ΓΔ: 2475.74 -0.40% Τζίρος: 325.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σφύρα δικαστηρίου

Κιβωτός του Κόσμου: 9,5 χρόνια στον πατέρα Αντώνιο, μετατρέψιμη ποινή

Ποινή 9,5 ετών, μετατρέψιμη σε 60.000 ευρώ, επέβαλε το Εφετείο στον πατέρα Αντώνιο για τιμωρίες σε παιδιά της «Κιβωτού». Ποινές και σε 4 συνεργάτες, έρευνα για ψευδομαρτυρία.

Συνολική ποινή 9,5 ετών, μετατρέψιμη σε χρηματική ύψους 60.000 ευρώ, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών στον πατέρα Αντώνιο για κατηγορίες σχετικές με βάναυσες τιμωρίες παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Το δικαστήριο όρισε ποινές 55,5, 40, 25 και 20 μηνών για τους τέσσερις συγκατηγορούμενους του ιδρυτή της ΜΚΟ, ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους στην υπόθεση.

Για τον Αντώνιο Παπανικολάου η ποινή μετατράπηκε σε χρηματική, με υπολογισμό 10 ευρώ ανά ημέρα φυλάκισης. Για δύο από τους καταδικασθέντες με μικρότερες ποινές, αποφασίστηκε αναστολή εκτέλεσης.

Παράλληλα, οι δικαστές έκριναν ότι τέσσερις μάρτυρες πρέπει να ελεγχθούν για ψευδομαρτυρία. Τα πρακτικά της δίκης θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία θα διεξαγάγει σχετική έρευνα.

«Κατέθεσαν ψέματα στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, σε σχέση με όσα κατέθεσαν στη δίκη σε πρώτο βαθμό. Συνάγεται ότι μπορεί να είναι προϊόν πίεσης. Αλλά αυτό θα ερευνηθεί αυτό από τον εισαγγελέα. 

Να ερευνηθούν και τυχόν ηθικοί αυτουργοί στην ψευδομαρτυρία», ανέφερε η Εισαγγελέας της Έδρας, ζητώντας τη διαβίβαση των πρακτικών για περαιτέρω διερεύνηση.

Σε πρώτο βαθμό, ο πατέρας Αντώνιος είχε καταδικαστεί σε 4 χρόνια και 3 μήνες φυλάκισης, επίσης μετατρέψιμα σε χρηματική ποινή. Μαζί του είχαν καταδικαστεί τέσσερις στενοί συνεργάτες του, με ποινές από 17 έως 40 μήνες φυλάκισης, στις οποίες είχε χορηγηθεί τριετής αναστολή.

Η υπόθεση αυτή, που άνοιξε πριν από περίπου δύο χρόνια, αποτελεί μία από τις τρεις δικογραφίες που εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη. 

Οι άλλες δύο αφορούν κακουργηματικές πράξεις, η μία σχετίζεται με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τον κληρικό και η άλλη με την οικονομική διαχείριση της ΜΚΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι μετριοπαθείς κεντρώοι μπορούν να νικούν τον λαϊκισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι μετριοπαθείς κεντρώες κυβερνήσεις μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές και να νικήσουν τον λαϊκισμό εφαρμόζοντας το πρόγραμμά τους, υπογραμμίζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 41%.
σημαία ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομαδικές παραιτήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εξήντα τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραιτήθηκαν, καταγγέλλοντας εσωστρέφεια και πρακτικές που πλήττουν την ενότητα του κόμματος, καλώντας σε συλλογική υπέρβαση και επαναφορά του προοδευτικού χώρου.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδριάζει την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 15:00 στα γραφεία της Κουμουνδούρου για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συνέλθει το Σάββατο 18 Ιουλίου στο Wyndham Grand Athens.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Θετική η πρώτη αξιολόγηση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης στην Ελλάδα

Θετική ήταν η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν για την εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης στην Ελλάδα, τονίζοντας την ορθή ενσωμάτωση στο δίκαιο, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τις αναβαθμίσεις σε ασφάλεια και προσωπικό.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν θετικά αξιολογεί τα νέα μέτρα για Μετανάστευση και Άσυλο στην Ελλάδα

Θετική η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης στην Ελλάδα. Η χώρα δείχνει πρόοδο και ετοιμότητα στην εφαρμογή νέων κανόνων και έχει ολοκληρώσει το αναγκαίο πλαίσιο και εκπαιδεύσεις.