ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Υπουργός σε συνάντηση
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Nephele Nomikou / SOOC

ΥΠΠΟ: Έργο προστασίας για Ηραίο Σάμου, θωράκιση από θαλάσσια διάβρωση

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε έργο προστασίας του Ηραίου Σάμου από τη θαλάσσια διάβρωση, με παρεμβάσεις θωράκισης της ακτής και των υποδομών, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του μνημείου.

Στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου της Σάμου από τη θαλάσσια διάβρωση προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε ομόφωνα θετική γνωμοδότηση για την ακτομηχανική μελέτη που αφορά την αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής, καθώς και για τις σχετικές περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες των οριστικών λιμενικών έργων.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε ότι το Ηραίο της Σάμου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του αρχαίου ελληνικού κόσμου και ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία της ιωνικής αρχιτεκτονικής, ενταγμένο από το 1992 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Παράλληλα, το Ηραίο είναι ένας από τους 25 μείζονες αρχαιολογικούς χώρους για τους οποίους το Υπουργείο Πολιτισμού εφαρμόζει σχέδια αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

Όπως επισημαίνεται, η τοποθεσία του αρχαιολογικού χώρου στο παραλιακό μέτωπο, σε συνδυασμό με τις κλιματικές μεταβολές των τελευταίων ετών, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη διάβρωση της περιοχής και του τοίχου αντιστήριξης στα όρια του χώρου. 

Η κατάσταση αυτή καταγράφηκε και κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι.

Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται έχουν στόχο τη θωράκιση της ακτής και την αντιμετώπιση των διαβρωτικών φαινομένων που έχουν προκαλέσει σημαντικές φθορές στις παράκτιες υποδομές, όπως το κτήριο αναψυκτηρίου και τον αύλειο χώρο του. 

Το έργο θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του χώρου στις σύγχρονες κλιματικές συνθήκες και θα συμβάλλει στην προστασία του πολιτιστικού τοπίου του νοτιοανατολικού μετώπου της Σάμου.

Επιπλέον, λόγω του προσανατολισμού της ακτογραμμής, οι νότιοι άνεμοι προκαλούν έντονο κυματισμό, με αποτέλεσμα να σημειώνονται εκτεταμένες φθορές μπροστά από το κτήριο του αναψυκτηρίου. Οι προβλεπόμενες επεμβάσεις στοχεύουν στην αποκατάσταση του μετώπου και του προαύλιου χώρου του κτηρίου.

Το έργο, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κάστρο Μογλενών παραδόθηκε ξανά σε πολίτες και επισκέπτες Πέλλας

Το βυζαντινό Κάστρο των Μογλενών στην Πέλλα, μετά την ολοκλήρωση έργων αποκατάστασης, παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία. Η ανάδειξή του ενισχύει την πολιτιστική κληρονομιά και αναδεικνύει τη σπουδαιότητά του στη Μακεδονία.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Η Αμφίπολη γίνεται διεθνής αρχαιολογικός προορισμός

Η Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε το μνημείο του τύμβου Καστά σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο. Τα έργα στην Αμφίπολη ενισχύουν τη θέση της ως κορυφαίου αρχαιολογικού χώρου. Οι επενδύσεις στην περιοχή ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ.
Ρωμανός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωμανός: Το νομοσχέδιο απαγορεύει ρητά ιδιωτικοποίηση μνημείων

Ο Νίκος Ρωμανός, Διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως η αντιπολίτευση διαστρεβλώνει τα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο αποκλείει ρητά την ιδιωτικοποίηση των μνημείων.
Άνδρος από ψηλά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχαίο ναυάγιο εντοπίστηκε στη νήσο Άνδρο από το ΥΠΠΟ

Αρχαίο ναυάγιο με φορτίο 600-650 οξυπύθμενων αμφορέων εντοπίστηκε ανοιχτά της Άνδρου, σε βάθος 39-44 μέτρων. Βρέθηκαν αμφορείς Μένδης, Πεπαρήθου και Solokha 2, χρονολογούμενοι στον ύστερο 5ο - αρχές 4ου αι. πΧ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τελετή για την αναβάθμιση της Αρχαίας Αγοράς

Στις 19:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει και θα απευθύνει ομιλία στην τελετή παράδοσης του έργου για τη βελτίωση προσβασιμότητας στην Αρχαία Αγορά, που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού.