ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σφύρα δικαστηρίου

Χανιά: Οι πρώτες Εικονικές Δίκες Ανηλίκων με συμμετοχή μαθητών και δικαστών

Στο Πρωτοδικείο Χανίων πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες «Εικονικές Δίκες Ανηλίκων», όπου μαθητές ανέλαβαν ρόλους δικαστών και συνηγόρων, γνωρίζοντας από κοντά τις αρχές της Δικαιοσύνης.

Οι πρώτες «Εικονικές Δίκες Ανηλίκων» πραγματοποιήθηκαν στο Πρωτοδικείο Χανίων, με συμμετοχή δικαστικών λειτουργών και μαθητών της πόλης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, η συγκεκριμένη δράση αποτελεί πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία που στοχεύει στην προώθηση των αξιών της Δικαιοσύνης, του σεβασμού και της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Πρωτοδικείου Χανίων, του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Χανίων, οι μαθητές συμμετείχαν σε δύο εικονικές δίκες. 

Η πρώτη αφορούσε υπόθεση εκβίασης, συκοφαντικής δυσφήμησης και παραβίασης προσωπικών δεδομένων, ενώ η δεύτερη επικεντρώθηκε σε αδικήματα όπως ληστεία, διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκου, εκβίαση, συκοφαντική δυσφήμηση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Οι μαθητές ανέλαβαν ρόλους όπως δικαστές, εισαγγελείς, συνήγοροι υπεράσπισης και μέλη του ακροατηρίου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, βίωσαν στην πράξη τις αρχές της ισότητας, της δίκαιης δίκης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά προστατεύονται και από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον εισαγγελέα οι 59 για φορολογική απάτη σε αλυσίδα φούρνων

Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι 59 συλληφθέντες για τη μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής της αλυσίδας «Χωριάτικο», με επικεφαλής τον 58χρονο ιδιοκτήτη που είχε διαφύγει στο Ντουμπάι και ετοίμαζε εκ νέου φυγή, καθώς και πρώην συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Η κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο για όλους

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε στο ACTION 24 πως η αρχή ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου πρέπει να εμπεδωθεί, με ισχυρούς θεσμούς και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ώστε η παρανομία και η διαφθορά να τιμωρούνται για όλους ανεξαιρέτως.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαμαρτυρία Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για άρθρο περί διαφθοράς στη Δικαιοσύνη

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καταδικάζει άρθρο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που υπαινίσσεται διαφθορά δικαστικών για εκκρεμή υπόθεση, τονίζοντας ότι η δικαστική ανεξαρτησία προστατεύεται από κάθε παρέμβαση.
Οκινάουα, ναός Ναμινοούε
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Κατηγορείται Αμερικανός στρατιωτικός για φόνο στην Οκινάουα

Κατηγορίες για φόνο και ληστεία απαγγέλθηκαν σε 20χρονο Αμερικανό πεζοναύτη στην Οκινάουα, ο οποίος φέρεται να στραγγάλισε 39χρονη με καλώδιο τηλεφώνου σε ξενοδοχείο στις 3 Οκτωβρίου, προκαλώντας αναστάτωση στο νησί.