ΓΔ: 2061.1 0.23% Τζίρος: 149.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:00:04
Διάδρομος σούπερ μάρκετ
Φωτο: Σούπερ Μαρκετ. Credit: Shutterstock

ΕΦΕΤ: Ανάκληση αποξηραμένων φραουλών λόγω μη αναγραφής αλλεργιογόνου

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα αποξηραμένων φραουλών από τη Σερβία, λόγω παρουσίας θειωδών χωρίς αναγραφή. Οι καταναλωτές με αλλεργία προτρέπονται να μην το καταναλώσουν.

Σε δειγματοληπτικό έλεγχο τροφίμου με την εμπορική ονομασία «Φράουλα αποξηραμένη με χυμό μήλου φυσικής όσμωσης» προχώρησε το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ για το 2025, με στόχο τον έλεγχο προσθέτων και αρωματικών ουσιών σε τρόφιμα.

Το προϊόν, το οποίο προέρχεται από τη Σερβία, διατίθεται σε πλαστική κλειστή συσκευασία 1 κιλού, φέρει αριθμό παρτίδας SJAG0425 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από τις 23/04/2026. Διακινείται από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΚΟΥΚΟΥΤΖΕΛΗ ΟΕ» με έδρα στον 1ο χλμ Λαγκαδά-Κολχικού.

Σύμφωνα με εργαστηριακή ανάλυση του Τμήματος Χ.Υ. Καβάλας της Χημικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του Γενικού Χημείου του Κράτους (Α.Α.Δ.Ε.), το προϊόν χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές. Διαπιστώθηκε η παρουσία του συντηρητικού διοξειδίου του θείου σε συγκέντρωση άνω των 10 mg/kg, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία η ουσία «θειώδη», όπως απαιτείται για τα αλλεργιογόνα συστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις, όταν βρίσκονται σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg, θεωρούνται αλλεργιογόνα και ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα σε καταναλωτές με ευαισθησία σε αυτά.

Οι αρμόδιες αρχές ζήτησαν την άμεση ανάκληση και απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν και παρουσιάζουν αλλεργία στα θειώδη να μην το καταναλώσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόστος και ασφάλεια τροφίμων επηρεάζουν περισσότερο τις επιλογές των Ελλήνων

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου 2025 δείχνει ότι το 67% των Ελλήνων επιλέγει τρόφιμα με βάση το κόστος και το 61% την ασφάλεια, ενώ το 98% δηλώνει αυξημένο ενδιαφέρον για ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα και την προστασία της διατροφής.