ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:39:04
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
Σφυρί δικαστηρίου μπροστά από το άγαλμα της δικαιοσύνης, έννοια νόμου και πλειστηριασμών.

Βαριές ποινές σε 27 στελέχη της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας

Επιβλήθηκαν συνολικά 125 χρόνια φυλάκισης σε 27 κατηγορούμενους της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας. Πώς έγιναν «καπνός» 43 εκατ. ευρώ.

Βαριές ποινές σε 27 από τους συνολικά 87 κατηγορούμενους της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας που διώκονταν για κακοδιαχείριση και άλλα αδικήματα απιστίας επέβαλε χθες η Δικαιοσύνη. Οι ποινές που επιβλήθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 125 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Μεριδιούχων Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας οι 15.000 μεριδιούχοι, που είδαν να μηδενίζεται το κεφάλαιο τους με το κλείσιμο της Τράπεζας το 2012 μετά από απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, υπέστησαν συνολική ζημιά 43 περίπου εκατ. ευρώ,

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Μεριδιούχων

Οι μεριδιούχοι της συνεταιρστικής τράπεζας, μετά από αγώνα 13 ετών και μια δίκη που διήρκεσε πάνω από 2 χρόνια, αισθάνονται δικαιωμένοι αφού το δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές σε 27 από τους συνολικά 87 κατηγορούμενους που διώκονταν για κακοδιαχείριση και άλλα αδικήματα απιστίας κλπ. 

Η δικαίωση έχει καταρχήν ηθικό χαρακτήρα γιατί αποδίδεται δικαιοσύνη και τιμωρούνται παραδειγματικά κορυφαία μέλη της διοίκησης της Τράπεζας, καθώς και πολλά από τα στελέχη της σε υψηλές βαθμίδες, αλλά και δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια με παράτυπες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν  ανέρχονται συνολικά σε 125 χρόνια φυλάκισης.

Σε αυτή την πολύκροτη δίκη , που συντάραξε την πόλη της Πάτρας και τη Δυτική Ελλάδα για σειρά ετών δεν δικάζονταν άσημοι και άγνωστοι εγκληματίες, αλλά μερικά από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της κοινωνίας της πόλης, μερικοί από τους οποίους κατείχαν υψηλά αξιώματα σε θεσμικά όργανα της Πολιτείας (δήμος, Επιμελητήριο, σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς κοκ).

Πέρα όμως από το ηθικό μέρος, υπάρχει και το σκέλος των τεράστιων οικονομικών ζημιών που δημιούργησε η κακοδιαχείριση των υπαιτίων, οι οποίες εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Οι 15.000 μεριδιούχοι, που είδαν να μηδενίζεται το κεφάλαιο τους με το κλείσιμο της Τράπεζας το 2012 μετά από απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, υπέστησαν συνολική ζημιά 43 περίπου εκατ. ευρώ, ενώ η πόλη στερήθηκε οριστικά τις υπηρεσίες του χρήσιμου αυτού χρηματοπιστωτικού οργανισμού που αποτελούσε το όραμα των πολιτών για μια ανετότερη πρόσβαση της τοπικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό. 

Ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη απώλεια για ένα τοπικό όνειρο που έσβησε στα χέρια κακοδιαχειριστών που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Σημαντική θα είναι και η ζημιά από το κλείσιμο της Αχαϊκής για το ελληνικό Δημόσιο, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που αποζημίωσε τους καταθέτες της Τράπεζας, εκτιμάται ότι θα χάσει τελικά, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Οι μεριδιούχοι αξιοποιώντας το θετικό αποτέλεσμα αυτής της πρώτης  φάσης της υπόθεσης, θα προχωρήσουν αποφασιστικά και στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν και δεν θα υποστείλουν την ένταση του αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν και σε αυτό το σκέλος. 

