ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
Ο εμβληματικός Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη με φόντο τη Νέα Παραλία και την πόλη.

Θεσσαλονίκη: Γιορτή Δημοκρατίας με τιμές στους αγωνιστές και Θεοδωράκη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά τη Μεταπολίτευση με εκδήλωση στη Νέα Παραλία: απονομές σε αγωνιστές της Χούντας και συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει δυναμικά να προβάλει τη δημοκρατική παράδοση της χώρας, θεσμοθετώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Γιορτή Δημοκρατίας, έναν πολιτιστικό θεσμό αφιερωμένο στη μνήμη, την τιμή και τις αξίες της ελευθερίας.

Με αφορμή την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και τα 51 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, η εκδήλωση του 2025 αποκτά φέτος ξεχωριστή διάσταση, τιμώντας ταυτόχρονα τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη που ταύτισε το έργο του με τους διαχρονικούς αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η φετινή εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Ιουλίου, στις 21:00, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, δίπλα στον εμβληματικό Λευκό Πύργο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, προσδίδοντας και συμβολικό χαρακτήρα στην προσβασιμότητα της πολιτιστικής δράσης.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, θα πραγματοποιηθούν απονομές τιμητικών διακρίσεων σε προσωπικότητες που ταυτίστηκαν με τον αγώνα κατά της δικτατορίας και τη διατήρηση των δημοκρατικών αξιών.

 Μεταξύ αυτών, αγωνιστές και αγωνίστριες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πολίτες που υπέστησαν διώξεις, βασανισμούς, εξορίες και φυλακίσεις κατά τη διάρκεια της Χούντας, όπως:

  • Αναστασιάδης Ανέστης
  • Γρίμπας Αλέκος
  • Καλφακάκου Γλυκερία (Ρία)
  • Καρρά Άσπα
  • Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
  • Νέστωρ Στέλιος
  • Σακέτας Σπύρος
  • Σαχίνης Αγάπιος
  • Υψηλάντης Κυριάκος

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Τη σκηνή θα πλαισιώσουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Δημήτρης Μπάσης και η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. 

Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει εμβληματικά τραγούδια που αναδεικνύουν τη σύνδεση του συνθέτη με τον αγώνα για δημοκρατικές ελευθερίες.

Επίσης, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της πόλης στη μνήμη, τη συλλογική ιστορική συνείδηση και την καλλιτεχνική έκφραση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσ/νίκη: Συναντήσεις Τσίπρα με δήμαρχο Αγγελούδη και μητροπολίτη Φιλόθεο

Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Συζήτησαν για μεγάλα ζητήματα της πόλης και τα εμβληματικά έργα. Αντάλλαξαν δώρα: τρίλιζα και το βιβλίο "Ιθάκη" με αφιέρωση.
Καπιτώλιο ΗΠΑ Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστά στις 19 Ιανουαρίου η Πρεσβεία και το Προξενείο των ΗΠΑ

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026 η Πρεσβεία και το Προξενικό Τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και όλα τα αμερικανικά δημόσια γραφεία, λόγω αργίας.
Ανδρέας Σιάμισιης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε μετά από 13 χρόνια ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

Σε λειτουργία τέθηκε ο αγωγός Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, μεταφέροντας πετρέλαιο κίνησης και ενισχύοντας τις εξαγωγές προς Β. Μακεδονία, Κόσοβο, Σερβία, Βουλγαρία, περιορίζοντας κυκλοφοριακό και περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Θεσσαλονίκη.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αλλοδαπός που καταζητείτο από την INTERPOL για φόνο

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός χωρίς άδεια παραμονής, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων από την Interpol για σοβαρά αδικήματα όπως ανθρωποκτονία και οπλοκατοχή.