ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Θάλασσα με σύννεφα
Ουρανός με σύννεφα και θάλασσα κάτω από έντονο φως ημέρας.

Κρήτη: Συστάσεις για αφρικανική σκόνη με κορύφωση την Πέμπτη

Η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε συστάσεις για την αφρικανική σκόνη, με το φαινόμενο να κορυφώνεται την Πέμπτη και τις υψηλότερες συγκεντρώσεις να αναμένονται στην ανατολική Κρήτη.

Η Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε σε ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις συστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί κατά τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 2 Απριλίου 2026 σε όλο το νησί.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ειδικότερα, εκτιμάται ότι ο ημερήσιος μέσος όρος συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) ενδέχεται να υπερβεί τα 100 μg/m³ κυρίως στην Ανατολική Κρήτη (Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου), ενώ στη Δυτική Κρήτη το φαινόμενο αναμένεται ηπιότερο, με πιθανή υπέρβαση των 75 μg/m³». Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κατάσταση αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση από την Παρασκευή 3 Απριλίου 2026.

Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες

Για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, συνιστάται ο περιορισμός της έντονης σωματικής δραστηριότητας, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους. 

Άτομα με άσθμα ενδέχεται να χρειαστούν συχνότερη χρήση των ανακουφιστικών εισπνεόμενων φαρμάκων τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα καλούνται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής του φαινομένου.

Οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό

Για τον γενικό πληθυσμό, άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως ερεθισμό των οφθαλμών, βήχα, ρινική συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή ή ερεθισμό του λαιμού, συνιστάται να περιορίζουν τη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους. 

Επίσης, να αποφεύγεται η παρατεταμένη παραμονή σε υπαίθριους χώρους και να διατηρούνται τα παράθυρα κλειστά, όπου είναι εφικτό.

Η Περιφέρεια Κρήτης υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης των οδηγιών των αρμόδιων αρχών και σημειώνει ότι «οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης παρακολουθούν διαρκώς την εξέλιξη του φαινομένου και θα προβούν σε επικαιροποιημένη ενημέρωση εφόσον απαιτηθεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Βίντεο για τη λειψυδρία και τη «χαμένη ευκαιρία» του Ελλάδα 2.0

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εγκαινιάζει σειρά σποτ «Ελλάδα 2.0» με πρώτο θέμα τη λειψυδρία, τονίζοντας την απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού και την ανεκμετάλλευτη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης νερού.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το ξέσπασμα του Έμπολα απειλεί την Αφρική με απώλειες 3,6 δισ. δολαρίων

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως το ξέσπασμα του Έμπολα μπορεί να κοστίσει στην Αφρική έως 3,6 δισ. δολάρια και εκατοντάδες χιλιάδες δουλειές, με 1.307 κρούσματα και 377 νεκρούς στη ΛΔ Κονγκό, ενώ απειλεί και γειτονικές χώρες.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα: Έως 3,6 δισ. δολάρια το κόστος για την Αφρική, λέει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως το ξέσπασμα του Έμπολα ίσως κοστίσει στην Αφρική έως 3,6 δισ. δολάρια και να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ κινδυνεύει να προκαλέσει και σοβαρή αναπτυξιακή κρίση.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκός καύσωνας: 95 εκατ. άτομα σε θερμοκρασίες πάνω από 35°C

Ο καύσωνας υποχωρεί, αλλά πάνω από 95 εκατ. Ευρωπαίοι, κυρίως σε ανατολή και νότο, θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 35°C σήμερα. Για 260 εκατ. πολίτες, οι μέγιστες θα ξεπεράσουν τους 30°C, σύμφωνα με ανάλυση του AFP.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εμπιστοσύνη στα Κέντρα Υγείας – Καλύτερο ΕΣΥ για όλους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Αιγάλεω, τονίζοντας πως η αναβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης βελτιώνει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους πολίτες.