ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
ΕΦΕΤ

Δίκτυα διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων εντόπισε ο ΕΦΕΤ

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες: «ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», «ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», «ΚΡΗΤΗΣ», «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ» και «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ».

Διάφορα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων εντόπισε o Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας - Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης - Τμήμα Α') που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες: «ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», «ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», «ΚΡΗΤΗΣ», «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ» και «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ».

Σημειώνεται, ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση/απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά, ενώ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, να μην τα καταναλώσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά αποξηραμένα βερύκοκα προέλευσης Τουρκίας

Το προϊόν εξετάστηκε από τη Χημική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και διαπιστώθηκε ότι περιέχει διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράσεις του ΕΦΕΤ για μείωση της σπατάλης τροφίμων και βιώσιμων πολιτικών

Στο επίκεντρο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ για το 2023 βρίσκεται το νερό σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τον σχεδιασμό πολιτικών που ευνοούν την παραγωγή τροφίμων με λιγότερο νερό.