Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στον ναό Αγίου Νεκταρίου στον Φουρφουρά Αμαρίου η εξόδιος ακολουθία του 25χρονου εποχικού πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο. Το τραγικό περιστατικό έχει συγκλονίσει τόσο την τοπική κοινωνία όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος και παρευρέθηκαν συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι από το Πυροσβεστικό Σώμα, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και πλήθος πολιτών. Ανάμεσά τους ήταν ο βουλευτής Ρεθύμνου και πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, οι οποίοι απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη του νεαρού πυροσβέστη.
Σε μήνυμά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε την ημέρα πένθους για ολόκληρη την Κρήτη, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο πυροσβέστες «έπεσαν ως ήρωες» στη μάχη για την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες, στους συναδέλφους και σε όλο το Πυροσβεστικό Σώμα, σημειώνοντας ότι η προσφορά τους θα παραμείνει ανεξίτηλη στη συλλογική μνήμη.
Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, ο οποίος ανέφερε ότι ο δήμος βιώνει μια από τις δυσκολότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θυσία των δύο πυροσβεστών αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αυταπάρνησης, γενναιότητας και ανιδιοτελούς προσφοράς, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς όσους συνεχίζουν να επιχειρούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος, επισημαίνοντας ότι η απώλεια των δύο πυροσβεστών υπερβαίνει τον προσωπικό πόνο και μετατρέπεται σε πένθος για ολόκληρη την Κρήτη. Τόνισε πως η τιμή στη μνήμη τους πρέπει να συνοδεύεται από διαρκή μέριμνα για την πρόληψη, την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και τη στήριξη όσων υπηρετούν στην πρώτη γραμμή.
Το απόγευμα, στις 17:00, θα τελεστεί στον ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Γερακάρι Αμαρίου η κηδεία του 58χρονου πυροσβέστη Εμμανουήλ (Μανώλη) Στρατιδάκη, ο οποίος έχασε επίσης τη ζωή του στην ίδια επιχείρηση κατάσβεσης.