ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κερί σε σκοτάδι

Καβάλα: Πέντε χρόνια μετά, εκταφές χωρίς αποσύνθεση σε τάφους

Στην Καβάλα, ανακαλύφθηκε ότι 150 σοροί θυμάτων Covid-19, οι οποίοι είχαν ταφεί σε πλαστικούς σάκους λόγω των τότε μέτρων, δεν είχαν αποσυντεθεί μετά από πέντε χρόνια, προκαλώντας ανάγκη εκταφής και επαναταφής.

Η Καβάλα βρέθηκε στο επίκεντρο ενός ιδιαίτερου ζητήματος που αφορά τη διαχείριση των σορών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19. Το θέμα ανέδειξε τις τεχνικές και ηθικές προκλήσεις που εξακολουθούν να προκύπτουν από τα πρωτόκολλα εκείνης της περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, συνολικά 150 σοροί ανθρώπων που είχαν νοσήσει από Covid-19 και απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς πλαστικούς σάκους, όπως προέβλεπε η τότε αυστηρή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), και στη συνέχεια τάφηκαν κανονικά. Ωστόσο, κατά την πρώτη εκταφή, οι εργαζόμενοι στα Δημοτικά Κοιμητήρια της πόλης διαπίστωσαν ότι πέντε χρόνια μετά δεν είχε συντελεστεί αποσύνθεση.

Η ανάγκη για εκταφές προέκυψε λόγω έλλειψης διαθέσιμων χώρων στα κοιμητήρια. Η διαδικασία αποκάλυψε ότι οι σοροί παρέμεναν σχεδόν ανέπαφοι, καθώς οι πλαστικοί σάκοι απέτρεψαν την είσοδο οξυγόνου, επιβραδύνοντας πλήρως τη φυσική αποσύνθεση.

«Οι συγκεκριμένες εκταφές είναι μια δύσκολη διαδικασία, πλην όμως αναγκαία», ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

«Η τήρηση της ΚΥΑ ήταν απαραίτητη, αλλά μάλλον κανείς δεν σκέφτηκε τότε πως θα επέλθει η αποσύνθεση αν δεν μπορούσε να μπει οξυγόνο. Παρά τις δυσκολίες, η όλη διαδικασία θα γίνει με απόλυτο σεβασμό προς τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους».

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και νέα πρωτόκολλα

Η αρχική ΚΥΑ προέβλεπε παραμονή των θανόντων από Covid-19 στους τάφους για δέκα χρόνια, για λόγους δημόσιας υγείας. Με την αναθεώρηση του κανονισμού, το χρονικό όριο μειώθηκε στα πέντε χρόνια, επιτρέποντας στον δήμο να ξεκινήσει τη διαδικασία εκταφής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την εκταφή και τον επανενταφιασμό των σορών χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες. 

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με τις σορούς να επανενταφιάζονται σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τη φυσική αποσύνθεση.

Παρά την τεχνική φύση του ζητήματος, η υπόθεση αυτή υπενθυμίζει τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία Covid-19, τόσο σε επίπεδο δημόσιας υγείας όσο και σε ζητήματα διαχείρισης και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Βίντεο για τη λειψυδρία και τη «χαμένη ευκαιρία» του Ελλάδα 2.0

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εγκαινιάζει σειρά σποτ «Ελλάδα 2.0» με πρώτο θέμα τη λειψυδρία, τονίζοντας την απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού και την ανεκμετάλλευτη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης νερού.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το ξέσπασμα του Έμπολα απειλεί την Αφρική με απώλειες 3,6 δισ. δολαρίων

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως το ξέσπασμα του Έμπολα μπορεί να κοστίσει στην Αφρική έως 3,6 δισ. δολάρια και εκατοντάδες χιλιάδες δουλειές, με 1.307 κρούσματα και 377 νεκρούς στη ΛΔ Κονγκό, ενώ απειλεί και γειτονικές χώρες.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα: Έως 3,6 δισ. δολάρια το κόστος για την Αφρική, λέει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως το ξέσπασμα του Έμπολα ίσως κοστίσει στην Αφρική έως 3,6 δισ. δολάρια και να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ κινδυνεύει να προκαλέσει και σοβαρή αναπτυξιακή κρίση.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκός καύσωνας: 95 εκατ. άτομα σε θερμοκρασίες πάνω από 35°C

Ο καύσωνας υποχωρεί, αλλά πάνω από 95 εκατ. Ευρωπαίοι, κυρίως σε ανατολή και νότο, θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 35°C σήμερα. Για 260 εκατ. πολίτες, οι μέγιστες θα ξεπεράσουν τους 30°C, σύμφωνα με ανάλυση του AFP.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εμπιστοσύνη στα Κέντρα Υγείας – Καλύτερο ΕΣΥ για όλους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Αιγάλεω, τονίζοντας πως η αναβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης βελτιώνει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους πολίτες.