ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Γκίκας Μαγιορκίνης

Μαγιορκίνης: Η κλιματική κρίση φέρνει νέες επιδημίες όπως ο Δυτικός Νείλος

Η κλιματική κρίση αλλάζει τον χάρτη των λοιμωδών νοσημάτων, ενισχύοντας ασθένειες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Πιθανή νέα πανδημία γρίπης μέσα στη δεκαετία, αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η κλιματική κρίση επηρεάζει ήδη τον χάρτη των λοιμωδών νοσημάτων, με επιπτώσεις που γίνονται αισθητές στην Ελλάδα και διεθνώς, σύμφωνα με τον αν. καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη. Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM, ο καθηγητής εξηγεί πώς η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη επηρεάζει τους πληθυσμούς των κουνουπιών, τις μεταναστευτικές διαδρομές των πτηνών και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη δημόσια υγεία.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική μεταβολή των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών διαφόρων νοσημάτων. Ειδική αναφορά κάνει στα νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αποτελεί πλέον μόνιμο πρόβλημα στην Ελλάδα. Παράλληλα, φαινόμενα όπως η χολέρα εξακολουθούν να απειλούν περιοχές με ελλιπή υποδομή ύδρευσης, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας διευρύνει την γεωγραφική εξάπλωση του μικροβίου.

Σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο καθηγητής τονίζει ότι έχει καθιερωθεί ως σταθερό καλοκαιρινό ζήτημα δημόσιας υγείας, με περίοδο κυκλοφορίας από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η παρουσία του είναι πλέον προβλέψιμη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για διαχείμαση του ιού σε ορισμένα νησιά. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στη συμβολή των κορακοειδών, όπως κοράκια, κίσσες και καρακάξες, στη διασπορά του ιού, ενώ αναφέρεται και στην πιθανή επίδραση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο κυκλώνας Daniel, στις μεταναστευτικές διαδρομές των πτηνών.

Η έγκαιρη πρόβλεψη των περιοχών αυξημένου κινδύνου παραμένει δύσκολη χωρίς συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση. Ωστόσο, η εντομολογική επιτήρηση μπορεί να προσφέρει προειδοποίηση 15-20 ημέρες νωρίτερα για αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε συγκεκριμένες περιοχές, υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Όσον αφορά τον δάγκειο πυρετό, ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ότι σήμερα δεν αποτελεί ενδημικό νόσημα στην Ελλάδα, με την τελευταία μεγάλη επιδημία να έχει καταγραφεί τη δεκαετία του 1920. Παρόλα αυτά, ο φορέας του δάγκειου βρίσκεται πλέον στη χώρα, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγραφεί περιστατικά εγχώριας μετάδοσης. Η κλιματική αλλαγή και η παρουσία των κατάλληλων κουνουπιών δημιουργούν τις συνθήκες για πιθανή επανεμφάνιση του νοσήματος και στην Ελλάδα.

Το ερώτημα αν η πανδημία COVID-19 σχετίζεται με την κλιματική κρίση παραμένει σύνθετο. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και οι περιβαλλοντικές αλλαγές οδηγούν σε συχνότερες επαφές ανθρώπων με ζώα, όπως οι νυχτερίδες, που αποτελούν φυσικούς ξενιστές πολλών παθογόνων. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει αποδειχθεί άμεση σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την εμφάνιση της COVID-19. Η ουσία, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι ότι η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει το πλαίσιο αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων, ζώων, εντόμων και παθογόνων, επηρεάζοντας το πού και το πότε θα εμφανιστούν οι επόμενες επιδημίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση εμβολιασμού παιδιών σε πολλές χώρες της ΕΕ, δείχνει μελέτη

Μετά την πρόοδο από τη δεκαετία του 1980, τα ποσοστά παιδικών εμβολιασμών μειώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά την πανδημία Covid-19, αυξάνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης νοσημάτων, σύμφωνα με μελέτη στο The Lancet.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Έμπολα συνεχίζει να εξαπλώνεται, δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν πρόοδο στην καταπολέμηση του Έμπολα στο ανατολικό Κονγκό, ωστόσο η επιδημία συνεχίζει να είναι μεγάλης κλίμακας και απαιτούνται ακόμη μήνες μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 3.000 νεκροί από την Έμπολα στο Κονγκό – Η χειρότερη επιδημία

Οι νεκροί από τον Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ξεπέρασαν τους 3.000, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη και πιο φονική επιδημία της, ενώ συνεχίζεται η εξάπλωσή της στο βορειοανατολικό τμήμα της.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδημία Έμπολα στο Κονγκό: 2.500 νεκροί, ραγδαία εξάπλωση σύμφωνα με ΟΗΕ

Η επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό έχει προκαλέσει πάνω από 2.500 θανάτους και εξαπλώνεται ταχύτατα, καλύπτοντας μεγαλύτερη περιοχή από τη Γαλλία, με τη χρηματοδότηση της βοήθειας να κινδυνεύει να εξαντληθεί, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Αυστραλιανό κοινοβούλιο εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρή αντίδραση Αυστραλίας σε κλείσιμο έρευνας Ισραήλ για θανάτους WCK

Η ΥΠΕΞ Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ εξέφρασε αγανάκτηση για το κλείσιμο της έρευνας από το Ισραήλ σχετικά με τον θάνατο της Ζόμι Φράνκομ και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τον Ισραηλινό πρέσβη, ενώ μελετά τα επόμενα βήματα.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα από Δυτικό Νείλο στη Βόρεια Μακεδονία

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Μακεδονία, με 35 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 4 θανάτους κυρίως στα Σκόπια. Οι αρχές ενισχύουν μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης κουνουπιών λόγω της επιδημίας.