ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Λίνα Μενδώνη ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Η νήσος Πολύαιγος κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος από το υπουργείο Πολιτισμού

Η Πολύαιγος κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, εξασφαλίζοντας την προστασία της από δόμηση και υποβάθμιση, με στόχο τη διατήρηση της μοναδικής της φυσιογνωμίας.

Η κήρυξη ολόκληρης της νήσου Πολυαίγου ως αρχαιολογικού χώρου από το Υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποτελεί καθοριστική εξέλιξη για τη διαφύλαξη της μοναδικής φυσιογνωμίας του κυκλαδικού αρχιπελάγους. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στήριξε την εισήγησή της σε δεδομένα του αρχαιολογικού προγράμματος Έρευνα Κυκλαδικών Νησίδων (EKYNΗ-Small Cycladic Islands Project), που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το The Norwegian Institute At Athens και το Carleton College. 

Το πρόγραμμα κάλυψε συνολικά 90 ακατοίκητες και δυσπρόσιτες νησίδες των Κυκλάδων και ανέδειξε, ειδικά στην Πολύαιγο, εκτεταμένη ανθρώπινη παρουσία που εκτείνεται διαχρονικά από τη Νεολιθική Περίοδο μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Η χρονολόγηση, κυρίως βάσει της κεραμικής, καταγράφει σημαντικά κατάλοιπα από την προϊστορική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και σύγχρονη εποχή.

Σε σχετική ανάρτηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο Facebook, με αφορμή τη συζήτηση της Τρίτης στο ΚΑΣ για την «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης: α) της νήσου Πολυαίγου Ε. Κυκλάδων ως αρχαιολογικού χώρου, β) της θαλάσσιας περιοχής του όρμου Συκιάς στη νοτιοανατολική ακτή της νήσου Πολυαίγου ως ενάλιου αρχαιολογικού χώρου», επισημαίνεται η θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που ανοίγει το δρόμο για την προστασία της νησιωτικής κληρονομιάς.

Το θέμα της δόμησης στην Πολύαιγο ήρθε στο προσκήνιο ύστερα από δημόσια καταγγελία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) - Τοπικής Ομάδας Μήλου. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο Facebook, η οργάνωση τόνισε πως «ξεκινούν διαδικασίες που προοιωνίζονται δόμηση στην Πολύαιγο, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της Ελλάδας». 

Η ίδια ανακοίνωση επισήμανε πως η Πολύαιγος είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae), λειτουργεί ως καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια Monachus-Monachus και έχει αναγνωριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 

Μέχρι σήμερα, το νησί διατηρούσε σχεδόν ανέπαφη τη φυσική του κατάσταση, αποτελώντας έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παρθένους βιότοπους της Μεσογείου. Η ΕΛΛΕΤ Μήλου παρέθεσε έγγραφα που τεκμηριώνουν δρομολογημένα σχέδια οικοδόμησης και ανέδειξε την ανάγκη άμεσης δράσης.

Η Τοπική Επιτροπή της ΕΛΛΕΤ, με νεότερη ανακοίνωση, επιβεβαίωσε πως «οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η Αρχαιολογία θα συνεδριάσει άμεσα για να κηρύξει ολόκληρη την Πολύαιγο αρχαιολογικό χώρο». 

Μια τέτοια απόφαση αναμένεται να σημάνει την πλήρη ακύρωση των σχεδίων για δόμηση αλλά και να λειτουργήσει ως ισχυρό ανάχωμα στην υποβάθμιση του τελευταίου μεγάλου ακατοίκητου νησιού της χώρας. 

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη γρήγορη κινητοποίηση της κοινωνίας, των δημοσιογράφων και των αρμόδιων αρχών, ενώ δηλώνει πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις έως ότου διασφαλιστεί η απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προστασία της Πολυαίγου. Καταλήγοντας, καλεί την κοινωνία σε ενότητα για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής ταυτότητας τόσο της Πολυαίγου, όσο και της Μήλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κατασκευή κτιρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εξέλιξη η προετοιμασία για το Διαχρονικό Μουσείο Ξάνθης από το ΥΠΠΟ

Το Διαχρονικό Μουσείο Ξάνθης θα στεγαστεί στην ιστορική Καπναποθήκη «Μπασιούδη», μετά τη θετική γνωμοδότηση για τις απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης, αναδεικνύοντας τη βιομηχανική κληρονομιά και την πολυεπίπεδη ιστορία της πόλης.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Οι πολιτισμοί Ελλάδας-Κίνας θεμέλιο διαλόγου και σεβασμού

Συνάντηση στο Πεκίνο είχαν η Λίνα Μενδώνη και ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι, ενισχύοντας τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στην πολιτιστική κληρονομιά και την τεχνολογία, με στόχο νέες προοπτικές σε καινοτομία και πολιτιστικές ανταλλαγές.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωματεία Πολιτισμού εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για αύριο, 21/10

Αύριο Τετάρτη, τα σωματεία του πολιτισμού προχωρούν σε 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στις 10:30 έξω από το ΥΠΠΟ. Διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και προστασία των αρμοδιοτήτων του ΟΔΑΠ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τους πολιτιστικούς τους δεσμούς σε συνάντηση Μενδώνη και Κασσιανίδη

Η Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο Γάλλος πρέσβης Ν. Κασσιανίδης συζήτησαν για ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, εστιάζοντας σε κοινές δράσεις, προστασία κληρονομιάς και εφαρμογή σχετικών μνημονίων.
Tatoi_Former Royal Estate_Growthfund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μουσεία και κήποι, το διπλό «στοίχημα» για το πρώην βασιλικό Κτήμα στο Τατόι

Διαγωνισμός προϋπολογισμού 10 εκατ. για τη διαχείριση μουσείων και κήπων του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐο, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται για εγκαίνια και ακολουθεί ο διαγωνισμός του Υπερταμείου.