ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στέφανος Τζακίος ομιλία
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ταχιάος: Το Flyover μεταμορφώνει την Θεσσαλονίκη με ρυθμούς ρεκόρ

Η Υπερυψωμένη Λεωφόρος, εκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να βελτιώσει τις μετακινήσεις και να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη.

Mια από τις μεγαλύτερες υποδομές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί η Υπερυψωμένη Λεωφόρος, γνωστή και ως Flyover, με στόχο την αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού.

Η υλοποίηση του έργου προχωρά με ταχείς ρυθμούς και εκτιμάται ότι θα προσφέρει σημαντική βελτίωση στις συνθήκες κυκλοφορίας, καθώς και στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη.

Το έργο εντάσσεται σε ένα ευρύ πλάνο αναβάθμισης, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία ενός νέου, υπερσύγχρονου ανισόπεδου άξονα μήκους 12 χιλιομέτρων.

Από αυτά, τα 8 χιλιόμετρα —μεταξύ των οποίων και 4 χιλιόμετρα συνεχούς γέφυρας— θα είναι υπερυψωμένα, γεγονός που διαφοροποιεί τον συγκεκριμένο άξονα από άλλα οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα. Η ολοκλήρωση του Flyover προγραμματίζεται για τις 16 Μαΐου 2027.

Πορεία Υλοποίησης και Τεχνικές Καινοτομίες

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, η πρόοδος του έργου γίνεται ορατή, με εργοτάξια να λειτουργούν νυχθημερόν.

Εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί η χρήση του ειδικού κόκκινου αυτοκινούμενου καλουπιού, σχεδιασμένου αποκλειστικά για τις ανάγκες της συγκεκριμένης κατασκευής, το οποίο έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή πολιτών και επισκεπτών. Η άφιξη και δεύτερου αντίστοιχου καλουπιού αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω την πρόοδο του έργου, που έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 25%.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ταχιάος τονίζει σταθερά τη σημασία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση σύνθετων δημόσιων έργων, όπως το Flyover. Επισημαίνει ότι η επιτυχής συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εγγυάται την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ παράλληλα αποδεικνύει πως η ελληνική δημόσια διοίκηση έχει τη δυνατότητα να εκτελεί απαιτητικά έργα με υπευθυνότητα και συνέπεια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το Flyover είναι απόδειξη ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να υλοποιεί σύνθετα έργα υποδομής με ταχύτητα και υπευθυνότητα».

Σημαντικά Ορόσημα και Διοικητική Εποπτεία

Σημαντική εξέλιξη για το έργο αποτελεί η κατεδάφιση της γέφυρας Περραιβού, που ολοκληρώθηκε ταχύτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. «Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες, στοιχείο που αναδεικνύει την οργάνωση και τον σεβασμό στα χρονοδιαγράμματα», σημειώνει ο υφυπουργός.

Την πρόοδο του έργου παρακολούθησαν πρόσφατα από κοντά ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πραγματοποιώντας διαδοχικές επισκέψεις στο εργοτάξιο και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή του εξέλιξη.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε, με αφορμή τις επισκέψεις, την αλλαγή κλίματος στην πόλη και τη θετική ψυχολογία των πολιτών: «Η Θεσσαλονίκη, με τα έργα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, ξεπερνάει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και αλλάζει ψυχολογία.

Οι πολίτες είναι πλέον αισιόδοξοι και αντιπαρέρχονται μικρές καθημερινές ταλαιπωρίες, επειδή βλέπουν την ουσιαστική πρόοδο. Εμείς, ως πολιτική ηγεσία, φροντίζουμε να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης και να προλαμβάνουμε τυχόν προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών».

Έργο-Τομή για τη Νέα Εποχή στις Μεταφορές της Θεσσαλονίκης

Το Flyover δεν συνιστά μόνο μια νέα γέφυρα ή έναν δρόμο, αλλά ένα έργο τομή που μεταμορφώνει τη Θεσσαλονίκη με ρυθμούς-ρεκόρ, φέροντας την πόλη στη νέα εποχή των σύγχρονων και βιώσιμων μεταφορών.

Υπό τη συνεχή εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας —και με προσωπική δέσμευση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα, του υφυπουργού και του γενικού γραμματέα Υποδομών Δημήτρη Αναγνόπουλου— η Θεσσαλονίκη βλέπει το μέλλον της να σχηματίζεται με διαφάνεια και προοπτική μπροστά στα μάτια των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμαξοστοιχία Hellenic Train
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακινητοποιήθηκε το τρένο 1735 κοντά στη Βέροια λόγω πτώσης δέντρου

Η αμαξοστοιχία 1735 (Θεσσαλονίκη-Έδεσσα) ακινητοποιήθηκε στη Βέροια λόγω πτώσης δέντρου. Οι επιβάτες προωθούνται με λεωφορείο. Το δρομολόγιο 1736 (Έδεσσα-Θεσσαλονίκη) θα έχει λεωφορειακή εξυπηρέτηση έως τη Βέροια, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις.
Πυροσβεστικό όχημα επιχειρεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά σε φορτηγό στην Εγνατία Οδό προκαλεί καθυστερήσεις στη Θεσσαλονίκη

Φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες στις 7:30 το πρωί στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του Σοχού προς Θεσσαλονίκη. Επιχείρησαν τρία πυροσβεστικά οχήματα. Υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές και κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Λογότυπο Hellenic Train
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Hellenic Train: Αλλαγές δρομολογίων Θεσσαλονίκη–Σέρρες

Στις 15, 17 και 19 Απριλίου αναστέλλονται τα απογευματινά δρομολόγια τρένων 1634 και 1635 στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σέρρες λόγω εμπορευματικών συρμών. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται με λεωφορεία, με ορισμένες εξαιρέσεις στάσεων.
Τρένο Hellenic Train σταθμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμαξοστοιχία IC57: 64 λεπτά καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος

Η αμαξοστοιχία IC57 Θεσσαλονίκη-Αθήνα αναχώρησε με καθυστέρηση 64 λεπτών λόγω τεχνικού προβλήματος, το οποίο οδήγησε σε επιστροφή και αλλαγή μηχανής στον Σταθμό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη Hellenic Train.
Τρένο στον σταθμό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανονικά η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Σίνδος - Θεσσαλονίκη

Η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Σίνδος - Θεσσαλονίκη αποκαταστάθηκε στις 12:30, μετά από διακοπή λόγω πτώσης δέντρου που έκοψε το ρεύμα. Καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού, σταδιακή ομαλοποίηση.