ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
λογαριασμός ρεύματος ενέργεια

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν ρεύμα για 22 χρόνια σε ευάλωτες οικογένειες

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του έργου GENDER4POWER και του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, προσφέρει δωρεάν ρεύμα για 22 χρόνια σε τρεις μονογονεϊκές οικογένειες γυναικών, αναδεικνύοντας τη στήριξη σε ευάλωτες ομάδες.

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου GENDER4POWER και με στόχο τη στήριξη ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, προχώρησε μέσω του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας (ΓΑΕΦ) στην παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος για 22 χρόνια σε τρεις μονογονεϊκές οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες. 

Η επιλογή των δικαιούχων πραγματοποιήθηκε με κλήρωση στα γραφεία του ΓΑΕΦ στο Σεράφειο, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Το ρεύμα θα παρασχεθεί μέσω της ενεργειακής κοινότητας «Υπερίωνας», σε συνεργασία με την Electra Energy.

Στην κλήρωση συμμετείχαν συνολικά 19 ωφελούμενες γυναίκες του προγράμματος GENDER4POWER. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια της δράσης που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν μία ακόμη γυναίκα ωφελούμενη του προγράμματος είχε λάβει αντίστοιχη παροχή.

«Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων και κρίσιμο πεδίο άσκησης κοινωνικής πολιτικής», δήλωσε ο Χάρης Δούκας, προσθέτοντας: «Μέσα από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, αξιοποιούμε ευρωπαϊκά εργαλεία και αναπτύσσουμε στοχευμένες συνεργασίες, ώστε να στηρίζουμε έμπρακτα τα νοικοκυριά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. 

Η σημερινή δράση είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς μπορούμε να μετατρέπουμε τις πολιτικές σε απτά αποτελέσματα για τους πιο ευάλωτους πολίτες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε., Βαγγέλης Μαρινάκης, υπογράμμισε: «Η αξιοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων για την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών αποτελεί μια στρατηγική επιλογή με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε συνεργασίες που δημιουργούν πραγματική αξία για την πόλη».

Το πρόγραμμα GENDER4POWER και η κοινωνική του διάσταση

Η δράση εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο GENDER4POWER, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, με έμφαση στις ανάγκες ευάλωτων γυναικών.

Η παρέμβαση αξιοποιεί το σχήμα των ενεργειακών κοινοτήτων, δίνοντας τη δυνατότητα σε γυναικεία νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το έργο του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας

Το ΓΑΕΦ του Δήμου Αθηναίων, που τον Μάιο συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, λειτουργεί ως μηχανισμός υποστήριξης πολιτών, παρέχοντας εξατομικευμένη συμβουλευτική, διασύνδεση με προγράμματα ενίσχυσης και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η εμπειρία της Αθήνας έχει ήδη αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από συζητήσεις του δικτύου Eurocities για την καταπολέμηση της φτώχειας. Το ΓΑΕΦ παρουσιάστηκε ως παράδειγμα ολοκληρωμένης τοπικής πολιτικής. 

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 250 ιδιαίτερα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη, ενώ εκατοντάδες οικογένειες έχουν λάβει στοχευμένη υποστήριξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κύπρου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕΔΕ: Ενότητα της Αυτοδιοίκησης, απαντά η διοίκηση στον Χ. Δούκα

Η διοίκηση της ΚΕΔΕ καλεί σε ενότητα και αποφυγή εσωστρέφειας ενόψει του ετήσιου συνεδρίου στην Καλαμάτα, τονίζοντας τη σημασία συλλογικής διεκδίκησης λύσεων για τα προβλήματα των δήμων, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες.
Χάρης Δούκας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Δούκας: Επιστολή σε Μ. Χρυσοχοΐδη για κλοπές χαλκού στην πόλη

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει την έξαρση κλοπών χαλκού στην πόλη, ζητώντας ενίσχυση της αστυνόμευσης και κοινές περιπολίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Βουλή των Ελλήνων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία για το προφίλ των αστέγων στην Αθήνα παρουσιάστηκαν στη Βουλή

Στοιχεία του Δήμου Αθηναίων δείχνουν ότι το 71% των αστέγων είναι άνδρες, το 69,9% Έλληνες και το 62% άνω των 50 ετών. Κύριες αιτίες αστεγίας αποτελούν οικονομικά προβλήματα. Το Υπουργείο συνεχίζει ενέργειες για στήριξη και επανένταξη.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία της Γκράβας

Τη Δευτέρα 2/11 ανοίγουν τα σχολεία της Γκράβας, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η θέρμανση θα επανέλθει ως τα τέλη Νοεμβρίου, εφόσον ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων.
Κώστας Μπακογιάννης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μπακογιάννης: «Έλλειψη ασφάλειας και σχεδίου στα σχολεία και τα έργα»

Ο Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται σε φλέγοντα θέματα του Δήμου Αθηναίων, όπως σχολεία, αντιπλημμυρικά και τοπικά έργα, ζητώντας ασφάλεια, προγραμματισμό και απαντήσεις για τους δημότες.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά τα σχολεία της Γκράβας μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι και παρεμβάσεις στις σχολικές εγκαταστάσεις της Γκράβας, χωρίς να έχει διαπιστωθεί διαρροή αερίου, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.