«Δημητρούλα μου, γεια σου». Κάπως έτσι απάντησαν χθες οι ψηφοφόροι στην τοξικότητα («κάτω η χούντα του Μητσοτάκη»), τις αντιπολιτευτικές γραφικότητες (ανένδοτος Τσίπρα, «σήμερα τελειώνει ο εφιάλτης»), τον λαϊκισμό (προστασία πρώτης κατοικίας), το αδιάκοπο ψάρεμα σε θολά νερά, το φλερτ με το περιθώριο και την πολική αλητεία («Μητσοτάκη γαμ….»), τη δημαγωγία («καταργούμε αύριο τη βάση για τα πανεπιστήμια») και τη μαύρη προπαγάνδα, τις παρωχημένες ιδεοληψίες περί ρήξεων και ιστορικών ανατροπών, τα παράλληλα νομίσματα και τους γραφικούς τύπου Βαρουφάκη που για ένα φεγγάρι το αντιμνημονιακό κύμα όχι μόνο τους έφερε στο προσκήνιο αλλά τους έδωσε και την εξουσία (με τα γνωστά αποτελέσματα). Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο ανορθόδοξο (Σχέδια Δήμητρα, Οδυσσέας, πρώτη φορά ρήξη) και τις ατελείωτες ανοησίες μιας λούμπεν αριστεράς, αποκομμένης από τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ρεύματα.
-- Το χθεσινό αποτέλεσμα δεν συνιστά απλά μια μεγάλη νίκη της ΝΔ αλλά επικυρώνει την πολιτική ηγεμονία Μητσοτάκη και επιταχύνει την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ που πότε δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα όρια ενός περιθωριακού κόμματος διαμαρτυρίας. Ας ελπίσουμε ότι η χθεσινή πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από ακραία δημαγωγία, ανορθόδοξα ιδεολογήματα, τοξικότητα, διχαστικό λόγο, χωρίς όρια υπερβολές και μιας εμφυλιοπολεμική προσέγγισης που αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο σύνθημα «ή μαζί μας, ή εναντίον μας». Και κάπως έτσι κλείνει ο κύκλος της αντιμνημονιακής υστερίας που έφερε στο πολιτικό προσκήνιο φανατισμένα άτομα και πολιτικές αλλά και συμπεριφορές των άκρων. Άκρα που δεν έχουν ρόλο σε κανονικές περιόδους.
-- Είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα και την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος τα ακραία αυτά στοιχεία που κυριάρχησαν την τελευταία δεκαετία να επιστρέψουν στο περιθώριο, όπου ανήκουν, και στη θέση τους να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι με γνώσεις και αγάπη για τον τόπο. Με φιλοδοξία όχι η Ελλάδα να γίνει Αργεντινή ή Κούβα, αλλά να παράγει πλούτο, να βελτιώσει την κατάσταση των πολιτών, τις υποδομές και να αναδειχθεί σε μια ισχυρή και ευημερεύουσα, ευρωπαϊκή χώρα. Και η χώρα να αποκτήσει μια κανονική αντιπολίτευση που να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα, που να ελέγχει ουσιαστικά την κυβέρνηση και δεν θα φαντασιώνεται ανένδοτους και ότι παλεύει με χούντες.
-- Τελικώς υπήρξε μια διάσταση στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση που δικαίωσε πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ: ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτύπωναν σωστά τις τάσεις στην κοινωνία. Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν εντελώς έξω, όπως υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι βέβαια γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος αλλά γιατί εξαϋλώθηκε. Αποτελεί κοινό μυστικό στη δημοσιογραφική πιάτσα ότι τα νούμερα που έβγαιναν για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ χαμηλά αλλά οι εταιρείες έδιναν έναν «αέρα» στα ποσοστά του, θεωρώντας δύσκολο να έχει πέσει τόσο ,αλλά κυρίως διότι φοβόντουσαν τις επιθέσεις και τις κατηγορίες των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ όπου όλους τους έβγαζε πληρωμένους και υπηρέτες του συστήματος. Γιατί τα νούμερα δεν συμφωνούσαν με τις προσδοκίες - φαντασιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, από φόβο οι δημοσκόποι έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 27-29%. Φόβος δικαιολογημένος, όπως είδαμε με την ανθρωποφαγία στην περίπτωση του Δ. Σαββόπουλου ο οποίος απλά διατύπωσε μια γνώμη, τη γνώμη του: ότι προτιμά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.
