Δεν υπάρχει τράπεζα που να μην θέλει να αποτινάξει τη συμμετοχή του Δημοσίου, μια κληρονομιά της κρίσης, των ανακεφαλαιοποιήσεων και των πολλών δεινών που ταλαιπώρησαν τον κλάδο. Εξού ίσως και η βιασύνη με τα σενάρια περί έτοιμης πρότασης της διοίκησης της Alpha Bank προς το ΤΧΣ, για την άμεση εξαγορά από επενδυτές της συμμετοχής του Δημοσίου στην τράπεζα, που ανέρχεται σε 9%. Πηγές της Alpha Bank πάντως δεν συμμερίζονται -και μάλιστα καθόλου- τη βιασύνη και, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα, σημειώνουν «ότι τα αναφερόμενα σε αυτό βρίθουν ανακριβειών, που δεν υπηρετούν τον κοινό στόχο τραπεζικών διοικήσεων και πολιτείας για την επαναφορά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα. Η Alpha Bank είναι έτοιμη, σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να συζητήσει εποικοδομητικά τον καλύτερο τρόπο να επιτευχθεί το επιθυμητό απ’ όλους αποτέλεσμα».
-- Αυτή τη βιασύνη δεν συμμερίζεται και η κυβέρνηση, η οποία θέλει να προχωρήσει τη διαδικασία συντεταγμένα επιδιώκοντας και να προσελκύσει όσο το δυνατό καλύτερης ποιότητας επενδυτές, κάτι πολύ πιο εύκολο μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις των μετοχών.
-- Το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμα και αν υπάρξει τέτοια σφήνα, με πρόταση επενδυτών να αγοράσουν το ποσοστό του Δημοσίου στην Alpha ή σε κάποια άλλη τράπεζα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και διαγωνιστική διαδικασία, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει αντιπρόταση σε καλύτερη τιμή. Αυτό θα γίνει και στην περίπτωση της Eurobank, η οποία θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης στο ΤΧΣ για την αγορά των μετοχών του δημοσίου (1,4%). Δηλαδή, το ΤΧΣ θα κοιτάξει για καλύτερες τιμές στην αγορά πριν κάνει δεκτή την πρόταση της Eurobank, η οποία θα είναι και η πρώτη που θα απαλλαγεί από την κρατική συμμετοχή.
-- Κατά τα λοιπά, το project που δουλεύουν φουλ κυβέρνηση – ΤΧΣ είναι η διάθεση μέσω χρηματιστηρίου, σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το 40% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο.
Οι μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη
Ίσως πρόκειται για έναν αναγκαίο συμβιβασμό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ωστόσο, η διαφαινόμενη «νίκη», σύμφωνα με το ρεπορτάζ, των δικηγόρων στην πολύμηνη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση αναφορικά με το περιβόητο άρθρο 17 και τη δυνατότητα αναστολής της ποινής για καταδίκες σε πλημμελήματα δεν αποτελεί καλό οιωνό. Δύο χρόνια τώρα έχει προκληθεί μια χωρίς προηγούμενο αναστάτωση με την αποχή των δικηγόρων και τις αναβολές εκατοντάδων δικών, με τους δικηγόρους τελικώς να επιβάλλουν την άποψή τους. Να μην οδηγούνται, δηλαδή, στη φυλακή οι καταδικασθέντες δράστες πλημμελημάτων (κλοπές, ληστείες, απάτες, ναρκωτικά, διαρρήξεις κλπ). Εύλογα τίθεται το ερώτημα: αν για ένα σοβαρό ζήτημα, τον περιορισμό της χαμηλής αλλά πολύ εκτεταμένης «χαμηλής» εγκληματικότητας, η κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια κάνει πίσω, με ποιο σθένος θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μεγαλύτερης κλίμακας μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει; Ίσως θα ήταν καλύτερο, πριν η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, προχωρήσουν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων να εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια των δικαστικών συλλόγων.
Η Moody's και ο Δήμος Αθηναίων
Κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο, βρίσκεται πλέον και ο Δήμος Αθηναίων. Σε συνέχεια της απόφασής του να αναβαθμίσει την Ελλάδα, ο οίκος Moody's ανακοίνωσε χθες αντίστοιχη αναβάθμιση και του πρώτου δήμου της χώρας, από το Ba3 στο Ba1. Έχει ενδιαφέρον ότι, αν και η κύρια αιτία αυτής της αναβάθμισης είναι η βελτίωση της αξιολόγησης του Δημοσίου, ο οίκος πλέκει το εγκώμιο της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Αθηναίων, σημειώνοντας ότι η απόφασή του «αντανακλά την ισχυρή διοίκηση του Δήμου και τη σταθερή οικονομική του απόδοση» και επισημαίνοντας ότι το 2022 εμφάνισε ένα πλεόνασμα ίσο με το 2% των λειτουργικών του εσόδων.
