ΓΔ: 1398.13 0.54% Τζίρος: 42.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:15:09 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ηλεκτρονική ψηφοφορία της ΕΚΠΟΙΖΩ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Με το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να τελειώνει τον Απρίλιο η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά από την κυβέρνηση να κατοχυρώσει το δικαίωμα όσων βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής να προσφεύγουν στο δικαστήριο.

Τον Απρίλιο μπαίνει τέλος στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με τους δανειολήπτες που δεν θα καταφέρνουν να ενταχθούν έως τότε στο καθεστώς προστασίας να χάνουν το ακίνητο τους. Η ΕΚΠΟΙΖΩ, η μεγαλύτερη καταναλωτική οργάνωση διεξάγει μέσω διαδικτύου μια ανοιχτή ψηφοφορία (ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 υπογραφές) ζητώντας από την κυβέρνηση να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, να προσφεύγουν στο δικαστήριο για ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους.

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα επιτάχυνε κατά τρόπο αδιάβλητο τη διαδικασία των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών σε καθεστώς προστασίας, δεν έχει αποδώσει. Όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα «δεν είναι αυτό που θα θέλαμε», αναφέροντας ότι έχουν υποβληθεί 1.928 αιτήσεις και έγιναν δεκτές μόνον 273 περιπτώσεις. Ο ίδιος επίσης έκανε έκκληση στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους έως τις 30 Απριλίου, που λήγει το ισχύον καθεστώς. Η λειτουργία της πλατφόρμας είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο με πολύ υψηλές προσδοκίες. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, είχε σπεύσει στις αρχές Ιουλίου να γνωστοποιήσει ότι από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα συνολικά 17.605 χρήστες, ενώ 6.813 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από τα 24,7 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα περίπου 7,6 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

Η πρώην υπουργός και συντάκτης του ομώνυμου νόμου για την προστασία των δανειοληπτών (3869/2010) κυρία Λούκα Κατσέλη απέδωσε την χαμηλή συμμετοχή των δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τόσο στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί σημαντικά η βάση των δικαιούχων, αλλά και στις τράπεζες οι οποίες καθυστερούν πάρα πολύ να προχωρήσουν τις υποθέσεις εκείνες που πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, εκτιμώντας ότι στην εξωδικαστική διαδικασία η τράπεζα έχει το πάνω χέρι. Η τράπεζα αποφασίζει αν ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του και να προστατέψει την πρώτη του κατοικία, άρα καταστρατηγείται το κοινωνικό δικαίωμα του οφειλέτη να έχει μία δίκαιη μεταχείριση γι΄αυτό πρέπει να προβλεφθεί έστω και στο πέρας της εξωδικαστικής διαδικασίας να μπορεί ο οφειλέτης να προσφύγει στα δικαστήρια.

Η κυβέρνηση όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας με το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί, θα επιχειρήσει μία «ολιστική προσέγγιση», για ενοποίηση των 8 διαφορετικών συστημάτων που υπάρχουν σήμερα, πρόσθεσε ότι θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά καμία προστασία για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρέματα» 40% σε δάνεια με τον νέο μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης

Μέχρι στιγμής 137 δανειολήπτες έχουν λάβει προτάσεις για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, που περιλαμβάνουν και σημαντικές διαγραφές χρέους. Παραδείγματα έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Οικονομικών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ηλεκτρονική πλατφόρμα περισσότεροι από 38.500 χρήστες έχουν ξεκινήσει την διαδικασία καθώς αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που εισέρχονται στην πλατφόρμα.