ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βάρκα με μετανάστες
Μεταναστευτικό ζήτημα: μετανάστες σε φουσκωτή βάρκα διασχίζουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Προτάσεις άμεσων μέτρων για το μεταναστευτικό στο Ρέθυμνο

Σε τηλεδιάσκεψη με δήμους της Κρήτης, συζητήθηκε η αυξημένη μεταναστευτική ροή. Ο ειδικός συνεργάτης της ΠΕΔ Κρήτης Ελευθέριος Ντουρουντούς τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη άμεσων αποφάσεων από την Πολιτεία.

Η διαχείριση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη αποτέλεσε το βασικό θέμα τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, με πρωτοβουλία του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δημάρχου Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη.

Η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειών που ακολούθησαν τη συνάντηση του κ. Μαρινάκη με τον απόστρατο αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριο Ντουρουντού, την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου. Ο κ. Ντουρουντούς, με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ανέλαβε εθελοντικά τον ρόλο του ειδικού συνεργάτη της ΠΕΔ Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Ντουρουντούς παρουσίασε στους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δήμων της Κρήτης αναλυτικά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων από την Πολιτεία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, αποφασίστηκε η κατάρτιση τεκμηριωμένης εισήγησης προς την κυβέρνηση. Στόχος είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος.

Η εισήγηση, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, θα συγκεντρώνει τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα απαραίτητα μέτρα. Θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης και στη συνέχεια θα υποβληθεί άμεσα στην Πολιτεία.

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς δεν διαθέτουν αρμοδιότητες ούτε επαρκείς πόρους για τη διαχείριση του ζητήματος.

Ο κ. Μαρινάκης ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και τον κ. Ντουρουντού, επισημαίνοντας ότι η ενημέρωση ήταν πλήρης και υπεύθυνη. Τόνισε ότι «δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να παραγνωρίσουμε ή να υποβαθμίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης» και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς η Κρήτη αποτελεί πλέον την κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στη χώρα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός του δημάρχου Ρεθύμνης και προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, και ο Ελευθέριος Ντουρουντούς, καθώς και οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Χανίων, Χερσονήσου, Πλατανιά, Γαύδου, Φαιστού, Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Μινώα Πεδιάδας, Ιεράπετρας και Σφακίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο

Αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για την Κρήτη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος στην Κρήτη για κλοπές ζώων και παράνομες ενισχύσεις

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στην Κρήτη που κατηγορείται για ζωοκλοπές, εκβιάσεις και απάτη με ευρωπαϊκές αγροτικές ενισχύσεις. Συνελήφθησαν 8 άτομα για διάφορα αδικήματα, ενώ σε επιχείρηση συμμετείχαν πολλαπλές αστυνομικές δυνάμεις.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχείρηση-σκούπα στην Κρήτη για ζωοκλοπές, εκβιασμούς και απάτες κατά ΕΕ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη στην Κρήτη για την εξάρθρωση σπείρας που κατηγορείται για ζωοκλοπές, εκβιασμούς και οικονομικές απάτες σε βάρος της ΕΕ. Έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, ενώ το παράνομο όφελος ξεπερνά τις 270.000 ευρώ.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική περιοχή της Μεσαράς

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στη Μεσαρά Ηρακλείου, κοντά στο χωριό Αληθινή του Δήμου Φαιστού. Μήνυμα του 112 κάλεσε τους κατοίκους σε ετοιμότητα, ενώ επιχειρούν 54 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 3 ελικόπτερα και υδροφόρες.
Ανώγεια και Ψηλορείτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνές κέντρο καινοτομίας τα Ανώγεια με ερευνητές από 25 πανεπιστήμια

Στην Κρήτη διεξάγεται ένα πρωτοποριακό διεθνές εργαστήριο με φοιτητές και επιστήμονες από 25 κορυφαία πανεπιστήμια, που συνδυάζει καινοτομία, design και κυκλική οικονομία, αξιοποιώντας τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του νησιού.
Άδειο δικαστήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 16/2/2027 δικάζεται ο Γ. Ξυλούρης για το «δικαίωμα σιωπής» στη Βουλή

Στις 16 Φεβρουαρίου 2027 ορίστηκε η δίκη του Γιώργου Ξυλούρη για ψευδή κατάθεση, λόγω άρνησης να καταθέσει στην Εξεταστική της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχει ασκηθεί ήδη δίωξη και για απείθεια με δίκη τον Οκτώβριο.