ΓΔ: 1430.9 -2.95% Τζίρος: 118.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Bloomberg: Η ταπεινή Ελλάδα νίκησε τον κορονoϊό

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στη Γερμανία, ένα άλλο κράτος που θεωρείται ότι χειρίστηκε την αντιμετώπιση του ιού με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα» σημειώνει το άρθρο.

Περιφρονημένη από τους Ευρωπαίους εταίρους ως προβληματικό παιδί κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της, η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για τον κόσμο με ταχεία ανταπόκριση στην επιδημία του κορονoϊoύ, γράφει το Bloomberg. 

«Η χώρα των περίπου 11 εκατομμυρίων ανθρώπων ανέφερε 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους από την Πέμπτη, πολύ μικρότερα νούμερ σε σχέση με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, οι οποίες έχουν σχεδόν 58.000 θανάτους μαζί. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στη Γερμανία, ένα άλλο κράτος που θεωρείται ότι χειρίστηκε την αντιμετώπιση του ιού με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα» σημειώνει το άρθρο.

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους αξιωματούχους σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας τον Ιανουάριο τονίζει το άρθρο και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός επαίνεσε την ευρεία συμμόρφωση με τα μέτρα περιορισμού σε διάγγελμά του προς τους πολίτες αυτή την εβδομάδα, αναφέροντας ότι η «παραμικρή διακοπή μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρή οπισθοδρόμηση».

Τα πρώτα μέτρα για την προστασία του συστήματος υγείας της Ελλάδος περιελάμβαναν τη σύσταση επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων, ελέγχους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού και στενές επαφές με Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους φορείς υγείας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε γραπτή δήλωσή του στο Bloomberg.

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά μάλλον με κανόνες, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε να εξαπλωθεί ένα δεύτερο κύμα», δήλωσε ο Κικίλιας.

Ο Μητσοτάκης, του οποίου η δημοτικότητα έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, διέταξε το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων στις 10 Μαρτίου, μόλις 13 ημέρες μετά την αναφορά του πτώτου κρούσματος.

Όταν η Ελλάδα ανέφερε τον πρώτο θάνατό της στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έκλεισε επιχειρήσεις όπως κινηματογράφους, γυμναστήρια, κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια εντός τεσσάρων ημερών. Το lockdown, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των μη απαραίτητων κινήσεων, ακολούθησε μια εβδομάδα αργότερα. Αποφεύγοντας το ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν στις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο, η Ελλάδα έχει επίσης λιγότερα θύματα ιών από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοιους πληθυσμούς.

Η Ελλάδα έχει σχετικά λίγα κρούσματα και θανάτους

Ο Μητσοτάκης ζήτησε να είναι έτοιμο ένα σχέδιο για την πανδημία μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, το οποίο ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, δήλωσε τηλεφωνικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό έφερε την εξάπλωση του ιού υπό έλεγχο από νωρίς, είπε.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ελλήνων συντονίζονται στις καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις του Χαρδαλιά,και του Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή λοιμωδών νοσημάτων.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο κ. Χαρδαλιάς ζητάει κάθε φορά τους πολίτες να τηρούν τους περιορισμούς και να μην θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουν κάνει, επαναλαμβάνοντας τη φράση που έχει έρθει για να καθορίσει την κρίση στην Ελλάδα: «Μενουμέ σούτι» ή «Μένουμε στο σπίτι».

Η επόμενη πρόκληση θα είναι να διατηρηθεί αυτή η στάση κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα που ξεκινούν την Παρασκευή. Προς το παρόν, το lockdown ισχύει μέχρι τις 27 Απριλίου.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για επιστροφή του έθνους στην ομαλότητα, μια αλλαγή που «θα είναι σταδιακή και μακρά και δεν θα είναι αυτόματη», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου, σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό».

Φαινόμενο χιονοστιβάδας

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι επέμειναν στις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα από το πρώτο κρούσμα.

«Έχουμε επίσης ένα πολύ ισχυρό σύστημα εντοπισμού και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση όλων όσων βρίσκονται σε καραντίνα», ανέφερε. «Σε μία χρονική στιγμή, περίπου 29.000 άνθρωποι παρακολουθούνταν. Αυτό που βοήθησε ήταν να αντιμετωπιστεί κάθε υπόθεση κορονοϊού ως ένας μικρός κύκλος της επιδημίας και έγινε προσπάθεια κάθε κύκλος να απομονωθεί ώστε να μη συνδεθεί με άλλους», είπε ο Χαρδαλιάς.

Η εναλλακτική λύση, είπε, θα ήταν «ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας που οδηγεί σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.