοσης εντύπων ασφαλείας σε αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες, υπουργεία (για τα διπλώματα), κ.α.
Το κόστος του παραβόλου που θα πληρώνουν οι πολίτες για τη νέα ταυτότητα έχει οριστεί σε 10 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η χρέωση του φωτογράφου. Σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου οι πολίτες πάνε στην αστυνομία, βγάζουν φωτογραφία σε ειδικό χώρο, γίνεται ο έλεγχος και φεύγουν με τη νέα ταυτότητα, στην Ελλάδα αποφασίστηκε να «επιδοτηθούν» οι φωτογράφοι! Το τελικό κόστος του παραβόλου μπορεί να είναι μικρότερο αν ο ανάδοχος προσφέρει έκπτωση σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.
Η σύμβαση θα είναι δεκαετής, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε έτη, με τον ανάδοχο να χρηματοδοτεί αρχικά την εγκατάσταση των υποδομών και στη συνέχεια να εισπράττει το παράβολο από την έκδοση νέων εντύπων ασφαλείας. Οι ελληνικές ταυτότητες βασίζονται σήμερα σε τεχνολογίας της δεκαετίας του ’60, αντιγράφονται εύκολα και αποτελούν μόνιμο σημείο τριβής με διεθνείς εταίρους όπως οι ΗΠΑ. Επιτήδειοι χρησιμοποιούν πλαστές ελληνικές ταυτότητες για να εκδίδουν ελληνικά διαβατήρια.
Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι για τον διαγωνισμό αφού συμμετέχουν πέντε ισχυρά σχήματα με τη συμμετοχή γνωστών διεθνών και ελληνικών ομίλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν γιατί ο διαγωνισμός είναι διαβαθμισμένος, συμμετέχουν μια κοινοπραξία της γαλλικής Thales με την Unisystems του ομίλου Quest, η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos με τον ΟΤΕ και την Byte, η κοινοπραξία της γαλλικής Idemia με την Neurosoft που ανήκει στον ΟΠΑΠ, βελγική Zetes με την Space Hellas και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκου (Austria Cards, κλπ) με το IN Groupe, Εθνικό Γαλλικό Τυπογραφείο.