Για αυτό προγραμματίζουν να συγκαλέσουν άμεσα τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους για να πάρουν περαιτέρω αποφάσεις. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεριδιούχοι που παρακολουθούσαν με περισσή αγωνία, όλα αυτά τα χρόνια, την εξέλιξη της υπόθεσης τους, αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, που το δικαστήριο της Πάτρας στάθηκε στο ύψος του, παρά τις δύσκολες νομικές επιπλοκές που προκάλεσαν στην υπόθεση διάφορες δικονομικές ερμηνείες και άλλες προσπάθειες για να πέσουν οι κατηγορούμενοι στα μαλακά.

Συνοπτικά, η απόφαση αυτή της Δικαιοσύνης, με τις αυστηρές ποινές που επέβαλε, αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας, το οποίο, σε αντίθεση με τη θετική ανάπτυξη του σε χώρες της Ευρώπης, απέτυχε στη χώρα μας λόγω κακοδιαχείρισης, με αποτέλεσμα οι εποπτικές αρχές να άρουν την άδεια λειτουργίας όχι μόνο της Αχαϊκής στην Πάτρα, αλλά και από τις συνεταιριστικές τράπεζες σε άλλες πόλεις, όπως στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Πελοπόννησο κοκ.

Τέτοιες αποφάσεις θωρακίζουν, έστω και με καθυστέρηση ετών, τους αρμούς της οικονομίας και της κοινωνίας μας και θέτουν φραγμό στην εκμετάλλευση της λαϊκής αποταμίευσης από ισχυρούς τοπικούς παράγοντες οι οποίοι αξιοποιούν τέτοιους κοινωνικούς φορείς για ίδιο όφελος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία 15 χρόνια μετά την κρίση: Ανάκαμψη με ρυθμό χελώνας

Δεκαπέντε χρόνια μετά την μεγάλη οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία δεν έχει ανακτήσει τις απώλειες. Το ΑΕΠ παραμένει 15,6% χαμηλότερα, τα τραπεζικά δάνεια στο -50% και οι επενδύσεις καθηλωμένες σε χαμηλή πτήση.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: 0,67€ μέρισμα και 244 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενισχύσει φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό με 244 εκατ. ευρώ, καθώς τα καθαρά της κέρδη για το 2025 σημείωσαν σημαντική αύξηση, φτάνοντας τα 257,7 εκατ. ευρώ από 82,9 εκατ. το 2024.
Μαρία Αγγελικούση
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Nαύλος-χρυσός για Αγγελικούση, τα 5 δισ. των τραπεζών και συμβουλές 1,5 δισ.

Ναύλος από χρυσάφι για την Μαρία Αγγελικούση 166.000 δολ. την ημέρα, τα κέρδη των τραπεζών, οι συμβουλές εκατομμυρίων στο Δημόσιο, οι big που δεν είναι τόσο big, ο Δήμος Αλίμου στέλνει την ΕΤΑΔ στην Ευρ. Εισαγγελία και το καμπανάκι από ΤτΕ.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τριγμούς» στο αναπτυξιακό story των τραπεζών προκαλεί ο Άρειος Πάγος

Πτώση -9% σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια του ν. Κατσέλη. Για προσωρινή διαταραχή μιλούν οι τράπεζες επισημαίνοντας ότι η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει. Που εστιάζεται η ανησυχία αναλυτών.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, ανησυχία για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Καθησυχαστικός ο διοικητής της ΤτΕ για τις επιπτώσεις της απόφασης του Αρείου Πάγου. Αναμένονται οι κρίσιμες λεπτομέρειες της απόφασης. Απώλειες -2,7% για τον δείκτη των τραπεζών στο -1,47%ω ο ΓΔ.
Άρειος Πάγος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια χωρίς τόκους: Ο Άρειος Πάγος ανατρέπει την ασφάλεια δικαίου

Αιφνιδιασμός από την απόφαση του Αρείου Πάγου που ανατρέπει την διεθνή τραπεζική πρακτική. Ανησυχία για την ασφάλεια δικαίου και τις οικονομικές επιπτώσεις στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή. Ανοίγει η πόρτα για νέες προσφυγές. Προβληματίζει ο ηθικός κίνδυνος.