Το νέο εργοστάσιο της Frigoglass στη Ρουμανία
Με ολιγόμηνη καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις εγκαινιάστηκε το νέο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων της Frigoglass στη Ρουμανία. Το εργοστάσιο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2021 και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υπολειτουργία του άλλου κομβικού εργοστασίου στη Ρωσία λόγω του πολέμου με την Ουκρανία, οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο τη Frigoglass, με αποτέλεσμα να περάσει σε εταιρεία που ελέγχουν με 85% οι ομολογιούχοι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου και με την εισηγμένη στο ΧΑ Frigoglass να κατέχει μόνο το 15% της νέας εταιρείας.
-- Η επένδυση του νέου εργοστασίου ανήλθε στα 42 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την αποζημίωση που έλαβε η Frigoglass από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το εργοστάσιο παραγωγής στην Τιμισοάρα έχει μακρά παράδοση, καθώς αποτελεί τον κύριο πυλώνα κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων της Frigoglass για την Ευρώπη για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Με το νέο εργοστάσιο εκτιμάται πως ο όμιλος θα καλύψει τις ανάγκες για επαγγελματικά ψυγεία σε κεντρική και δυτική Ευρώπη, βοηθώντας στην ταχύτερη ανάκαμψη της «πληγωμένης» εταιρείας. Μένει να δούμε πώς η επαναλειτουργία της μονάδας θα συμβάλει και στην αποτίμηση του 15% του ομίλου, που είναι ότι απέμεινε στην εισηγμένη Frigoglass και στους ταλαιπωρημένους μετόχους της.
Περί ελληνικότητας της μπύρας
Την τρίτη της εξαγορά –αυτή τη φορά με μικρό μειοψηφικό ποσοστό– πραγματοποίησε η Calrsberg στην ελληνική αγορά μπύρας, καθώς μέσω της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας απέκτησε μερίδιο στη Νήσος που δημιούργησαν ο Αλέξανδρος Κουρής και η Μάγια Τσόκλη. Είχαν προηγηθεί η Μύθος από τον Κ. Μπουτάρη και η νεότερη ΦΙΞ από τον Γ. Χήτο. Η «ελληνικότητα» είναι κάτι που πουλάει, εντός και εκτός εισαγωγικών στις μπύρες. Οι Έλληνες ζυθοποιοί και μικροζυθοποιοί την προβάλλουν, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές επιλέγουν ελληνικά σήματα –ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας– και αντίστοιχα οι ξένοι ζυθοποιοί τα εξαγοράζουν για να διευρύνουν εύκολα τα μερίδιά τους. Ο Αλέξανδρος Κουρής, από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας Ελλα-δικά μας, μέχρι την συμφωνία με την Carlsberg ήταν μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις «πολέμιων» των πολυεθνικών και των πρακτικών τους στην ελληνική αγορά μπύρας. Από τις δηλώσεις του με αφορμή την συνεργασία και την εξαγορά φαίνεται ότι έβαλε λίγο νερό … στην μπύρα του.
Γιατί το efood πρόσθεσε τις ταχυμεταφορές στον σκοπό της
Σε επέκταση σκοπού προχώρησε χθες η Online Delivery, κοινώς η efood, προσθέτοντας την «παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών, διανομή ταχυδρομικών αντικειμένων και συναφών ταχυδρομικών ή σχετικών υπηρεσιών, με οποιοδήποτε μέσο και γενικά διεξαγωγή επιχειρήσεων μεταφοράς με οποιοδήποτε μέσο». Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της, η επέκταση σκοπού «επιβλήθηκε» για τυπικούς λόγους και δεν υπάρχουν σκέψεις για δραστηριότητα στην αγορά των courier.
Η δεύτερη «εξαφάνιση» του δάσους στον Έβρο
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, χωρίς υπερβολή, εξαφάνισαν το Εθνικό Πάρκο στη Δαδία. Η φωτιά έκαιγε για δύο και πλέον εβδομάδες και εκτιμάται ότι στην ευρύτερη περιοχή κάηκαν περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα, μια καταστροφή που δεν έχει προηγούμενο όχι στην Ελλάδα, αλλά ούτε στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις μεγάλες επιπτώσεις στον Έβρο, οικολογικά αλλά και οικονομικά, εξαιτίας της καταστροφής. Και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε και η δεύτερη «εξαφάνιση» του Έβρου, αυτή τη φορά επικοινωνιακά. Η ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή στη Θεσσαλία, όπου μεγάλες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου παραμένουν πλημμυρισμένες και οι ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις, αγροτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο και κατοικίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν κατά πολύ το ύψος των 2 δισ. ευρώ, μονοπωλεί την επικαιρότητα, ενώ σχεδόν το σύνολο του κρατικού μηχανισμού έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών αυτών καταστροφών. Και, κάπως έτσι, τα καμένα του Έβρου έχουν ξεχαστεί. Όπως και αυτά της Ρόδου.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.