ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τρακτέρ σε αγρό

Πληρωμές σε αγροτεμάχια έως 20 στρέμματα παρά προβλήματα δηλώσεων

Δίνεται δυνατότητα πληρωμής σε αγρότες για αγροτεμάχια έως 20 στρέμματα, ακόμη και όταν υπάρχουν ελλιπή ή προβληματικά στοιχεία στις δηλώσεις, καλύπτοντας περίπου 5.700 δικαιούχους.

Δυνατότητα πληρωμής για αγροτεμάχια με έκταση έως και 20 στρέμματα, ακόμη και σε περιπτώσεις ελλιπών ή προβληματικών δηλώσεων ΚΑΕΚ, παρέχεται σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΑΑΤ, η νέα ρύθμιση αφορά περίπου 5.700 αγρότες, κυρίως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρέμβαση αυτή απαντά σε ζητήματα πληρότητας και εγκυρότητας μικρών αγροτεμαχίων, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 1% των δηλούμενων αγροτεμαχίων στη χώρα.

Πολλά από αυτά τα αγροτεμάχια κινδύνευαν να εξαιρεθούν από τις ενισχύσεις για τεχνικούς ή διοικητικούς λόγους, γεγονός που δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η δυνατότητα πληρωμής παρέχεται υπό δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, απαιτείται η ύπαρξη έγκυρου και εν ισχύ συμφωνητικού αγρομίσθωσης ή υπεύθυνης δήλωσης από τον μισθωτή.

Δεύτερον, απαραίτητη είναι η επιβεβαίωση της επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων μέσω του ελέγχου monitoring.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κατασκευαστικό έργο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη σύμβαση ΣΔΙΤ για νέα αρδευτικά έργα σε Ιεράπετρα και Σητεία

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων και το φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας, έργα ύψους 87,9 εκατ. ευρώ για άρδευση Λασιθίου, παρουσία Σχοινά και Παπαθανάση. Έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση νερού.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Στήριξη ΕΕ για νέους στην αλιεία και υδατοκαλλιέργεια

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ την ανάγκη προσέλκυσης νέων στην αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, ως στρατηγικό ζήτημα για το μέλλον του κλάδου.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: 80 εκατ. ευρώ για μικρά αρδευτικά έργα και υποδομές

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει 80 εκατ. ευρώ για νέα και εκσυγχρονισμένα μικρά αρδευτικά έργα και υποδομές νερού, με δικαιούχους περιφέρειες και δήμους και μέγιστο προϋπολογισμό έργου στα 2,2 εκατ. ευρώ.
Ελληνική σημαία και ευρώ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκαν 617,4 εκατ. ευρώ σε 1.142.948 αγρότες για ενισχύσεις Ιουνίου 2026

Ξεκίνησε η καταβολή 617 εκατ. ευρώ σε 1,1 εκατ. δικαιούχους αγροτικών ενισχύσεων από την ΑΑΔΕ. Ο υπουργός Μ. Σχοινάς τόνισε τη διαφάνεια, την αξιοπιστία του νέου συστήματος και τη στήριξη των πραγματικών παραγωγών.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η ευελιξία δεν πρέπει να μειώσει την ενότητα της Ευρώπης

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο τη σημασία διατήρησης μιας ισχυρής, πραγματικά κοινής ΚΑΠ μετά το 2028, με επαρκείς πόρους και ευρωπαϊκή στήριξη και προσανατολισμό.