ΓΔ: 2270.05 0.16% Τζίρος: 52.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:41
Ρυμουλκό στο λιμάνι
Ρυμουλκό πλοίο κινείται σε ήρεμα νερά ελληνικού λιμανιού, με φόντο βουνά.

Λιμενικό: Έρευνες στην Κύθνο και επιχειρήσεις σε Κρήτη, Λέρο και Πάτρα

Σε εξέλιξη έρευνες για αγνοούμενο σκάφος με έναν αλλοδαπό στην Κύθνο. Βρέθηκαν 28 αλλοδαποί στους Καλούς Λιμένες και συνελήφθη ο διακινητής τους, ενώ στη Λέρο εντοπίστηκαν 33 αλλοδαποί και συνελήφθησαν δύο διακινητές. Έγιναν διακομιδές ασθενών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό 85χρονου αλλοδαπού υπηκόου Βελγίου, ο οποίος αγνοείται στην περιοχή της Κύθνου. 

Ο 85χρονος είχε αποπλεύσει με ιστιοφόρο σημαίας Πολωνίας από τη Μύκονο με προορισμό την Αίγινα στις 9 Νοεμβρίου 2025 και είχε τελευταία επικοινωνία με τους οικείους του στις 11 Νοεμβρίου.

Μετά από ειδοποίηση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ενεργοποιήθηκε τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν έρευνες από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη.

 Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε ακυβέρνητο, χωρίς τον επιβαίνοντα, 6 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμένα Μέριχα Κύθνου και οδηγήθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται.

Στους Καλούς Λιμένες, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντοπίστηκαν 28 αλλοδαποί (24 άνδρες, 2 γυναίκες και 2 ανήλικοι) στην παραλία Λέντα του Δήμου Γορτύνας. Δύο εξ αυτών διακομίσθηκαν για ιατρική περίθαλψη, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν με συνοδεία αστυνομικών αρχών στο λιμάνι του Ηρακλείου. Συνελήφθη ένας 32χρονος υπήκοος Νότιου Σουδάν, που αναγνωρίστηκε ως διακινητής τους. 

Σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων, είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για τη μεταφορά τους. Το μέσο μεταφοράς καταστράφηκε.

Στη Λέρο, το απόγευμα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ταχύπλοο με αλλοδαπούς, το οποίο κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και επικίνδυνους ελιγμούς προς την παραλία Νταμαρίου. 

Μετά από καταδίωξη και χερσαίες έρευνες, εντοπίστηκαν 33 αλλοδαποί (17 άνδρες, 11 γυναίκες και 5 ανήλικοι). Μία 38χρονη μεταφέρθηκε προληπτικά για ιατρική φροντίδα. Συνελήφθησαν ένας 19χρονος υπήκοος Παλαιστίνης και μία 35χρονη υπήκοος Μαρόκο, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως διακινητές.

Στο λιμάνι της Πάτρας, τραυματίστηκε ελαφρώς μία 66χρονη κατά την επιβίβασή της σε επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο. Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το πλήρωμα και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Σάμης για περαιτέρω φροντίδα. Προανάκριση διενεργείται από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Σάμης.

Παράλληλα, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιήθηκαν διακομιδές ασθενών που έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν ένας 80χρονος από την Ιθάκη στη Σάμη Κεφαλληνίας, ένας 66χρονος από την Τήνο στη Σύρο και ένας 83χρονος από το Καστό Λευκάδας στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Στο 97% η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Β. Κικίλιας, ανακοίνωσε μείωση 10% στα θανατηφόρα ατυχήματα στη θάλασσα το 2025 και κάλυψη ναυαγοσωστών 97% στις ελληνικές παραλίες, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της πρόληψης για να σωθούν περισσότερες ζωές.
Γιοτ σε γαλάζια θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα εποχή για το yachting με το «e-Ναυλοσύμφωνο» βλέπουν οι εκπρόσωποι

Το νέο ψηφιακό «e-Ναυλοσύμφωνο» παρουσιάστηκε στο Λαύριο, με θετικά σχόλια από εκπροσώπους ναυτιλίας και θαλάσσιου τουρισμού για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κλάδου.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η ναυτιλία χρειάζεται άμεσα ψηφιακό μετασχηματισμό

Από το Λαύριο, ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το νέο e-Ναυλοσύμφωνο, ένα ψηφιακό σύστημα που μειώνει τη γραφειοκρατία στον θαλάσσιο τουρισμό και θα λειτουργεί πλήρως ως τις 30 Ιουνίου, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ρεαλιστικές λύσεις για ναυτιλία και ενέργεια χωρίς βάρος στους πολίτες

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΕ στη Λευκωσία, αναδεικνύοντας τις ελληνικές θέσεις για τη ναυτιλία, τη στήριξη των ναυτικών, τη ναυτική εκπαίδευση και την ανάγκη ρεαλισμού στις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η πρόταση για 4ήμερη εργασία απειλεί επιχειρήσεις και εργασία

Ο Παύλος Μαρινάκης παρέπεμψε σε ανακοινώσεις ΥΠΕΞ και Ναυτιλίας για τα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια και τόνισε πως δεν μπορούσε να γίνει περαιτέρω ενέργεια από τις ελληνικές αρχές. Για το σύστημα εισόδου-εξόδου είπε ότι προκύπτουν προκλήσεις.