-- Το κυνήγι της κρατικής επιχορήγησης δεν έφερε πολλά θηράματα στα δεκάδες κόμματα που συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές, οδηγώντας σε ρεκόρ συμμετοχής. Οι ψηφοφόροι δεν φάνηκε να έχουν πολύ διάθεση για ψήφο διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα με τη μορφή της επιλογής περιθωριακών κομμάτων. Έτσι, με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα πριν τα μεσάνυχτα, μόνο 24 πολύ μικρά κόμματα πήραν έναν αριθμό ψήφων που ήταν άξιος αναφοράς, μεταξύ 0,02% και 0,90%. Δυστυχώς για αυτά τα κόμματα, όμως, το όριο για να πάρουν κρατική επιχορήγηση ήταν 1,5% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Την επιδότηση θα πάρουν τα τρία μεγαλύτερα από τα μικρά κόμματα, δηλαδή η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη, που ξεπέρασαν το 1,5%, χωρίς όμως να καταφέρουν να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή. Τουλάχιστον αυτά, πάντως, θα φθάσουν ως το κρατικό ταμείο για να μπορέσουν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους δημοσία δαπάνη.
-- Αναταραχή προκαλούν στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος όμιλος στον χώρο, η Avramar. Πρόκειται για το σχήμα που το 2018 εξαγόρασε τον Νηρέα και τη Σελόντα από τις τέσσερις συστημικές πιστώτριες τράπεζες αναλαμβάνοντας δάνεια άνω των 300 εκατ. ευρώ και τους συγχώνευσε μαζί με την Ανδρομέδα και τον Περσέα που ήδη είχε στον έλεγχό της. Μέτοχοι της Avramar είναι η Amerra Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια με έμφαση στα ψάρια και στην πρωτογενή παραγωγή και το κρατικό επενδυτικό fund του Αμπου Ντάμπι με την επωνυμία Mubadala Development. Οι δύο εταίροι οραματίστηκαν και δημιούργησαν τον μεγαλύτερο εγχώριο όμιλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη Μεσόγειο, καθώς οι παραπάνω εταιρείες είχαν και θυγατρικές στην Ισπανία. Το σχήμα παράγει ετησίως περίπου 70.000 τόνους ψαριών.
-- H Avramar έχει ζητήσει αναδιάρθρωση των χρεών της από τις τράπεζες και νέα δάνεια για κεφάλαια κίνησης, χωρίς όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο βασικοί μέτοχοι να βάζουν «φρέσκα» κεφάλαια. Οι τράπεζες προς το παρόν κρατούν αρνητική στάση, ενώ επιβεβαιώθηκαν και οι καθυστερήσεις πληρωμών προς προμηθευτές. Τα δάνεια της Avramar ανέρχονται σε 350 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον περιορισμό της κατανάλωσης, την ίδια ώρα που τα λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί και ο ανταγωνισμός με την Τουρκία κρατά χαμηλές τις τιμές. Είναι ένα θέμα οι δύο βασικοί μέτοχοι που έχουν οικονομική επιφάνεια να μη βάζουν λεφτά, αν και κάποιοι θυμίζουν πως όταν πήραν τον έλεγχο των εταιρειών από τις τράπεζες δεν πήραν «κουρεμένα» δάνεια αλλά τα ανέλαβαν στο σύνολο τους καταβάλλοντας επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Παράλληλα ενίσχυσαν τις προβληματικές τότε εταιρείες με αρκετά εκατομμύρια για κεφάλαιο κίνησης.
--Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος θα είναι συστημικός, τόσο για τον κλάδο και τους προμηθευτές του, όσο και για τις τράπεζες, αφού τα 350 εκατ. ευρώ δάνεια είναι πάρα πολλά λεφτά.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.