ΓΔ: 2676.11 2.29% Τζίρος: 272.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:43:41
Ηλικιωμένος σε καρέκλα
Φωτο: Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Credit: Aris Oikonomou / SOOC

Έφυγε από τη ζωή η κορυφαία βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, σπούδασε Ιστορία στην Ελλάδα και τη Γαλλία και αναδείχθηκε σε διακεκριμένη βυζαντινολόγο και καθηγήτρια στη Σορβόννη.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου 1926. Πατέρας της ήταν ο Νικόλαος Γλύκατζης, έμπορος, και μητέρα της η Καλλιρρόη, το γένος Ψαλτίδη. Παντρεύτηκε τον Jacques Ahrweiler (†) και απέκτησαν μία κόρη.

Αποφοίτησε από το Δ΄ Γυμνάσιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Στη συνέχεια μετέβη στη Γαλλία, όπου φοίτησε στην École des Hautes Études και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιστορίας το 1960, ενώ το 1966 έλαβε τον τίτλο Docteures Lettres.

Ξεκίνησε την ερευνητική της πορεία στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας το 1955 και από το 1964 διετέλεσε διευθύντρια ερευνών. Το 1967 εξελέγη καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Ακαδημαϊκή και διοικητική πορεία

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ υπηρέτησε ως διευθύντρια του Τμήματος Ιστορίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της Φιλοσοφικής Σχολής της Σορβόννης (1969-1970). Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Harvard (1973-1974) και ανέλαβε σειρά κορυφαίων διοικητικών θέσεων στη Γαλλία και διεθνώς.

Υπήρξε Αντιπρόεδρος (1970-1973) και στη συνέχεια Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris I (1976-1981), ενώ από το 1981 τιμήθηκε με τον τίτλο της επίτιμης προέδρου. Διετέλεσε Πρύτανης της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων (1982-1989), καθώς και Αντιπρόεδρος (1976-1989) και Πρόεδρος του Ιδρύματος Georges Pompidou (1989-1991).

Πολιτιστική και διεθνής δράση

Η Γλύκατζη-Αρβελέρ υπήρξε Πρόεδρος του Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης (Γαλλία), Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Danielle Mitterrand και εμπειρογνώμων για κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στην UNESCO. Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος και επίτιμη πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, καθώς και επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Βυζαντινών Σπουδών (1975 κ.εξ.).

Υπήρξε επίσης Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών Επιστημών (1980-1990), Πρόεδρος και επίτιμη πρόεδρος της Παγκόσμιας Κίνησης Επιστημονικής Ευθύνης (MURS), Πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου (1999-2012), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1993-2022) και του Διεθνούς Ιδρύματος Ντιμίτρι Σοστακόβιτς.

Διακρίσεις και αναγνωρίσεις

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, καθώς και των Ακαδημιών Επιστημών του Βερολίνου και της Βουλγαρίας.

Αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων, μεταξύ αυτών του Λονδίνου, του Harvard, του Βελιγραδίου, της Νέας Υόρκης, του New Brunswick, της Λίμας, της Χάιφας, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Παρισιού, του Fribourg, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνδρας σε δημόσια ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 2027 η επανεκκίνηση του μετροπόντικα στη Γραμμή 4 του Μετρό

Στο συνέδριο «Green Deal Greece 2026» τονίστηκε η πρόοδος στις επεκτάσεις Μετρό και λύσεις για το κυκλοφοριακό. Ο υφυπουργός Υποδομών εκτίμησε ότι ο μετροπόντικας της Γραμμής 4 δεν θα ξαναλειτουργήσει πριν το 2027, λόγω τεχνικών ελέγχων.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χρ. Δήμα με νέο Αιγύπτιο Πρέσβη για ενίσχυση συνεργασίας

Η ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου σε μεταφορές και υποδομές συζητήθηκε μεταξύ του Χρίστου Δήμα και του νέου πρέσβη της Αιγύπτου. Υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς αυτούς.
Σκηνή θεάτρου στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SIX RINGS: Νέος χώρος Μόδας και Πολιτισμού στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ωνάση

Το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινιάζει το Six Rings τον Δεκέμβριο του 2026 στην Πατησίων: έναν νέο χώρο όπου μόδα, design και τέχνη συνυπάρχουν, φιλοξενώντας εργαστήρια, mentoring και ανταλλαγή ιδεών σε ένα πρωτοποριακό διώροφο σπίτι.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Αρτοποιοί της Αθήνας συμμετέχουν στην κινητοποίηση και προτείνουν απεργία

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της ΟΒΣΑ στις 4/11 στο ΥΠΟΙΚ, καλώντας σε μαζική παρουσία λόγω αυξημένων εξόδων και ανταγωνισμού. Προτείνει επίσης απεργία του κλάδου στις 25/11, ημέρα πανελλαδικής απεργίας.
Χάρης Δούκας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Δούκας: Επιστολή σε Μ. Χρυσοχοΐδη για κλοπές χαλκού στην πόλη

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει την έξαρση κλοπών χαλκού στην πόλη, ζητώντας ενίσχυση της αστυνόμευσης και κοινές περιπολίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.