ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Στο ΚΑΣ οι αναπλάσεις Διοικητηρίου και Δημοκρατίας

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναμένει την απόφαση του ΚΑΣ για τις αναπλάσεις των πλατειών Διοικητηρίου και Δημοκρατίας, έργα με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) τελεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την ελπίδα ότι σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως για την υλοποίηση δύο εμβληματικών αναπλάσεων: της πλατείας Διοικητηρίου και της πλατείας Δημοκρατίας.

Οι προμελέτες για τις δύο παρεμβάσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο να συζητηθούν στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΑΣ στα τέλη Αυγούστου.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρόδρομος Νικηφορίδης, «για πρώτη φορά, έπειτα από μια μακρά προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012 επί διοίκησης Μπουτάρη, η πλατεία Διοικητηρίου εισάγεται προς έγκριση στο ΚΑΣ – γεγονός που συνιστά σημαντική επιτυχία για τη σημερινή δημοτική αρχή».

Η διοίκηση του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη προσβλέπει σε θετική γνωμοδότηση εντός του μήνα, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η ολοκλήρωση των οριστικών μελετών και η κατασκευή των έργων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Η πλατεία Διοικητηρίου, σημείο αναφοράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης απέναντι από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αποτελεί τα τελευταία 35 χρόνια ένα άλυτο ζήτημα για την πόλη. Στο παρελθόν λειτούργησε ως στέκι για νέους και αθλητές, καθώς και σημείο αναφοράς για γνωστές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης. 

Η υλοποίηση υπόγειου πάρκινγκ, η οποία είχε προταθεί, ανέκοψε την πρόοδο του έργου, καθώς κατά τη διάρκεια των εκσκαφών αποκαλύφθηκαν σημαντικές αρχαιότητες και έτσι, το σημείο παρέμεινε για δεκαετίες αναξιοποίητο.

Η πρόσφατη κινητοποίηση για την επανεκκίνηση των διαδικασιών ήρθε κατόπιν συναντήσεων του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση της ανάπλασης έχει ήδη διασφαλιστεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πέρα από το ΚΑΣ, για την προώθηση του έργου απαιτείται επίσης η θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, λόγω της γειτνίασης με σημαντικά μνημεία.

Άλλη μια εμβληματική παρέμβαση αφορά την πλατεία Δημοκρατίας, στην περιοχή του Βαρδαρίου, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Η ανάπλαση έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την πολεοδομική ανύψωση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, ενός σημείου που μέχρι σήμερα δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργεί ως πολυσύχναστος δημόσιος χώρος, αποθαρρύνοντας τους πολίτες από το να το επισκέπτονται.

Με παρεμβάσεις τόσο στην πλατεία όσο και στο οδικό δίκτυο που την περιβάλλει, φιλοδοξία του έργου είναι να αναμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή, δίνοντάς της ζωή και μετατρέποντάς τη σε πραγματικό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Οι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα λογοδοτήσουν

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε συλλυπητήρια στην Αφροδίτη Νέστορα και ευχές ανάρρωσης στους τραυματίες, διαβεβαιώνοντας ότι οι δράστες των επιθέσεων θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. «Η βία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία».
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Η βία δεν είναι διαμαρτυρία, οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη

Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Ναυτιλίας, σχολίασε στον ΣΚΑΪ τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας την ανάγκη ανάληψης ευθύνης. Αναφέρθηκε επίσης σταθερότητα τιμών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και μέτρα στήριξης προς τους πολίτες.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεά οργάνων από 53χρονη στη Θεσσαλονίκη προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς

Μία 53χρονη γυναίκα, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Παπαγεωργίου, χάρισε ζωή σε ασθενείς μέσω δωρεάς οργάνων μετά τον εγκεφαλικό της θάνατο, με τη συναίνεση της οικογένειάς της και τον συντονισμό του ΕΟΜ.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η αστυνομία θα βρει τους δράστες της δολοφονίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος καταδίκασε τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας συμπαράσταση στα στελέχη της ΝΔ και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για τρομοκρατία στην Ελλάδα.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάριος Θεμιστοκλέους: Η επίθεση στη Θεσσαλονίκη ήταν ξεκάθαρη δολοφονία

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Αφροδίτης Νέστορα, τόνισε την ανάγκη απόλυτης καταδίκης της βίας και ενημέρωσε για την κατάσταση των τραυματιών, εκ των οποίων τρεις παίρνουν εξιτήριο.