ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Κουνούπι στο δέρμα

Δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ένας θάνατος

Τα 9 από τα 10 συνολικά κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ένας θάνατος σε ασθενή ηλικίας άνω των 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα εννέα από τα 10 συνολικά κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/καιοξεία χαλαρή παράλυση) και ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Τα 10 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουνούπι στο δέρμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα, 324 συνολικά, 30 θάνατοι

Μέχρι 9 Σεπτεμβρίου έχουν δηλωθεί 324 εγχώρια κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. 217 εμφάνισαν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, 107 ήπια, ενώ έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι σε άτομα άνω των 65 ετών. Την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν 34 νέα περιστατικά.
Κόκκινη κορδέλα HIV/AIDS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: Δωρεάν έλεγχοι για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας στις 4/9, υπενθυμίζει τη λειτουργία δωρεάν, ανώνυμων Γραφείων Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη σεξουαλική υγεία με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Κουνούπι του Νείλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 45 νέα κρούσματα Δυτικού Νείλου, 110 συνολικά, 9 θάνατοι

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με 45 νέα περιστατικά και συνολικά 110 φέτος, εκ των οποίων 81 σοβαρά και 9 θάνατοι (άνω των 65 ετών). Έντονη η παρουσία του ιού στην Αττική και άλλες περιοχές.
Άδειο γραφείο νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 180 περιστατικά λεγεωναρίων αναμένονται στην Ελλάδα το 2025

Το 2025 καταγράφηκαν στη χώρα 180 κρούσματα νόσου των λεγεωναρίων, κυρίως σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Πιο συχνά αφορούσαν άνδρες άνω των 65 και κορυφώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Η παρακολούθηση γίνεται μέσω δύο συστημάτων.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 4 νεκροί, 21 νέα και 42 συνολικά κρούσματα

Από την αρχή της επιτήρησης του ιού του Δυτικού Νείλου, καταγράφηκαν 42 εγχώρια κρούσματα (37 με εκδηλώσεις στο ΚΝΣ και 5 ήπια). Την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν 21 νέα, ενώ συνολικά τέσσερις ασθενείς άνω των 65 ετών κατέληξαν.
Εμβόλιο και ένεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός σε κάθε ηλικία: Προστασία πέρα από την παιδική ηλικία

Η νέα εκστρατεία της GSK Ελλάδος αναδεικνύει την αναγκαιότητα εμβολιασμού σε κάθε ηλικία, τονίζοντας ότι η προστασία από νοσήματα δεν αφορά μόνο τα παιδιά και παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνονται υπεύθυνα από τον γιατρό τους.